Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko rozwija się normalnie ???????Proszę ocencie (12 miesiecy AUTYZ)

Polecane posty

Gość gość

Zaznaczam że ten post nie powstał po to aby się chwalić (no bo w sumie to po co ? ja was nie znam... wy mnie ) tylko dlatego że cały czas w necie telewizji krąży temat autyzmu a ja jestem młodą mamą pierwszego dziecka .... wcześniej nie miałam z żadnymi dziecmi kontaktu .... . Czy mój 12 miesięczny syn rozwija się prawidłowo ? czy dużo umie na 12 miesięcy a może za mało ? - umie chodzić - reaguje na swoje imię -umie pokazać gdzie misio ma oczy , nos a później wskazać gdzie ja mam nos - często bije brawo ( ale gdy się go o to poprosi rzadko to zrobi) - nie robi papa robi wtedy taką smutną minkę jakby nie chcial żeby ktoś odchodził -zabawkami bawi się zgodnie z przeznaczeniem (jezdzi samochodem po podłodze , celuje do sortera itd) - zgapia po mnie różne czynnosci np jak widzi jak myje sobie zeby tez mi chce myć ale nie sobie tylko mi ! - mówi mama , baba , tata , daj , i przeróżne głoski

Gość gość
rozwija się prawidłowo, podstawą autyzmu jest to, że z dzieckiem często nie ma kontaktu wzrokowego

Gość gość
normalny - zamykam topik

Gość gość
AUTYZM

Gość gość
Moj robił to samo . Ciesz się z rozwoju dziecka i nie doszukuj sie a siłę problemu.

Gość gość
Jak najbardziej zdrowy maluch :) :) Autystyczny patrzy się w ścianę i żyje w swoim świecie.

Gość gość
To są rzeczy, które robi większość dzieci w tym wieku, także te, z autyzmem. Dziecko autystyczne jednak rzadko reaguje na imię i nie utrzymuje kontaktu wzrokowego. Poza tym.. co można napisać: to, że dziecko chodzi, bije brawo itp.. to są rzeczy, które ono uczy się jak gdyby automatycznie. Trochę mało szczegółów jednak podałaś, a nie wierzę, by dziecko robiło tak mało. A czy rozumie polecenia, albo stwierdzenia? Co robi gdy powiesz 'lecą ptaszki", "jedzie autobus", "włącz muzykę", "przynieś piłkę, skarpetki", "świeci światło/lampa", "księżyc świeci" itp. To są akurat rzeczy, które robi moje dziecko., więc takie przykłady podałam. potrafi włączyć muzykę (reaguje na polecenia włącz muzykę, włącz radio, włącz telewizor), gdy mówię w domu "ptaszki lecą", to odwraca się w kierunku okna i patrzy, nauczyłam o też pokazywać rączkami, więc tak śmiesznie nimi macha, jak pytam gdzie jest księżyc, to szuka go na niebie i pokazuje rączką, przynosi różne przedmioty, jak jedzie autobus to mówi "a" (ale tego go w sumie nauczyłam, bo jeździmy autobusem A), jeśli ma ochotę (bo nie zawsze), reaguje na "wyjmuj pranie" i wtedy mi pomaga, albo chodź do zmywarki-i wyciąga talerze i garnki z dołu. Sam myje sobie zęby, zdejmie sam czapkę, jak powiem,żeby to zrobił, wie do czego służy grzebień, buty (też przynosi poproszony), łyżeczka itp. Kojarzy wiele różnych zwrotów, ciągle mnie czymś zaskakuje.. Myślę, że Twoje dziecko też wiele potrafi, że na pewno wiele rozumie, wykonuje polecenia. Ja mało używam zdrobnień i mówię używając normalnych słów, a nie jakieś tam "dziamdzianie" typu "plosie, maniusi, klóliczek i inne tego rodzaju. Więc dziecko szybko złapało. Dużo mówić do dziecka.. proste słowa, krótkie komunikaty.. ale trzeba też dać "wypowiedzieć" się dziecku, patrzeć jak reaguje na to co mówimy.

Gość gość
Moj syn jest autystyczny I w wieku 12 miesiecy jak najbardziej reagowal na swoje imie I potrafil utrzymac kontakt wzrokowy, choc niezbyt dlugo. Nie rozumial za to prostych polecen, typu "podaj kubek", ale jak chcial pic, to wlasnie kubek mi przynosil.

Gość gość
normalny,nie dosuzkuj się tej podstępnej choroby bo chyba byś nie chciała mieć chorego dziecka reaguje na imie i ma wiele innych normalnych zachowan wiec autyzm to nei ejst a jesli cos tam pasuje pod autyzm to "autyzm atypowy" co raczej ejst tylko objawami ze spektrum ktore mozna wypracowac tak ze potem dziecko rozwija sie normalnie