Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świadkowie

Polecane posty

Gość gość

Czy świadkowie podczas ślubu kościelnego muszą być po spowiedzi? Bo że młodzi to wiadomo.

Gość gość
Tak koniecznie muszą być

Gość gość
Serio? Nie chcę iść do spowiedzi bo nie zgadzam się z wieloma stanowiskami KK. Uważam, że lepiej zrobić tak niż się złamać i wyspowiadać na pokaz. Wystarczy że przed ołtarzem będzie stało dwoje hipokrytów. Nie chcę być taka.

Gość gość
Zgodziłaś się być świadkiem na ślubie kościelnym więc niestety musisz iść do spowiedzi

Gość gość
nie piszcie głupot, świadkowie nie muszą być po spowiedzi, nie muszą być również katolikami, warunkiem bycia świadkiem ślubu jest jedynie pełnoletność

Gość gość
więc nie bądź świadkiem proste. Sama jesteś hipokrytką skoro nie zgadzając się z naukami KK zostajesz świadkową ;)

Gość gość
świadek musi być po spowiedzi, nawet dostałam kartke na której Ksiądz wymagał podpisu po wyjściu z konfesjonału że napewno byłam :D

Gość gość
ja nie byłam ale tez nie jestem katolikiem, wiec nikt nie zmuszal

Gość gość
Zostałam świadkową dlatego, że poprosiła mnie przyjaciółka. Dla niej jest ważne żebym tam była i ja też chcę tam dla niej być. Moim zdaniem obecność świadka podczas ślubu ma charakter formalny - poświadcza zawarcie związku. To nie chrzest, że zobowiązuję się do wychowywania dzieci w wierze.

Gość gość
Poza tym jeśli bym poszła do spowiedzi to bez poczucia żalu za grzechy i wiary w tą spowiedź. Wtedy by nie była ważna. Tak by było lepiej? Młodzi chcą ślubu kościelnego mimo że nie przestrzegają zasad KK. Ja bym miała wyrzuty sumienia. Skoro oni się tym nie przejmują to czy mój brak spowiedzi ma tu znaczenie?

Gość gość
świadek NIE MUSI BYC KATOLIKIEM, więc co za tym idzie nie potrzebuje żadnych kartek od spowiedzi, musi być jedynie pełnoletni, poczytajxcie trochę, popytajcie księży, w kurii, jeżeli wasz ksiądz twierdzi inaczej-0

Gość gość
Nie wprowadzajcie w błąd,bo świadek czy swiadkowa nie musi isc do spowiedzi!!!!!!! ale to i tak wszystko zależy od parafi i księdza,bo jeśli się uprze to świadkowie będą musieli dostarczyć karteczke ze spowiedzi....

Gość świadkowa kiedyś
Świadek nie musi być po spowiedzi, nie musi nawet być katolikiem - sprawdzone und potwierdzone ;)