Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy sa tu mamy dzieci starszych niz rok BEZ CHRZTU

Polecane posty

Gość gość
jesteś śmieszna, dziecko to dziecko i nie rozumie znaczenia narodzin Boga, więc dobieraj mniej kompromitujące argumenty

Przecież Choinka jest typowo pogańskim zwyczajem!!!! to moja wina ,ze katolicy przejęli POGANSKIE tradycje i tez zaczęli ubierać choinke w ich święta katolickie? co mnie to interesi ? Ubieranie choinki nie jest żadną domeną Chrześcijańską ,zas POGANSKĄ

Gość gość
toksyczna- oczywiście że tak jest, ale dlaczego ateiści ubierają ją jak reszta w boże narodzenie i obchodzą święta ale mówią: my nie wierzymy? bez sensu

Gość polka dots
jestem matką i wiem, że to ode mnie zależy jakie wartości moje dziecko przekaże w przyszłości swojemu dziecku. moje dziecko naprawdę dostaje "prezenty", czyli to, co zdecyduję się mu kupić ze względu na potrzebę lub fanaberię na co dzień. a twoje pewnie dodatkowo "pisze list do świętego mikołaja", który ty realizujesz w obawie, że tupnie nogą z niezadowolenia? ;) Święto to powinno, tak mi się zawsze wyobrażało, być chwilą zadumy, radosnego kolędowania.. Mój były mąż np. dostawał w ramach prezentu drobiazg wykonany ręcznie przez członka rodziny, który go wylosował. (zasada była prosta-jedna osoba robi prezent jednej osobie). A przed kolacją wigilijną co roku najstarszy członek rodziny czytał fragment Pisma Św., a nie otwierał wzrokiem zapakowane podarunki... To przykre, co piszesz. Tak naprawdę to jest mi was żal, ciebie, twojego dziecka, mam nadzieję że się jednak zreflektujesz i zaczniesz wcielać w życie obietnicę złożoną podczas chrztu swojego dziecka Bogu. Wzięłaś na siebie wielką odpowiedzialność, chyba dość pochopnie.

Gość gość
polka- skąd taka analiza, po dwóch zdaniach? moje dziecko jest wychowywane w wierze katolickiej, codziennie w trójkę modlimy się, chodzimy do kościoła, uczę ją jak żyć wg przykazań..lecz nie zmienia to faktu że w wigilię nie siedzi i pyta: mamo, jak Jezus umierał za nas to co to znaczy? ale czeka na prezenty, śpiewa kolędy itp. Ty natomiast uważasz że dziecko katolickie to inne niż pozostałe, czyli super poważne od urodzenia i nie mogące cieszyć się z prezentów. Jeśli już napisałaś że nie lubisz hipokryzji to trzymaj się tej zasady i nie wybieraj sobie tego co wygodniejsze, to naprawde proste

Gość polka dots
i nie tłumacz się, to zbyteczne-przecież prawda jest taka, że zdajesz sobie sprawę z jednego... to ty lepisz dziecko. jego poczucie estetyki, postrzeganie świata.

Gość gość
nie k***a już któryś raz czytam ze tradycja choinki jest wzięta od pogan ,kurczę ludzie ignoranci ,wstąpicie do biblioteki a nie czytajcie w necie pierdół . Owszem choinka nie jest zwyczajem chrześcijańskim ,ale nie ma też dowodów że pomysł został zaczerpnięty od pogan to tylko domysły ,tylko w necie tak piszą a wy łykacie wszystko .

Gość gość
Lubię takie tłumaczenie : choinka nie jest własnością katolików. Genialne! :D

Gość gość
ty polka sama napisałaś tłumaczenie na tyle wersów a kogoś o to posądzasz, ale żal:):):):)

moim zdaniem to decyzja rodziców, kiedy powinni je ochrzcić. Otoczenie nie powinno mieć nic do tego:)

Gość gość
polka taka prawda że ktoś ci zabił ćwieka a ty nie wiesz jak wybrnąć teraz hahah prawda jest taka że jak ktoś nie wierzy to nie przejmuje katolickich/buddyjskich/islamskich tradycji więc ty jesteś hipokrytką

Gość polka dots
taka analiza po tym, jakie priorytety tutaj przedstawiasz :) i taki wniosek na koniec-dzień święty święcić na kafeterii! pozdrawiam ;)

Gość gość
polka kończa się argumenty więc już obrażasz? ty możesz siedzieć na kafe ale katol nie bo musi 24 w kościele? żałosna jesteś bardzo

Gość polka dots
nie odczuwam odpowiedzi jako "zabitego ćwieka" ;) raczej nie brnę w dyskusję, bo nie lubię zaniżać swojego poziomu, przyjmij to do wiadomości i nie szukaj draki..

