Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skracająca się szyjka macicy w 15 tygodniu.

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w 15 tydz. ciąży, a dokładnie 14tydz. + 6 dni byłam u ginekologa i stwierdził że mam za krótką szyjkę macicy wynosi 3 cm a w tym niepełnym 15 tygodniu powinnam mieć 4 cm, skarżyłam się na ostre klucia w brzuchu czasem miewam po zbyt długim spacerze albo gdy się przemęczę występuje to 2 razy dziennie od zeszłego tygodnia. Tego samego dnia wieczorem miałam znów kłucie jakby skurcze z parę razy na dole brzucha. Gin nie przepisał leków nie zalecił leżenia w łóżku tylko branie magnezu gdyby dolegliwości się zdarzały. Rozmawialiśmy potem o czym innym, a w sprawie szyjki dalej nic nie mówił.Czy to może być groźne, czy grozi mi poronienie dodam, że pierwsza moja ciąża bliźniacza obumarła w 9 tygodniu. Zastanawiam się nad pójściem do innego lekarza. Co o tym myślicie? Czy miał ktoś taki problem?

Gość gość
Ja miałam w 4 miesiącu skracającą się szyjkę i dostałam zalecenie leżenia w łóżku. Leżałam 2 dni, ale źle się czułam leżąc, więc poprostu się oszczędzałam, nie chodziłam nigdzie daleko itp. Później (ok.5 miesiąca) już przestałam się oszczędzać. Dotrwałam bezpiecznie do porodu, urodziłam 14 dni po terminie :)

Gość gość
Krotka szyjka tl pojecie baaardzo wzgledne. Zalezy z jaka dlugoscia startowalas, bo moze twoja szyjka po prostu ma 3 cm?mialas wczesniej badana dlugosc? Lekarz na podstawie jednego badania moze sobie mowic ze szyjka krotka, tylko skad wie jaka byla. Co innego skracjaca sie szyjka. Gdybys startowala z 4 cm, a teraz miala 3 cm to byloby sie czym martwic, a tak naprawde krotka szyjka - te slowa nic nie znacza

Gość gość
Ja mialam w 25tyg 2,5 cm i musialam sie oszvzedzac bralam luteine dopochwowo. Nie moglam dzwigac i duzo odpoczywac. Dotrwalam do konca. Ale calyczas bylam tez pod kontrola gina czy sxyja za bardzo sie nie skraca.

Gość gość
ja miałąm 3cm w 18 tyg a ponieważ mieszkam w UK oni nie zareagowali tylko stwierdzono że 3cm jest ok, jednak brałąm na włąsną ręke luteine dopochwową do 30 tyg, dziś jestem w 34 i szyjka wciąż niezle się trzyma, wszystko wskazuje że donosze do końca, uważam że luteina bardzo mi pomogła

Gość gość
moja kolezanka miala ten problem, w 15 tyg zaczela sie skracac szyjka, zalozyli jej krążek donosila i urodzila w 40 tyg

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi :) pierwszy raz gin badał mi długość szyjki, jak powiedziałam o dolegliwościach, więc nie mam porównania jak często się skraca :) mam nadzieję że będzie dobrze będę się bardziej oszczędzać :)

Gość kleoooo
Ja byłam w madurowiczu na badaniachvi wykryli mi nadzerka ale chodzi mi o szyjkę 1'5 cm. Dali mi 2 dni luteine do domu juz nie i żadnego nakazu leżenia tylko ze mam się nie marwic bo była zamknięta. Dziwne bo niektóre 2 i 2,5 cm i panika leki lezenie. Gin po tygodniu zwykły z NFZ stwierdził tez ze krótka szyjka a macica trochę twarda i przepisał luteine dopochwowo i spasmoline i bralam ale wizyta dopiero 13 stycznia bo skończyły się środki nfz. Kazał się oszczędzać w wigilię ale średnio posluchalam bo musialam pomagać .... I po wigilii bol kolo pępka i po boku po lewo niżej przy chodzeniu wiec nadal luteina i nospa i trochę lepiej ale co z ta szyjka .. Mogę urodzić wcześniej i skoro w łodzi w dobrym sz pitalu kazali się ta szyjka nie przejmować to słusznie?