Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama 2323

Jak zrobic dobry rosol bez kostek i wegety prosze o rady

Polecane posty

Gość młoda mama 2323

cześć Dziewczyny. Proszę o radę. Jak zrobić dobry rosół? Kurcze ja zawsze się łamię i dodaję kostki lub vegetę a nie chcę. Chce bez tego! Jak zrobić taki prawdziwy suoer rosół? i nie mętny taki.. jak w restauracji ;) Proszę o rady.

Gość młoda mama 2323
upupup

Gość gość
Ja robie tak. Do gotujacej sie juz wody wrzucam umytego kurczaka. Najlepszy rosol jest na zwyklych porcjch rosolowych . Jak spowrotem zaczyna wrzec zmniejszam do minimum gaz zeby tylko bulgotal co jakis czas zbieram szum wrzucam warzywa,ja nie dodaje selera bo mi smierdzi,dodaje marchew por cebule i jedna pietruszke bo jak wiecej to tez ten rosol mi smierdzi ale jak kto woli, i to sie tak na tym najmniejszym gazie gotuje 2 3 godziny wrzucam pieprz zoarnisty,sol, doprawiam maggi niczym innym.wychodzi klarowny pyszny rosol. Pamietaj zeby nie mieszac tego kurczaka w wodzie bo zmacisz

Gość gość
Robie podobnie tylko ze ja gotuje nawet 5 godzin. Tak wynioslam z domu jak sie gotowalo na piecach kaflowych,wszystko smakowalo lepiej:)

Gość gość
Pamiętaj o uprażonej cebuli.

Gość gość
Myje mieso wrzucam do garnka zalewam woda tylko tyle zeby przykryc mieso jak zacznie sie gotowac wylewam wode myje mieso. Wkadam do garnka wlewam wody i na minimalnym ogniu gotuje wrzucam warzywa sole pieprze i nie dodaje maggi a suszony lubczyk nie ma szans ze nie wyjdzie klarowny.

Gość gość
a ja ide na latwizne i zawsze rosolek jest pyszny: kurczaka wkladam do gara, nalewam wody tyle by przykryła mieso. Wkladam w całosci obraną włoszczyzne kupowaną w pęczku, całą cebulę i na malutkim ogniu gotuję kilka godzin. Wyjmuje ugotowane jarzyny, mieso, i zbieram zanieczyszczenia łyżką lub przez sito. Sole, pieprze, Pózniej wkrawam kawałki miesa, marchewki pokrojone na talarki , sypie zielonej pietruszki i jest pycha :)

Gość gość
ja nigdy nie uzywam kostek zawsze obgotowuje kurczaka w malej ilosci wody zeby bialko sie scielo i jak wbije sie noz zeby nic nie wyplywalo ze srodka, nastepnie nalewam wody czystej do garnka,zagotowuje zeby bylo szybciej i wrzucam kurczaka, ogromna ilosc warzyw, zawsze daje duzo, marchew, pietr***** por, seler, cebula, czosnek, w sumie prawie caly gar, i gotuje okolo1,5 godziny na malutkim ogniu pod przykryciem, na koniec wrzucam np. troche lubczyku, koperku czy pietruszki, ciut soli i tyle niektorzy dodaja inne miesia ale z samym kurczakiem i duza iloscia warzyw jest ok, zadne kostki nie sa potrzebne, gwarantuje wam

Gość gość
maggie to czysta chemia przecież :)

Gość gość
też słyszałam, że jak się robi rosół koniecznie na kurczaku (np. ktoś nie lubi wołowiny czy indyka) to tylko na porcjach rosołowych, sama nie wiem robię na ćwiartkach z kostkami, poczytam Was to może się nauczę :-P

Gość gość
maggi kiedys była to esensja z lubczyka. teraz to chemia.

Gość gość
Robie weglug przepisu Michela francuskiego kucharza zapamialam nazwisko,bral udzial w Master Chef. W rosole musi byc jak najwiecej roznego rodzjau mies.Kurczak.cos z indyka,kawalek wolowiny,kosc wieprzowa. Wkladam w gar zalewam zimna woda tylko tyle by przykrylo.Od zagotowania podgotowac 5 minut.Pozniej wyjmuje,plucze zimna woda.Wlewam ponownie wode dodaje przesmazona na suchej patelni cebule,lisc.ziele pieprz.Gotuje sie ale nie ma szumowin .Wsumie 5 godzin ma malutkim gazie,pod koniec dodaje wloszczyzne pozniej sol.Jak woda zaczyna wrzec trzeba dolewac sklanke zimnej wody.do tego jeszcze na poczatku kawalek prawd*****,lub 3 grzyby suszone.

Gość gość
przypraw nie stosuje tylko sol i pieprz

Gość gość
ja dostalam od kolezanki troche swiezej magi. Nie wiem, czy dobrze pisze nazwe tej rosliny. Wygladala troche jak nac selera. Pokroilam ja i zamrozilam. Dodaje troche do rosolu. Daje piekny aromat, podobny do maggi z butelki. Dzieki temu nie musze uzywac zadnych kostek i innych wynalazkow

Gość gość
Czosnek do rosołu !!!!!!!!!

Magda Gessler do rosołu wkładała wołowe kości upieczone wcześniej w piekarniku. Piekła je, aż zrobiły się czarne. Robił tak ktoś?

ja zawsze dodaje włoszczyznę, porcje rosołowe, kości wieprzowe, cebule pieczoną na gazie, ziele angielskie, liscie laurowe, pieprz w ziarenkach, lubczyk sól i wychodzi pycha

Gość gość
To robiimy podobnie Magda daje cebule z lupina a gdzie kupujecie lubczyk i jaki

Gość gość
Kurczak, kawałek indyka i kawałek wołowiny. Dużo warzyw, ale bez pieprzu. Gotować co najmniej 3 godziny, woda ma minimalnie wrzeć. Na koniec natka pietruszki. Co do lubczyku, to jestem sceptyczna , dla mnie ohyda. Zresztą ze smakiem przyprawy maggi to nie ma nic wspólnego.

Gość porannarosaaa
ha jak ja ugotowałam rosół pierwszy raz to mąż wpadł w zachwyt :) - 0,8 kg drobiu (ja dałam udka kurczaka bez skóry) - 0,5 kg łaty wołowej chudej. - 8 średnich marchewek - 4 pietruszki - 2 średnie selery - 3 pory (tylko jasne części) - 4 średnie cebule opalone nad gazem lub uprażone na suchej patelni - kiść gałązek świeżego lubczyku (kupiony w Lidlu w doniczce) - 6 dużych liści laurowych - 10 ziarenek ziela angileskiego - sól - pieprz (dodany na sam koniec gotowania bo gorzknieje)