Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do ateistek wychowywanych w rodzinach katolickich

Polecane posty

Gość gość

czy obchodzicie Wigilię oraz Wielkanoc? Czy chrzcicie dzieci, pomimo tego że nie wierzycie?

Gość gość
Ze wszystkich tradycji świątecznych praktykuję skrobanie jajek i pieczenie pierniczków na choinkę, jedno i drugie dla rodziny. Święta spędzamy przeważnie u moich rodziców, bo tego chcą, w tym roku już raczej nie będę miała wolnego więc chyba nie pójdziemy. Synek był kilka razy z babcią w kościele, ja i mąż chodzimy tam tylko na uroczystości rodzinne na które jesteśmy zaproszeni.

Gość lubie luksus
13:43:05 , A diabel sie cieszy. :(

Gość gość
gościu z 13:43 skoro nie wierzycie po co idziecie do kościoła? to mnie najbardziej w ateistach śmieszy-nie wierzę, ale święta obchodzę, a dziecko ochrzczone?

Gość gość
'

Gość gość
a dlaczego by mieli nie iść do kościoła ,jak są zapraszani na różne okazje ,ślub ,komunia i święta czy ty nie wszedł byś do Synagogi jak by cię zaprosili ,trzeba być otwartym i tolerancyjnym . ja byłam parę razy na spotkaniach Świadków Jehowy ,uczestniczyłam we mszy w Cerkwi a nie jestem ani św jehowy ani prawosławna ,moja koleżanka jest zielonoświątkowcem ,byłam u nich na mszy .I co mam być głupem ,dzikusem co boi się święconej wody ,nie muszę się żegnać ,modlić ale nic mi nie ujmie to jeżeli będę uczestniczyła w spotkaniu religijnym z ludźmi innej wiary niż moja .

Gość gość
tylko tu chodzi o obchodzenie świąt

Gość gość
temu gościowi chyba chodzi o coś innego i moja odpowiedz jest do niego gość gościu z 13:43 skoro nie wierzycie po co idziecie do kościoła? to mnie najbardziej w ateistach śmieszy-nie wierzę, ale święta obchodzę, a dziecko ochrzczone?

Gość gość
jako ateistka lubie atmosfere swiat mimo ze nie wierze, ani chrzescijanskie narodziny boga, ktory sie 25 grudnia wcale nie narodzil, ani w babilonskiego boga mitre, ktory 25 grudnia ma swe narodziny ;) prezenty symbolicznie, tak jak w walentynki mimo ze kochamy sie caly czas, czy na dzien matki, mimo ze matke tez mam caly czas nie tylko jeden dzien w roku ;) nie mam slubu koscielnego i nie zamierzam miec, dzieci tez nie zamierzam miec a gdybym miala nie ochrzcilabym bym mimo, ze moja tesciowa i jej matka, ktora bardzo lubie i nie mam konfliktow sa bardzo, baaardzo religijne i pewnie juz by sie do nas nigdy nie odezwaly. ostatni raz bylam w kosciele na pogrzebie swojej ukochanej babci, siedzialam kiedy siedzieli i siedzialam kiedy kleczeli, wstawalam kiedy wstawali i nie wymowilam ani slowa z modlitw, ktore ksiadz mamrotal z pozostalymi pod nosem.

Gość rodzina jest najwazniejsza
Witam! Ja jako dziecko i młoda dziewczyna należałam do katolickich ugrupowań, ś.p. babcia była mocno wierząca i to dzięki jej wpływowi poszłam w tym kierunku. Święta i spotkania rodzinne zawsze były dla nas ważne. Ale jako dorosła już prawie dziewczyna oddaliłam się od kościoła. Tzn. wierzę w Boga, ale nie uczestniczę już w mszach itp. ślub z mężem wzięliśmy tylko cywilny. Córka ma 2,5 roku i nie jest ochrzczona, i nie będzie - chyba, że kiedyś tego zapragnie.Na religie w przedszkolu będzie uczęszczać, przynajmniej na początku.Zależy jak te lekcje wyglądają. Jesli chodzi o święta to je obchodzimy.Wigilia i Wielkanoc są b. ważne dla mnie, uwielbiam tradycje świąt i spotkania z rodziną. Po kolędzie księdza nie przyjmujemy, nie jesteśmy obłudni. Albo przynależymy do kościoła, albo nie.

Gość gość
my mamy ślub kościelny ( taki foklor dla mojej matki- jak to mój mąż powiedział) , dziecka nie chrzciliśmy, do kościoła nie chodzimy, święta obchodzimy w gronie rodzinnym ( fajny ten folklor i jedzenie dobre :) , dobrze nam z tym . Dziecku nie będziemy bronić jak wybierz sobie jakiś kościół :)

Gość gość
Nie chrzcimy dziecka. Ale święta chyba logiczne, że spędzamy z rodziną, skoro jest wierząca. Jak sobie wyobrażasz oznajmienie rodzicom, że będa musieli wigilię spędzić bez dzieci i wnuków? Dla nich to bardzo ważne, przecież to rodzinne święta. Dla mnie święta oznaczają przyjazd do domu rodzinnego, ubieranie choinki z dziećmi, prezenty, wieczerza, wspólne spędzanie czasu. Do kościoła idzie wierząca częśc rodziny - my w tym czasie zostajemy w domu. Podobnie w wielkanoc.

Gość sambamama
ja tak jak gosc 22.03.14 swoja droga bardzo madry wpis

Gość gość
UP