Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lucerna

Wychodzicie na dwór

Polecane posty

Gość BrzydkaOna
na zewnątrz:] Wiecznie się z mężem kłócę, u nas jest pole, u niego dwór. A to ma zaleciałości z dawnych czasów. Mówi się "na pole", gdyż, posiadacze ziemscy, szli na pole doglądać chłopów. Mówi się na dwór w tych regionach Polski, gdzie panowało większe ubustwo i ludzie jechali na dwór królewski, tudzież książęcy, z probą do szlachty:]

Tak sobie tłumacz. :) Ci co mówią "na dwór" tłumaczą, że to rolnik wychodzi na pole. Dlatego dobrze, że mówicie " na zewnątrz". Dla mnie trochę głupie są te spory...

Gość BrzydkaOna
Ja podałam geznezę słowa, tak w przybliźeniu. Jak kto sobie co umaczy to chyba mało ważne. Ale zauważ że tam gdzie mówi się "na pole" , zamki są niemal w każdym miescie, tam gdzie mówi się "na dwór" zamki owszem są , a może bardziej grody i nie jest ich tak dużo

na studiach poznalam wiele osob z calego kraju. wtedy tez po raz pierwszy spotkalam sie z okresleniem "na pole", ale nam (tutejszym, mieszkam w miejscu studiowania), tak sie to spodobalo, ze przez cale studia mowilismy "na pole"

Gość gość
ja mówię "na dwór" (mazowieckie), mój mąż też mówi "na dwór" (warmińsko-mazurskie), nasza znajoma z Kaszub też mówi "na dwór", natomiast na Śląsku mówią "na pole" i tylko tam się z tym spotkałam, ale może jeszcze gdzieś na południu też tak jest

Gość gość
ja jestem ze śląska i mówię na dwór

Gość gość
w Krakowie chyba

Gość gość
a ja idę na podwórko,albo wychodzę na dwór.Lubuskie.