Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mieszkanie socjalne w holandii

Polecane posty

Gość gość

jest tu jakaś mamusia która takie dostała? bo mam kilka pytań a nigdzie nie mogę się doszukać informacji które mi są potrzebne

Gość gość
a o co chcesz zapytać?

Gość gość
czy jesli teraz wynajmujemy mieszkanie a zameldowany w gemeente jest tylko mąż i tylko on pracuje to może się zarejstrować na woningnecie ? czy ja i córka też musimy się zameldować żeby reagować na dwupokojowe. no i według jakich kryteriów są przydzielane? bo wogóle nie rozumiem tego systemu

Gość gość
to napisz pytanie, postaram sie pomoc

Gość gość
Nie musisz sie meldowac. A z kryteriami to jest w caly swiat. Wiadomo, ze pierwszenstwo maja np. samotne matki itp. Latwiej dostac mieszkanie w mniejszym miasteczku niz w tych bardziej zaludnioych. Jednak roznie z tym w praktyce bywa. Znajoma z dzieckiem dostala mieszkanie bardzo szybko jako samotna matka. Ale mam tez znajomego, ktory byl sam i mieszkanie tez dostal po roku.

Gość gość
a potrzbny tam jest digid code? nawet nie próbowałam tam się rejestrować bo nie rozumiem tego systemu

Gość gość
Raczej nie, chociaz nie pamietam dokladnie. Rejestrujesz sie na tej stronie i wypelniasz wszystko. Pozniej wchodzisz kiedy chcesz i sprawdzasz jakie sa mieszkania, ktore C***asuje i reagujesz.

Gość gość
dziękuje za informacje kochana jesteś :) bo ja się bałam że to jakieś wiążące jest tzn że trzeba mieć meldunek, żółte tablice w samochodzie itd żeby się ktoś nie przyczepił i nie nałożył kary

Gość gość
Nie ma za co. Za duzo Ci nie napisalam. Ja rejestrowalam sie 5 lat temu, wiec nie pamietam dokladnie jak to wygladalo krok po kroku. Na pewno z czasem trzeba bedzie zmienic rejestracje, pozniej meldunek itp.

Gość gość
to nie jest tak, że reagujesz kiedy chcesz, robi się to co tydzień, bo inaczej spadasz na najniższe pozycje i dłużej czekasz

Gość gość
O wlasnie. Gosc wyzej moze doradzi Ci cos wiecej. Ale fakt, ze nie mozna reagowac np. codziennie.

Gość gość
a pamiętasz może czy jeśli np reaguje co tydzień czy dwa to biorę udział w losowaniu czy na to tez trzeba się zapisać. aaa i czy płaci się za to???

Gość gość
podpowiedzieć jedynie mogę jeszcze tyle, że niekoniecznie musisz reagować tylko na takie mieszkanie, które Ci w 100% odpowiada, bo takie raczej należą do rzadkości, reaguj nawet jak nie znajdziesz nic co Cię zainteresuje, bo tym podbijasz swoją pozycje, a co za tym idzie- szanse

Gość gość
my akurat mieszkamy w niewielkim mieście

Gość gość
i akurat socjalne to dla nas najlepsza opcja bo mąż pracuje przez uitzenbureau i pewnie przez to kredytu byśmy nie dostali. a akurat wynajem to najdroższa opcja

Gość gość
no na kredyt w Waszej sytuacji szans nie macie, zwłaszcza że jest Was 3

Gość gość
do roboty się brać a nie wyjechać i o mieszkanie w obcym kraju żebrac - bezczelność! :/

Gość gość
tak, kredyt to najlepsza z opcji, z tym że ostatnio przepisy znacznie się zaostrzyły i nie jest łatwo kredyt dostać. Do osoby, która mówi o żebraniu- nie znasz realiów holenderskich, warunków jakie trzeba spełnić żeby dostać mieszkanie socjalne, kosztów z nim związanych, to się nie wypowiadaj- bo akurat w tym kraju nie ma nic za darmo

no własnie socjalne nie jest dla żebraków tylko dla normalnych ludzi, za to się płaci. a co do kredytu to jak się nie przekroczy dochodów to można dofinansowanie dostac i nie wielkie pieniądze wychodzą za opłaty. a tak z innej beczki, przyszly wam już rachunki za ogrzewanie?

Gość gość
a możesz coś o tym dofinansowaniu do kredytu więcej powiedzieć? jeżeli chodzi o rachunek za ogrzewanie, to mnie nie dotyczy, bo mam mieszkanie incl., za to przyszedł mi rachunek z gemeente za wodę, ścieki itp. :(

nam też przyszedł za wode i scieki, ale nas nie bylo kilka mies w nl więc nie jest źle. a co do tego dofinansowania to to jest praktycznie to samo co przy wynajmowaniu mieszkania. opłata za mieszkanie poniżej 699 euro za miesiąc, dochód wspólny nie może przekroczyc ok 29 tys euro, no i wiadomo nie można komuś podnajmować

to nie jest dofinansowanie do kredytu tylko dodatek mieszkaniowy. i jeśli ma się kredyt to odsetki można sobie odliczyc od podatku dochodowego

Gość gość
aha, to już wiem o czym mówisz, ja myślałam o czymś innym, bo podobno można dostać do około 40 tys. e od gminy, tylko podobno to też nie taka prosta sprawa