Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama 2323

Jak zrobic dobry rosol bez kostek i wegety prosze o rady

Polecane posty

Gość młoda mama 2323

cześć Dziewczyny. Proszę o radę. Jak zrobić dobry rosół? Kurcze ja zawsze się łamię i dodaję kostki lub vegetę a nie chcę. Chce bez tego! Jak zrobić taki prawdziwy suoer rosół? i nie mętny taki.. jak w restauracji ;) Proszę o rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda mama 2323
upupup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie tak. Do gotujacej sie juz wody wrzucam umytego kurczaka. Najlepszy rosol jest na zwyklych porcjch rosolowych . Jak spowrotem zaczyna wrzec zmniejszam do minimum gaz zeby tylko bulgotal co jakis czas zbieram szum wrzucam warzywa,ja nie dodaje selera bo mi smierdzi,dodaje marchew por cebule i jedna pietruszke bo jak wiecej to tez ten rosol mi smierdzi ale jak kto woli, i to sie tak na tym najmniejszym gazie gotuje 2 3 godziny wrzucam pieprz zoarnisty,sol, doprawiam maggi niczym innym.wychodzi klarowny pyszny rosol. Pamietaj zeby nie mieszac tego kurczaka w wodzie bo zmacisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robie podobnie tylko ze ja gotuje nawet 5 godzin. Tak wynioslam z domu jak sie gotowalo na piecach kaflowych,wszystko smakowalo lepiej:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pamiętaj o uprażonej cebuli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Myje mieso wrzucam do garnka zalewam woda tylko tyle zeby przykryc mieso jak zacznie sie gotowac wylewam wode myje mieso. Wkadam do garnka wlewam wody i na minimalnym ogniu gotuje wrzucam warzywa sole pieprze i nie dodaje maggi a suszony lubczyk nie ma szans ze nie wyjdzie klarowny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja ide na latwizne i zawsze rosolek jest pyszny: kurczaka wkladam do gara, nalewam wody tyle by przykryła mieso. Wkladam w całosci obraną włoszczyzne kupowaną w pęczku, całą cebulę i na malutkim ogniu gotuję kilka godzin. Wyjmuje ugotowane jarzyny, mieso, i zbieram zanieczyszczenia łyżką lub przez sito. Sole, pieprze, Pózniej wkrawam kawałki miesa, marchewki pokrojone na talarki , sypie zielonej pietruszki i jest pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nigdy nie uzywam kostek zawsze obgotowuje kurczaka w malej ilosci wody zeby bialko sie scielo i jak wbije sie noz zeby nic nie wyplywalo ze srodka, nastepnie nalewam wody czystej do garnka,zagotowuje zeby bylo szybciej i wrzucam kurczaka, ogromna ilosc warzyw, zawsze daje duzo, marchew, pietr***** por, seler, cebula, czosnek, w sumie prawie caly gar, i gotuje okolo1,5 godziny na malutkim ogniu pod przykryciem, na koniec wrzucam np. troche lubczyku, koperku czy pietruszki, ciut soli i tyle niektorzy dodaja inne miesia ale z samym kurczakiem i duza iloscia warzyw jest ok, zadne kostki nie sa potrzebne, gwarantuje wam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
maggie to czysta chemia przecież :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też słyszałam, że jak się robi rosół koniecznie na kurczaku (np. ktoś nie lubi wołowiny czy indyka) to tylko na porcjach rosołowych, sama nie wiem robię na ćwiartkach z kostkami, poczytam Was to może się nauczę :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
maggi kiedys była to esensja z lubczyka. teraz to chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robie weglug przepisu Michela francuskiego kucharza zapamialam nazwisko,bral udzial w Master Chef. W rosole musi byc jak najwiecej roznego rodzjau mies.Kurczak.cos z indyka,kawalek wolowiny,kosc wieprzowa. Wkladam w gar zalewam zimna woda tylko tyle by przykrylo.Od zagotowania podgotowac 5 minut.Pozniej wyjmuje,plucze zimna woda.Wlewam ponownie wode dodaje przesmazona na suchej patelni cebule,lisc.ziele pieprz.Gotuje sie ale nie ma szumowin .Wsumie 5 godzin ma malutkim gazie,pod koniec dodaje wloszczyzne pozniej sol.Jak woda zaczyna wrzec trzeba dolewac sklanke zimnej wody.do tego jeszcze na poczatku kawalek prawd*****,lub 3 grzyby suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przypraw nie stosuje tylko sol i pieprz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja dostalam od kolezanki troche swiezej magi. Nie wiem, czy dobrze pisze nazwe tej rosliny. Wygladala troche jak nac selera. Pokroilam ja i zamrozilam. Dodaje troche do rosolu. Daje piekny aromat, podobny do maggi z butelki. Dzieki temu nie musze uzywac zadnych kostek i innych wynalazkow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czosnek do rosołu !!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Magda Gessler do rosołu wkładała wołowe kości upieczone wcześniej w piekarniku. Piekła je, aż zrobiły się czarne. Robił tak ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze dodaje włoszczyznę, porcje rosołowe, kości wieprzowe, cebule pieczoną na gazie, ziele angielskie, liscie laurowe, pieprz w ziarenkach, lubczyk sól i wychodzi pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To robiimy podobnie Magda daje cebule z lupina a gdzie kupujecie lubczyk i jaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kurczak, kawałek indyka i kawałek wołowiny. Dużo warzyw, ale bez pieprzu. Gotować co najmniej 3 godziny, woda ma minimalnie wrzeć. Na koniec natka pietruszki. Co do lubczyku, to jestem sceptyczna , dla mnie ohyda. Zresztą ze smakiem przyprawy maggi to nie ma nic wspólnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość porannarosaaa
ha jak ja ugotowałam rosół pierwszy raz to mąż wpadł w zachwyt :) - 0,8 kg drobiu (ja dałam udka kurczaka bez skóry) - 0,5 kg łaty wołowej chudej. - 8 średnich marchewek - 4 pietruszki - 2 średnie selery - 3 pory (tylko jasne części) - 4 średnie cebule opalone nad gazem lub uprażone na suchej patelni - kiść gałązek świeżego lubczyku (kupiony w Lidlu w doniczce) - 6 dużych liści laurowych - 10 ziarenek ziela angileskiego - sól - pieprz (dodany na sam koniec gotowania bo gorzknieje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×