Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy listonosz zada okazania dowodu gdy ma polecony

Polecane posty

Gość gość

j.w

Gość gość
tylko wtedy gdy ma jakis przekaz pienięzny. u mnie sie n ie zdarzylo zeby mnie kiedykolwiek legitymowal, na pcozcie za to trzeba dowód okazac

Gość gość
ajaka ma pewnosc ze wtdaje list oplecony osobie upowaznionej?

Gość gość
nigdy - a dostaje stosy poleconych. Listonosz ma chyba prawo wydac list pełnoletniej osobie zajmujacej lokal - czyli temu kto otworzył drzwi ale nie dziecku. Musi tez miec czytelne nazwisko lub sie o nie dopytac jesli podpis jest nieczytelny. Składając podpis osoba która odbiera list zobowiązuje sie go dostarczyc adresatowi. Jesli podała nieprawdziwe dane to ona zlamała prawo a nie listonosz i adresat musi do niej miec roszczenia a nie do listonosza. Takie mają sprytne przepisy.

Gość gość
mi się zdarza jak nowy listonosz albo w zastępstwie ,ten który na co dzień u nas chodzi zna mnie więc nie chce dowodu .

Gość gość
nie, musi odebrać tylko osoba pełnoletnia. jeśli to spełniasz to nie ma problemu. Ja przynajmniej nie miałam nigdy. a odbierałam listy wszystkim w rodzinie. Jak widać to nawet nie trzeba być z rodziny :D mam na myśli "zwykły"polecony.

Gość gość
może zażądać ale nie musi go sprawdzać przy każdej okazji. np. przez 10lat listonosz jak przynosił mi polecone nigdy o dowód nie prosił bo mnie znal. Pojawił się nowy listonosz i 2 razy prosił o dowód a potem już nie. Na poczcie jak odbierasz polecone to przyniesienie samego awizo nie wystarczy - tam zawsze trzeba mieć dowód :)