Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po czym poznac ze mamy pokarm

Polecane posty

Gość gość

.

Gość gość
bo jesteśmy kobietą i urodziłyśmy dziecko, które jest przystawiane do piersi, chyba że mamy problem z prolaktyną, to wtedy nie jest to tak oczywiste ale nie znaczy, że nie mamy pokarmu.

Gość gość
Po uszach :P

Gość gość
Zawsze sie zastanawialam nad tym,bo nie kazdej kobiecie ktora ma male piersi rosna , a niektore wogole nie maja pokarmu

Gość gość
niektóre nie mają pokarmu? Tak ci mówiły?

Gość gość
Tak nie karmia piersia bo brak mleka, a bardz by chcialy,moja siostra np

Gość gość
Wszystkie zakłamane bździągwy tak mówią, bo co mają powiedzieć, że w d***e mają karmienie cyckem, że wolą sobie pospać w nocy, a facet niech karmi... Ten sam który cały dzień z********a żeby królewna mogła nic nie robić :P

Gość gość
Akurat mleka na serio nie miala,piersi roz a i nawet w ciazy jej nie urosly,a utyla duzo,a mleka brak,ani maly nie wyssal ani laktator nic nie dal mimo tego ze dobrze sie odzywiala

Gość gość
Nie da się tego poznać przed porodem. Produkcja pokarmu rusza po wyjęciu łożyska.

Gość gość
Przez pierwszy tydzień-dwa jest go b. mało, ale wystarczająco dla dziecka. Noworodek po urodzeniu może wytrzymać tydzień bez pokarmu. Dlatego jak go jest mało, to nic się nie stanie. Trzeba przystawiać go do piersi często, żeby chociaż ssał, ssanie pobudza prolaktynę, a ona wydzielanie mleka. Po jakimś czasie pokarm przyjdzie i laktacja się ustabilizuje. Trzeba się nie denerwować i wierzyć że wszystko dzieje się tak jak się ma dziać i że natura wie co robi

Gość gość
Otwieram lodówkę, a tam pokarm jest albo go nie ma.

Gość gość
Noworodek po urodzeniu może wytrzymać tydzień bez pokarmu. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Że co???????

Gość gość
" Noworodek po urodzeniu może wytrzymać tydzień bez pokarmu. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Że co??????? " O tym dowiedziałam się od lekarza w szkole rodzenia zagranicą. Ma zapasy w swoim organizmie. Dlatego jeśli pokarmu jest na początku mało, nic mu się nie stanie.

Gość gość
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, tym bardziej, że mleko to zarówno jedzenie, jak i picie. Myślę, że po 2 dniach byłby już skrajnie odwodniony.

Gość gość
pewnie chodziło o mleko właściwe, którego dopiero jest ilość zauważalna. Bo to czy laktator wyciągnie kropelkę, czy 10ml, żadnym miernikiem nie jest.

Gość gość
Też tak myślałam i po tygodniu płaczu noworodek odwodniony i w szpitalu! Nie ma mleka to się dokarmia a nie czeka tydzień aż bedzie!!!

Gość gość
Tak,tez slyszalam ta teorie,moze ze nie tydzien,ale chodzi o to ze ta niewielka ilosc pokarmu noworodkowi starcza a im wiecej ssie tym wieksza produkcja. Piersi moga byc male i pokarm bedzie. Tu chodzi o tkanke gruczolowa a nie tluszczowa. Wiec male piersi moga produkowac bardo duzo mleka. Ono jest produkowane na biezaco,jest ssanie jest mleko. A jak mama chce karmic po 5 mon co 3h to moze zapomniec,ze bedzie miala pokarm.

Gość gość
no właśnie ja miałam taką ilość siary i mleka przejściowego, że nie można było nic wycisnąć z piersi ale dziecku to nie przeszkadzało, wyssało sobie te krople i przez 3 dni, zadowolone ssało pierś i spało przy niej, oczywiście spał z wagi maksymalnie, w szpitalu neonatolog stwierdziła, że nie ma oznak głodu, dziecko aktywnie ssie, nie można było go oderwać do badania, zaleciła 2 razy dokarmić, bo ma takie zalecenia odgórne przy takim spadku, dałam to mleko i z powrotem do piersi, jak wróciliśmy do domu to nawet nie myślałam dokarmić, następnego dnia nawał. W ciągu 2 tygodni nadrobiła wagę urodzeniową. Też mogłam od razu powiedzieć, że nie mam mleka i dać butlę ale ja chciałam karmić piersią.

Gość gość
A zlaktatorem to prawda,piersi moga byc nie podatne na sile i metode ssania laktatora.

Gość gość
*spadł z wagi

Gość gość
no w ogole nie wiem jak to mozliwe ale no stalo sie mozliwe no na serio :) www.youtube.com/watch?v=GcQLwI_5Z4I

Gość gość
Ta lekarka, od której się tego dowiedziałam ma 20 lat doświadczenia w prowadzeniu takich kursów w Norwegii i Szwecji. Pracuje indywidualnie z pacjentkami jako doradca laktacyjny, uczestniczy przy porodach. Twierdzi, że większość kobiet, z którymi pracuje w końcu mają mleko. Niektóre rzeczywiście nie mają, ale zawsze jest to czymś spowodowane: chorobą lub przebytymi operacjami. Więc wydaje mi się, że wie co mówi. Oczywiście żaden noworodek nie jest zupełnie niekarmiony przez tydzień, bo tego mleka zawsze trochę jest, wystarczająco. Gdyby go nie było, ludzkość nie przetrwałaby 2 mln. lat...

Gość gość
W tych krajach, prawie 90% kobiet karmi piersią. Ale mają dobre doradztwo laktacyjne, państwu zależy na tym żeby karmiły i każda kobieta po porodzie ma dostęp do doświadczonych doradców

Gość gość
Sama nie stwierdzisz, że mleka nie ma, bo możesz błędnie ocenić. Najlepiej zapytać położną/lekarza

Gość gość
Jeśli chcemy karmić ważne jest też żeby używać kosmetyków bezzapachowych, najlepiej szarego mydła, w pierwszych miesiącach karmienia