Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wszystkie podajecie dzieciom witaminy?

Polecane posty

Gość gość

czytałam przed chwilą wątek o witaminie D3. Mieszkam w UK i tutaj nie podaje się dziecku w ogóle żadnych witamin od narodzin. Moje dziecko ma półtora roku i nic nie podawałam do tej pory. Teraz się przestraszyłam trochę. Czy powinnam zacząć teraz podawać czy w tym wieku to już nie ma sensu??

Gość gość
my podajemy tylko D3, natomiast w ogóle nie podawałam wit K , bo rodziłam w Niemczech i tam nic nie mówili , ze trzeba podawać :(

Gość gość
dziękuję za odpowiedź a czy jak teraz zacznę podawać D3 to to coś da w ogóle?

Gość gość
zaleca się podawanie D3 do 3 roku życia , więc możesz zacząć podawać . zapytaj tez pediatry :)

Gość gość
aaaaa wit. K podobno podaje się przez pierwsze 3 miesiące

Gość gość
pediatrzy w UK uważają, że nie trzeba podawać, ale chyba będę podawać bo nie zaszkodzi na pewno dziecku. A to jest w jakiejś zawiesinie?

Gość gość
ja urodziłam w uk 3 miesiące temu, teraz już zalecają wit D3 dzieciom. Podaje się ją w kropelkach ( codziennie 5 kropelek). A wit K mała dostała w zastrzyku zaraz po urodzeniu. możesz iśc do GP i zapytać o to czy powinnaś dawać teraz d3 dziecku

Gość gość
Matko 5 kropel :o ile jednostek ma 1 kropla. Ja przy niedoborze mialam podawac 3 krople przez m-ac ale 5 to strasznie duzo,a przy karmieniu mm to już w ogole :o

Gość gość
my podajemy D3 w takich twist off- moim zdaniem bardzo wygodne i nie trzeba nic odmierzać . Natomiast wit. K moje dziecko dostało po porodzie w Niemczech - tylko raz .

Gość ex_debill_konkubina
każdy lek podaje sie zgodnie z zaleceniem lekarza, labo według tego, co jest napisane na opakowaniu - nie, że ktoś w necie powie, że 5 kropel trzeba; zacznij teraz podawać, jak się da to na słońcu spacerujcie, witaminę K prawdopodobnie dostało dziecko w szpitalu

Gość gość
no dokładnie popieram koleżankę wyżej, że każdy lek tak jak jest zalecenie się podaję, ja podaje 5 bo tak mi kazano, poza tym karmię piersią więc może dlatego :)

Gość gość
a ja nie podaje bo nie wierzę w działanie syntetycznych witamin. Jemy dużo warzyw i owoców to wystarczy a wit D3 to akurat organizm ją sam produkuje, wystarczy z dzieckiem po słońcu pochodzić

Gość ex_debill_konkubina
w UK to akurat bywają ze słońcem kłopoty;) syn urodził mi się w październiku i nie podawałam mu tej vit. aż do stycznia, bo nie wiedziałam, że trzeba, jak miał dwa lata musiałam go zabrac do lekarza w Polsce, który przy okazji osłuchania go obejrzał i stwierdził, że dziecko miało krzywicę! do polskich lekarzy mam stosunek sceptyczny, nie wiem w sumie co o tym myśleć - lekarka zwróciła uwagę na krzywe nogi (takie i ja posiadam) i wysklepioną część dolnych żeber - takie coś ma z kolei ojciec dziecka, tak poza tym to nic; nie stresuj się, tylko kup i podawaj, a potem tran

Gość gość
tak produkuje, że każda osoba która robiła badanie ma duży niedobór D3. W tej chwili zmieniły się normy dzieci do lat 18 powinny dostawać do 1000j, dorośli w okresie jesienno-zimowym podobna dawka.

Gość gość
dziecko 2 letnie dostaje 2 lub 3 krople devikapu, wiosną zmniejszymy do 1 kropli i tak przez całe lato.

Gość gość
Ją daje tran. Tam też jest wit D3.