Gość gość
ToksycznaKobita Ciągle ten SPAM mi wyskakuje :/ a co chciałaś wklejać linki skąd pochodzi zwyczaj strojenia choinki ,daruj sobie ja ma w domu książki .

Gość gość
Nasz smyk ma 3 lata i nie chrzczony.My mamy tylko ślub cywilny. Święta obchodzimy, ale to dla nas tradycja i pretekst do spotkania w rodzinnym gronie. Boże Narodzenie traktujemy jak święto rodzinne a nie religijne.Co do wiary - sama nie wiem czy wierzę czy nie. Nie zastanawiam się nad tym.

Ale to prawda ,że choinka nie jest zadną wlasnoscią katolikow :DDrzewko ubiera w zimę, w grudniu nawet nie mając żadnego podtekstu religijnego ,bo ona wedle historii nie ma nic wspólnego na dobrą sprawę z Bożym Narodzeniem, bo nie ma

Gość gość
rzeczywiście, gośc powiedział ze jej dziecko cieszy się z prezentów a ty jej zarzucasz ze to priorytety...może rzeczywiście przeczuć się na jakąś wiarę to się czegokolwiek nauczysz...i ty możesz siedziec na kafe ale katolik już musi być w niedziele 24 na dobe? widać jaka jesteś ograniczona i bez podstawowej wiedzy co znaczy święcić niedzielę, czyli odwiedzić Boga i odpoczywać, a nie pracować

Gość polka dots
nie kończą, wprost przeciwnie, ale dziecko mi tu skacze po plecach i oczekuje atrakcji, więc nie powinno dziwić, że wolę czas poświęcić jej-a nie tobie:)

Żaden link nie chciałam wkleić, treść mi nie właziła daremna wróżko Uwarło wiec dodam Świąt nie obchodzimy , dzieci w Mikołaja nigdy nie wierzyły, bo wiedziały ,ze to jest postać fikcyjna, bajkowa tak samo jak pluto, kaczor Donald, myszka miki i tyle . Każdy zyje własnymi kanonami ,my inaczej nni inaczej

Gość gość
polka wstydzisz się że teraz mąż z tobą nie siedzi ale musisz byc w necie? ja nie mam męża ani dzieci więc niedzielę spędzam sobie jak chcę ale dla ciebie to porażka że nawet nikt się toba nie interesuje

Gość polka dots
ograniczona, żałosna, dodatkowo wyśmiana-wciąż mnie nie przekonujecie swoim postępowaniem do przyjęcia waszej wiary. nie chcę tak złorzeczyć.

Gość gość
Jeśli ktos obchodzi święta katolickie uważając się za osobe nie wierzaca to ja się nie będę wypowiadać za takie osoby,chyba tak jest dla wielu wygodnie ,aby nie zostać odrzuconym

Gość gość
no jasne, dziecko chce uwagi mamy ale taka zakompleksiona polka woli udowadniać swoje racje obcej osobie niż zając się małą...rzeczywiście, jesteś lepsza od innych:)

Gość polka dots
mną nikt się nie interesuje? o rety. dostałaś od Boga nadprzyrodzone moce i widzisz oczyma wyobraźni! mój mąż gotuje dla nas obiad, córka właśnie wstała z drzemki, życzę ci miłej niedzieli i szczęścia - żebyś się częściej do ludzi uśmiechała:)

Gość gość
polka nikt przecież cie nie przekonuje do wiary, chyba pomyliłaś tematy i nie umiesz czytać ze zrozumieniem

Gość gość
taaa masz idealne życie dlatego siedzisz na kafe a nie spędzasz czas z najbliższymi, jasne, znamy już takie `szczęścia` ha ha