Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co na bliznę po cc i jak pielęgnujecie skórę po porodzie żeby wróciła do formy

Polecane posty

Gość gość

Kiedy zaczęłyście stosować jakies preparaty na bliznę, napiszcie jakie,ile kosztują i gdzie je dostać?Co ze skóra brzucha, czy powiedzmy tydz. po można już szorować skore rękawicą zluszczająca i stosować kremy na celulitis czy rozstępy lub cos ujędrniającego?I jak to wygląda jeżeli chce karmic 4 m-ce. dziękuję za odp

Gość gość
preparaty na blizne dopiero po 7 tygodniach- wczesniejsze kremowanie grozi rozejsciem się szwow. mi w aptece dala alantan na pierwszy miesiac smarowania a potem masc silikonową na kolejny. aha i bierz witamine C- szybciej się skóra goi i blizna regeneruje po niej. poczekaj troche z tymi pilingami moze tak do miesąca albo dwóch po cesarce.

Gość autorka gośc
po cc lekarka po zdjęciu szwów dała taką piankę na receptę i miałam tym smarować ranę - potem stosowałam krem na blizny, cepan - cokolwiek - no ale ładna blizna zrobiła się tak naprawde dopiero teraz 3 lata po cc i kiedy myślimy o drugim dziecku i drugim cc

Gość gość
ja jestem 3 miesiące po cc i skóre mam na brzuchu tak wrażliwą że nie dam rady pilingiem jej trzec a tym bardziej jakąś rękawicą

Gość gość
Mnie pomaga Pharmaceris Foliacti i Dax Perfecta Mama :)

Gość gość
sado maso jestes :D Tydzien po szorowac blizne pooperacyjna:D

Gość gość
slyszalam ze piling z kawy i cukru jest bardzo dobry a rozstepy i celulit

Gość gość
ja nie stosowalam zadnych kremow rozjasniajacych na blizne a blizna jest bardzo mala i praktycznie jej nie widac blizne szorowac po po tygodniu? uwazam ze bys zeszla z bolu :O urodzisz i wtedy sama zadecydujesz kiedy to wszystko u ciebie nastapi

Gość gość
nie bliznę kobity,ale skórę brzucha, tę sflaczałą,rozciągniętą.Boje się, że tak może wyglądać. Stąd pytanie.

Gość gość
to zalezy jak brzuch wyglądal przed ciąża. jeżeli był płaski to po ok 2 miesiącach wróci do poprzedniego stanu- oczywiscie trzeba troszkę poćwiczyc i stosować jakieś środki ujędrniające bo bez tego może być ciężko. ja smarowałam od 2 miesięcy po cesarce. po porodzie naturalnym to chyba od razu mozna

Gość gość
Ranę trzeba nawilżać, żeby dobrze się goiła. Doskonale nada się aloes, który ma silne działanie nawilżające. Kup doniczkę aloe vera i przykładaj przecięty liść dwa razy dziennie, potem smaruj olejkiem najlepiej rokitnikowym, który przyśpiesza gojenie. Potem Contratubex. Sprawdzone na głębokim rozcięciu na twarzy. Blizny prawie nie widać.

Gość gość
Ja na ranę nie uzywałam niczego, obecnie jestem 3msc po 2 cc i ładnie sie goi. Na brzuch za to polecam bio oil dla mnie idealny poprawa w 2 msc 100%

Gość gość
ja jestem pól roku po cc i blizna jest dość mocno widoczna, jestem załamana, nie ma mowy o skąpym bikini :( już mi się nawet na wakacje odechciało jechać...

Gość gość
hahahah bylo rodzic sn to byscie sie teraz tak tutaj nie zastanawialy :o

Gość GuestFromJuKej
Blizna trzeba sie zajac natychmiast po jej dokladnym zagojeniu! Wtedy rokowania sa najlepsze. Czytalam ciekawy artykul w ktorym specjalista wypowiadal sie na temat roznych blizn I podobnych problemow skornch. Wszystko sprowadzalo sie do zluszczania (zeby pobudzic skore do regeneracj) nawilzania (najlepiej kremami z retinolem ktore as niestety najdrozsze. Im wieksze stezenie retinolu tym lepsze efekty) I delikatnego masowania. Ma to sens jesli pomyslicie w jaki sposob leczy sie np ofiiary popazen: ucisk I masaz powstalych blizn aby zapobiec ich brzydkiemu stwardnieniu.

Gość gość
Na bliznę contratubex lub cepan, można od razu jak Ci strupki z rany zejdą. Co do brzucha ja nic nie stosuje oprócz oliwki- nie mam potrzeby, miałam malutki brzuch i bardzo mało przytyłam. Peeling robię raz na tydzien całego ciała. I weź na poprawkę że przez parę miesięcy około dwa cenymetry nad blizną masz zdrętwiałą skórę, jestem 4 miesiące po cc i nadal staram się tam nie dotykać bez potrzeby. Brr... Nieprzyjemne.. A peeling tam to zwyczajne tortury.. Dla mnie nie miłe uczucie. Co do koleżanki od bikini- widocznie lekarz się nie postarał, ja mam bardzo nisko bliznę i nawet najbardziej "niskie" majtki ją zasłaniają. Znajomości procentują na przyszłość

Gość wifigdańsk
ja nic specjalnego nie stosowałam,normalną oliwkę/mleczko. 11 po cc,blizna bardzo niewielka-sama nieraz jej szukam. juz 4 msc. po porodzie byłam na plaży z odkrytym brzuchem.

Gość gość
Nic nie stosowalam na blizne. I tak planuje drugie dziecko, i na pewno nie bede sie narazac na masakre zwiazana z porodem naturalnym (pierwszy porod chcialam naturalnie, ale po 2 godzinach cierpienia z rozwarciem 10 cm i wysokim prostym staniem glowki dziecka, laniem hektolitrow oksytocyny itd. PODZIEKUJE). Drugie na bank bankow urodze przez CC wiec i tak mi wytna te blizne. Szkoda sie pałowac z cepanami, konktraktubexami i bliznasilami. kupiłam se te srodki, ale jestem len wiec smarnełam 2x dla zasady i olałam temat :D i tak nie narzekam na swoj brzuch

Gość gość
Ja mam po CC blizne na caly brzuch, zrobiona z góry na dół. Nic na to nie stosowałam, przez chyba 8 lat była czerwona, zanim zbladla. Jest okropna, zaczełam smarowac contratubexem, ktos wie co mozna jeszcze zrobic?

Gość gość
Po 8 latach to juZ raczej nic nie pomoze, nawet laser najlepiej stosowac okolo pol roku po operacji. Kiedys tak cieli przy cesarce? Ja nie wiem moja mama miala 3 cesarki, ostatnia 9 lat temu, blizna jest malutka, ciezko ja zauwazyc i ma ja wszerz a nie wzdluz brzucha.. Dziwne

Gość gość
Sama pielęgnacja może nie pomóc, wiem to z własnego doświadczenia. Mi dopiero pomogła wizyta u dr Jędrys, która poleciła mi zabieg laserem frakcyjnym. Są po nim świetne efekty - po bliznach nie ma większego śladu.

Gość najannka

Bez lasera można się obejść ;) Mi np. bardzo pomogły plastry contractubex i też po nich efekt dla mnie jest bardzo dobry. Warto zaczac od plastrów.