Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie świetnie wykształceni są przemądrzali i nietolerancyjni

Polecane posty

Gość gość

Tak moim zdaniem jest. Wraz z poziomem wykształcenia rośnie zarozumialstwo, bufonada i brak tolerancji. Można zauważyć że ludzie wykształceni są nadęci, napuszeni i wywyższają się, Wcale nie są bardziej tolerancyjni, przeciwnie, cech**e ich megalomania i rozdęte ego.

Ja jestem tak sobie wyksztalcona a przemadrzala i nietolerancyjna i niniejszym zaprzeczam twojej teorii 🖐️

Gość gość
Ci z prowincji tak ;)

Gość Jestem kobietkka
A ja się pozwolę nie zgodzić, nie spotkałam wśród swoich znajomych takiego bufona

Gość gość
popatrz na lekarzy rzadko który to nie cham i bufon, nie dawno byłam w szpitalu z kilkoma miałam do czynienia

Gość gość
Najbardziej zadufani są pseudo-intelektualiści.

Gość gość
nieprawda. Są różni ludzie, można być w ogóle bez wykształcenia a teżmieć się za nie wiadomo co. To nie poziom inteligencji czy ilość posiadanych dyplomów decyduje o tym,kto jaki jest,tylko, geny, środowisko i charakter.

Gość gość
gardzimy prostotą. Takie realia.

Gość gość
Mam taką koleżankę która odkąd skończyła liceum zaczęła srać wyżej niż d**ę miała. Jaka to ona cudowna na studiach dziennikarskich bla bla bla. Po studiach magisterka i wielka PANI. A teraz pracuje w jakimś śmiesznym biurze za 1300zł/rękę i wyżywa się na wszystkich dookoła. Polacy mają taką mentalność że jak mają lepiej od drugiego to myślą że są lepsi, do tego dochodzi kompletny brak kultury i bufon gotowy.

Gość rodzice też mają wpływ na to
już w liceum (!) uczyłam się z pewnym chłopakiem, który miał zawsze dobre oceny, szczególnie interesował się historią - olimpiady itp. no i wszystko byłoby fajnie gdyby pewnego dnia pani na angielskim na lekcji nie zadała mu pewnego pytania o pracę i wykształcenie. Jego odpowiedź była dla niego oczywista i wynikało z niej że bogaci/wykształceni mogą więcej, a niezamożni i ludzie bez studiów są mniej warci. Oczywiście babka była zszokowana i próbowała z nim dyskutować, ale on miał to wbite do głowy...jestem pewna że tak mu wbili rodzice, którzy naciskali aby miał same 5...:)

Gość drapaczka
moze i masz racje, tez spodkalam takie osoby z dobrym wyksztalceniem ale to nie zalezy od wyksztalcenia, to wynosi sie z domu- brak tolerancji, pogarde dla osob mniej lub wogole nie wyksztalconych- myjestesmy lepsi a oni sa gorszi, wpajane od dziecka.

Gość gość
to nie zależy od wyksztalcenia tylko charakteru :D znam mega wykształcone osoby i wśród nich sa normalni ludzie, nie wywyzszajacy się itd.

Gość gość
"Wykształciuch" to ktoś, kto uzyskał wyższe wykształcenie, jest niepewny własnej pozycji i buduje swoją tożsamość na okazywaniu niechęci, pogardy, także wobec tych środowisk, z których wyrósł i to niezależnie czy kończył szkołę na prowincji, czy na UW, czy UJ.

Gość z dziada pradziada
Ci ludzie nie są raczej "świetnie wykształceni", bo to pojęcie znacznie szersze niż skończenie (dobrej) uczelni. Obejmuje np. odpowiednie wychowanie, wartości wpojone w domu rodzinnym. Ci przemądrzali to najczęściej tzw. inteligencja w pierwszym pokoleniu, czyli ludzie, których rodzice byli prości (często przy tym patologiczni) i nie wychowali ich dobrze. Ci ludzie często zdobyli wykształcenie dzięki państwu (np. w wojsku), stąd bardzo często wychwalają PRL, który umożliwił im wybicie się i wyrwanie z biedy i patologii. Naprawdę świetnie wykształcony i wychowany człowiek, którego rodzice, dziadkowie i często pradziadkowie byli po studiach (w dawnych czasach to znaczyło o wiele więcej niż teraz i po studiach było tylko kilka procent społeczeństwa), nie będzie nikogo poniżał. Wręcz przeciwnie- ma poczucie misji wobec ludzi słabiej obdarzonych przez los.

Gość gość
każdy oszołom może wykuć kilka formułek, zdać egzamin i chwalić się dyplomem dyplom nie oznacza wyższej inteligencji

Gość BeaNor
Dnia 7.05.2016 o 13:51, Gość gość napisał:

każdy oszołom może wykuć kilka formułek, zdać egzamin i chwalić się dyplomem dyplom nie oznacza wyższej inteligencji

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. "  Lew Tołstoj

Nadęci są wykształceni, ale mali ludzie. Jednakże ja będę stała na stanowisku, że choć wiedza to nie wszystko, jednak jest ona ważna i w wielu sytuacjach mega potrzebna. Jeśli tylko można, należy się kształcić, dążyć do tego, by wiedzieć, ćwiczyć szare komórki, zdobywać wiedzę od ludzi mądrzejszych, czerpać z książek. I pamiętając, co powiedział Tołstoj, starać się nie wywyższać, kochać ludzi (bo każdy jest potrzebny i ma swoją życiową mądrość), być nadal skromnym człowiekiem, służącym innym swoją wiedzą.