Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

System edukacji w Anglii.

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 2 klasie LO w Polsce. Została mi jeszcze 3 klasa i matura, jednak w te wakacje będę wyjeżdżać do Londynu i prawdopodobnie tam już zostanę. Chce jednak kontynuować naukę. Jaki miała bym wybór szkoły w Anglii? Do jakiej szkoły mogla bym się tam dostać? I czy stracę rok ?

Gość gość
Jestem w 2 klasie LO w Polsce. Została mi jeszcze 3 klasa i matura, jednak w te wakacje będę wyjeżdżać do Londynu i prawdopodobnie tam już zostanę. Chce jednak kontynuować naukę. Jaki miała bym wybór szkoły w Anglii? Do jakiej szkoły mogla bym się tam dostać? I czy stracę rok ?miała bym wybór szkoły w Anglii? Do jakiej szkoły mogla bym się tam dostać? I czy stracę rok ?

Gość gość
Niekoniecznie. Może zaczekać rok i od 19 lat zrobić ekspresową roczną maturkę.

Gość gość
Jeśli zaczekam rok i zdam tam maturę w wieku 19 lat to gdzie potem mnie przyjmą? I czy mam szanse zdać tam maturę z wiedza z LO w Polsce?

Gość gość
:D nie żartuj :D masz większą wiedzę niż większość maturzystów w Anglii :) jeśli w Polsce miałaś z czegoś 5 albo 4 tam będziesz z najlepszych w szkole. Musisz tylko nadrobić ichniejszą historię

Gość gość
Dyskutowałabym ;)

Gość gość
se dyskutuj mój brat jest od pół roku na wymianie z lo i u nas był bardzo dobry, a tam traktują go jak geniusza dosłownie :D

Może i ma większą wiedzę, ale na co jej się to przyda? W college'u wszystko jest ukierunkowane, jeżeli nie zna materiału to nie ma jak zdać A-Levels czy BTEC.

Gość gość
a ja bym nie dyskutowała bo mam rodzine w Anglii którzy mają dzieciaki, koleżanke też. opowiadali że mają tam strasznie niski poziom, w gimnazjum uczyli sie liczyć pod kreske. moja ciotka chciała wrócić do Polski ale nie wróci bo jej dzieci nie dały by sobie rady w szkole w Polsce

Gość gość
Czyli rozumiem, ze jeśli teraz bym tam wyjechała to musiałabym zrobić rok przerwy i od 19 lat pójść do college od poczatku ktory trwa 4 lata i wtedy po pierwszym roku zdawać AS a w ostatnim roku A-levels? czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?

Gość gość
to się zapozna z materiałem, niewiele się różni od naszego, a matura międzynarodowa to łatwizna więc nie straszcie dziewczyny

Nie musiałbyś czekać, możesz iść do college'u (który trwa dwa, nie 4 lata) i zrobić A-Levels.

Gość gość
Ok dzięki śliczne. Powiedzcie mi tylko jeszcze czy bym musiała zaczynać college od poczatku czy jest możliwość zęby przyjęli mnie od razu do 2 lub 3 klasy?

Jedyne czego mogą oczekiwać (ale nie muszą) to, że zrobisz dwa GCSE - z angielskiego i matematyki. wtedy musiałabyś rok dłużej siedzieć, ale to jest naprawdę łatwo zdać :)

Gość gość
Moorland nie rżyj jak koń, wiem że tam nie ma gimnazjum ale nie pamietam nazwy tych ich szkół wiem że jak u nas były to do gimnazjum chodziły

to inaczej - ile mają lat bo do GCSE faktycznie jest aż ZA prosto, potem zaczynają się schodki :)

Gość gość
Dobra mysle ze z poziomem sobie poradze, bede sie przykladac do nauki i mysle ze bedzie ok. Bardziej chodzi mi o stracone lata. Mozna powiedziec ze polskie LO w Anglii sie nie liczy ? :P trzeba wszystko od poczatku ?

Gość gość
(Nie autorka) Czy mając więcej niż 19 lat, powiedzmy 23-24 można iść do collegu? Czy to już za późno? Albo jakiś kurs zawodowy, szkolenia? W Polsce skończyłam LO, mam maturę, ale żeby dostać się na studia w UK musiałabym ta maturę mieć na pewno lepiej zdana... Tylko studia w UK to 'ostateczność', slyszalam, ze jest wiele innych możliwości na zdobywanie, podnoszenie kwalifikacji w UK itd.

w Anglii na A Levels robisz tylko 3-4 przedmioty które są ściśle związane z jakąś dziedziną i stanowią podstawę do studiów. Czyli np. możesz robić biologię, geologię i historię i nic poza tym nie masz. Tylko, że wymagania są dość specyficzne, musisz znać konkretne tematy które będą na egzaminach dlatego polskie, nieskończone LO się nie liczy.

Gość gość
Tam jest tak niski poziom że gdy tutaj uczen jest nagorszy na Wyspie bedzie wybitnym uczniem ...

Jest MASA możliwości :) A-Levels są dla tych którzy chcą iść na studia, poza tym jest masa kursów zawodowych :)

Gość gość
Ok to duzo wyjasnia :) a college ile trwa lat ?

Gość gość
(Nie autorka) Załóżmy, ze nie chce iść na studia (za drogo) Jakie mam możliwości nauki mając (już) 23 lata? Jesli np.chciałabym pracować w biurze, jako recepcjonistka itp.? Albo pomoc dentystyczna - asystentka, higienistka?

Gość gość
I po takich kursach zawodowych jest praca w UK ? To prawda, ze sporo osób w UK nie ma skończonych studiów, nie idzie do uniwersytetu?

Tak jak mówiłam - dwa lata, chyba, że będą chcieli żebyś robiła GCSE - to wtedy trzy. Nie-autorko - na masę pozycji biurowych nie musisz mieć nawet specjalnych kwalifikacji, ale są kursy z IT i administracji np. Musiałabyś poszukać w regionie w którym chcesz mieszkać. W wieku 23 lat możliwe, że będziesz musiała coś płacić, nie wiem dokładnie ile (zależy od kursu i college'u), ale to nie są duże kwoty :)

Prawda i praca też jest - tylko trzeba mieć brytyjskie kwalifikacje.

Gość gość
Moorland a jeśli ma sie skończone studia w Polsce to w Anglii sie pracy po nich nie znajdzie?

Gość gość
Prosto to jest na poziomie gimnazjum :D a że większość mamusiek z kafe i koniotrzepów dalej nie idzie...