Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie

Polecane posty

Gość gość

Byłam świadkiem dzisiaj sytuacji która normalnie aż mi krew w żyłach zmroziła. Moje pytanie skierowane jest do wszystkich osób będących operatorami wózków dziecięcych zwłaszcza dla takich ok 3 miesięcznych maluszków. Jesteście w środku transportu publicznego (autobus) jak wysiadacie z niego najpier osoba potem wózek czy odwrotnie. Z góry przepraszam za forme wy :)

Gość gość
Najpierw wózek, potam ja. Tak chyba wygodniej?

Gość gość
up

Gość wózkowa
Zależy jaki autobus ;) Jeśli niskopodłoowy, czyli taki, do którego sama wchodzę i sama wychodzę to: -przy wsiadaniu: wózek (przednimi kołami wjeżdżam) i ja - przy wysiadaniu: oczywiście najpierw ja i potem wózek (wyjeżdżam oczywiście najpierw tylnymi kołami) Jeśli autobus ze schodami, to zupełnie odwrotnie wsiadam ja i potem wózek, który trzyma od spodu jakaś osoba, która mi pomaga. Gdy wysiadam, to oczywiście najpierw wózek (ktoś go trzyma od spodu, lub zjeżdżam po schodach), i ja. __ a w czym problem?

Gość gość
pewnie wózek odjechał w tramwaju :D

Gość gość
chodziło mi o nisko podłogowy taki do którego można wsiąść i wysiąść bez pomocy drugiej osoby. A w czym problem to napisze jutro bo ciakawa jestem innych opini.

Gość gość
nie chodzi o to że wózek odjechał w tranwaju

Gość gość
eee nie mógłodjechać.. przecież ludzie najpierw wysiadają, a potem wsiadają.. więc raczej nie jest to możliwe. Z tego co ja zaobserwowałam to przy niskopodłogowych do autobusu się wjeżdzą, czyli wprowadza do niego wózek (tak jak na krawężnik), czyli idzie się za wózkiem.. i wózek stoi wtedy rączką bliżej drzwi (nawet jeśli postawimy o nie bokiem do kierunku jazdy, tak jak wjechał, a np. przodem do kierunku jazdy). W związku z tym przy wysiadaniu najpierw wysiada osoba prowadząca wózek i o za sobą "ciągnie" ;) Przecież nie będzie obracała wózka w autobusie.. Inaczej jest jeśli są schody.. raczej nie da się wnieść wózka (przez 2 osoby) tak, żeby przednie koła znalazły się pierwsze w pojeździe.. bo musielibyśmy wnosić dziecko do pojazdu pod dużym skosem.. malo to bezpieczne i niewygodne dla wnoszących.. więc osoba trzymająca rączkę wsiada wtedy pierwszaa, a za nią wózek.. i odwrotnie, gdy wysiada.

Gość malgbtgt
najpierw ja i potem wozek bo mi tak latwiej ale o jakiejs zasadzie to nie wiem

Gość wózkowa
Więc napiszę jeszcze raz.. Przy niskopodłoowym: Wprowadzam wózek do pojazdu-czyli 1) wózek 2) ja A jak wysiadam to odwrotnie: 1) ja 2) wózek To chyba normalne.. _ Mam obracać wózek w pojeździe, żeby go najpierw wyprowadzić? Poza tym..cóż.. kierowcy nie zawsze obniżają pojazd.. czasem różnica między chodnikiem i podłogą autobusy wynosi ok 30 cm (może i więcej, ale czasem na prawdę jest duża!).. nie wyobrażam sobie zjechania z takiej wysokości (już nie wspomnę o tym, że niektórzy zatrzymują się daleko od krawężnika) przednimi kołami.. Dziecko ma mi wylecieć czy jak?

Gość gość
To o co chodziło??

Gość gość
??