Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze 5 miesięczne dziecko pytanie

Polecane posty

Gość gość

Leżąc na plecach trzymane za rączki dźwigało główkę do siadu ?

Gość gość
Moja ma juz 10 miesiecy ale jak miała 5 miesiecy jeszcze nie przechodziła próby trakcji bo tak to sie fachowo nazywa

Synek przeszedł próbę trakcji na początku 4 mca, ale wiesz, że nie powinno się tak ciągnąć dziecka? Jeśli już to podnoś je trzymając pod paszkami i asekuruj główkę. Ja jak synek miał 3 mce naczytałam się o próbie trakcji, spróbowałam i nie podnosił główki - cala noc nie spałam - choć nie powinnam próbowałam kilka razy...i niedługo załapał.

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące rozwoju dziecka warto odwiedzić dobrego neurologa dziecięcego. Układ nerwowy niemowlęcia ciągle się rozwija i wiele rzeczy budzi nasz niepokój, a lekarz w łatwy sposób sprawdzi czy dziecko rozwija się prawidłowo, a w razie problemów poleci co robić.

Gość gość
Moj synek za tydzien konczy pol roku, jak dajemy mu paluszki to siada, lapie sie takze w wozku i probuje usiąść. To normalne ze dziecko cwiczy i przygotowuje sie do nowej umiejetnosci. Nie ciagnij malucha za raczki ale jesli samo sie lapie i probuje usiasc to nie ogranizaj go. Dzieci musza wszystkiego spróbować. ...

Gość gość
A kto powiedział ze to jest to samo?

Gość wypowiadający się o godz. 12:57 pisze o siadaniu, a to nie ma nic wspólnego z próbą trakcji. Próba trakcji to ważny wyznacznik rozwoju a podnoszenie główki podczas próby trakcji to odr******ie mający nic wspólnego z ćwiczeniem się do siadania.

Gość gość
Bahati ma rację, zwłaszcza, że większość dzieci na początku nie siada z leżenia na plecach, tylko, np. z czworaków.

Gość gość
Dziecko które ciągnie sie za rączki do siadania nie trzyma głowy nie przechodzi próby trakcji ty t piszesz ze synek przeszedł próbę trakcji w 4 msc to po co o tym piszesz jak tego nie dotyczyło pytanie tępa dzido

Gość gość
Moje dziecko przechodziło tę próbę w wieku 3 miesięcy.

Faktycznie masz rację. Przepraszam. "Dźwiganie główki do siadu", nie wiem... główka moje dziecka i wszystkich znanych mi dzieci nie siada. Nie znam się na takich mutacjach. Jaką musisz być prostą osobą, że używać takich patologicznych sformułowań... kochana to świadczy tylko o Tobie, mnie nie "ugryzie" prymitywny zwrot anonimowej kafetarianki.

bahati, laska chciała się pochwalić, że jej dziecko w wieku 5mcy podnosi główkę jakby chciało usiąść, bo nie wie ze od tego do siadania są jeszcze 2 mce, a myślała że jej dziecko jest takie do przodu, a Wy ją tu osłabiacie i piszecie o próbie trakcji...

Gość gość
Widać, że to jakaś patologia i niziny społeczne.

Bahati - ja bym, nie dyskutowała z kimś kto używa takich tekstów żenada.

🖐️ Silmana, ja znam swoją wartość :D nie ruszają mnie takie teksty :D P.S.zaraz Ci odpisze na mail.

Gość gość
Bahati, Twój synek już siada?

Gość gość
Bo to prawda ze ciagnąć dziecka za rączki nie wolno i to napisała juz bahati ale napisała tez o próbie trakcji w wieku 4 m a ja napisałam ze moje dziecko nie przeszło takiej próby w wieku 5 m. Próbę trakcji powinien wykonać tylko lekarz ja mojego dziecka nigdy sama do siadu za rączki nie ciagalam dlatego myslalam ze chodzi o ta właśnie probe

Gość gość
Tu autorka . Dodałam temat ponieważ neurolog kazała mi w 5 miesiącu tak zrobić i jak dziecko nie pójdzie do siadu to rehabilitacja . Oczywiście ja nie panikuje i daje mu czas .

Gość gość
Zmień lekarza

Gość gość
moje dziecko tak potrafiło w miesiącu. Złapane za rączki same się podnosiło

Czy wiecie, od kiedy trzeba/.można robić tę próbę? 6 tyg po porodzie lekarka (mieszkam w UK) zrobiła właśnie taką probę (wynika z Waszych opisow i znalezionych w internecie). W sumie nie mówiła co robi, jakiegoś komentarza nie było, tylko "ok".. I co ciekawe...powiedziała, że możemy tak robić w domu.. A tu czytam, że nie powinno się, więc zastanawiam się o co chodzi?:)