Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bieda w polsce

Polecane posty

Gość gość

ide kupic używane buty dziecku. nie wydam 69zl na z****** adidaski. w nosie to mam.

Gość gość
i to takie fascynujące, że postanowiłaś to napisać na kafe?

Gość fgsfsf
Ja też kupuję już tylko rzeczy używane. A propos, wreszcie natknęłam się na artykuł krytykujący absurdalność polskich cen, wyższych niż na zachodzie.

Gość gość
Też kupuję używki ale z przesyłkami to mnie wychodzi prawie tyle co nowe:/ Paranoja jakaś

Gość gość
ja właśnie wystawiłam na gumtree buty po córce za 10 zł (fajne adidasy, super stan, nia miałam komu dać, szkoda wyrzucić, myślę może komus sie przyda) po godzinie butów nie było. trochę to przykre że ludzie tak mają ciężko.

Gość gość
ciezko ? A w marketach kosze pełne i ludzi full.

Gość gość
1)Co roku kilka milionów Polaków wyjeżdza całą rodziną na wakacje za granicę z biurami podróży, dodatkowo część organizuje wyjazdy samodzielnie. 30% z nich wybiera luksusowe 5* hotele. Koszt wyjazdu takiego to kilka tysięcy złotych za rodzinę. W większośći jeżdżą ludzie młodzi, młode małżeństwa i małżeństwa z młodymi dziećmi 2) galerie handlowe przeżywają prawdziwe oblężenie. Nie tylko tanie sieciówki (HM) ale także droższe (Zara), podobnie wygląda sytuacja w sklepach całkiem drogich (Aldo, Mango, Simple) i bardzo drogich (Katerina). Korzystają z nich głownie ludzie młodzi 3) Oblężenie przeżywają dobre sklepy spożywcze typu Alma, Delima, gdzie ludzie poza "normalnymi" produktami po wyższych cenach kupują też ekskluzywne towary 4) Biedronka, niby tani dyskont, zaczęła sprowadzać wyroby w wysokich cenach i wysokiej jakości, tj jak włoskie sery, jakieś dobre alkohole, ryby świeże, łososie, kawiory... no przecież nie po to żeby to leżało, bo ludzie to na potęgę kupują! 5) co 3 nastolatek w Polsce nosi aparat ortodontyczny, koszt takiego leczenia przez 2 lata to minimum 10tys złotych przy niezbyt skomplikowanych przypadkach oczywiście 6)Jadąc przez liczne wioski nie sposób nie zauważyć tych wszystkich nowych domów, nawet willi! Skąd tylu ludzi ma pieniądze na budowę domu? Szczególnie młode małżeństwa,albo narzeczeństwa? 7)zapisy do stomatologa PRYATNIE- czas oczekiwania, nieraz nawet tydzień, bo wszystkich jakoś na to stać W tym samym czasie Kafeterianie żyją w głębokim przekonaniu że cała polska bieduje i ogólnie mamy Bangladesz czy Rumunię. Wyjaśni mi to ktoś?

Gość gość
pracuje w sklepie dzieciecym, zarabiam najniższą krajową, żyje od 1 do 1. dużo rzeczy sobie odmawiam. Ale wkurzasz mnie to że ludzie narzekają ze biedni, kasy nie mają a zabawki takie kupują ze szok. Lekka ręka na ciuszki 100. na barbi 150zł. ostatnio przyszła babka z córką i ta ja wciągnęła na lalkę MH plus auto za prawie 400zł.... tai.. nikt mi nie wmówi że bieda w kraju

Gość gość
Współczuję, przerabialam to nie dalej jak dwa lata temu, dziś mieszkam za granicą,nie oplywam w luksusach,ale stać mnie na wszystkie podstawy,między innymi wiosenne buty za 50 euro dla dziecka na wiosnę o reszcie nie wspomnę powodzenia

Gość gość
Biedni ludzie są wszędzie. Nie tylko w Polsce.

Gość gość
buty jak buty. ale witamina d bez recepty dychu?myslicie ze biedaki i patole kupia witamine d dla trójki dzieci w domu. 2latka roczniaka i niemowlaka. tak znam rodziny gdzie dzieci rok po roku

Gość gość
biedni są wszędzie,a w polsce w ciągu ostatnich 5-10 lat standard życia baaaaardzo się polepszył

Gość gość
Tych, ktorych stac na lalki za 400 zl jest zdecydowanie mniej niz tych pracujacych za 1500 zl. biedni sa wszedzie tyle ze biedny Norweg, Anglik cz Niemiec zyje na poziomie sredniej klasy w Polsce - nie musi sie zastanawiac czy stac go na kupno jedzenia czy wyliczac za ile zatankowac samochod w tym miesiacu, nie musi oszczedzac na ogrzewaniu, wodzie i pradzie.

Gość gość
Kolezanko,Ty jestes biedna,zarabiasz 1000 zyjesz ledwo od 1 do 1 i nie możesz sobie pozwolić na takie zabawki jak ta babka,więc nie pitol że nie ma biedy w Polsce,takich jak ona jest mniejszość

Gość gość
prawda jest taka że Pl to kraj podzielony biedni są coraz biedniejsi bogaci mają coraz więcej i jednych i drugich w PL jest dużo.

Gość gość
a ja potrzebowałam buty dla córki, po przedszkolu wsiadłam z nią w samochód, podjechałam do entliczka-pentliczka, kupiłam buty Bartka za 210 zł. I nawet tego nie zauważę w budżecie domowym. I od razu mówię że się NIE chwalę tylko mówię że są też tacy których stać na buty. Już nie róbcie z tej PL jakiegoś Bangladeszu.

Gość gość
przeczytajcie co napisał gość z 09.06- w polsce bieda jest marginalna. Wyjrzyjcie poza swoje biedne podwórko to to zrozumiecie

Gość gość
suche fakty: "Połowa pracowników zatrudnionych w gospodarce narodowej otrzymała płacę brutto nieprzekraczającą 2639,51 zł. Dziesięć procent najniżej uposażonych miało wynagrodzenie do 1307 zł, a dziesięć procent wynagradzanych najlepiej otrzymywało ponad 5,37 tys. zł pensji. " 2640 zl to jest jakies 2000 zl netto - wiekszosc ludzi zarabia max ta kwote. Buty o ktorych piszesz kosztuja min 10% ich zarobkow wiec polowy ludzi w Polsce na nie nie stac. Jestes w 10 procentach zabiajacych powyzej 5.3 tys zl? fajnie, choc to tez nie sa kokosy.

Gość gość
wyjrzyj poza Polske to bedziesz miec porownanie.

Gość gość
Więc ciesz się, że jesteś w tych 30% o których pisała koleżanka powyżej. ja tez moglabym iść dziś i kupic dziecku buty za 200 zl, bo mam, ale mój budżet by niestety ucierpial i tego nie zrobię, bo rozsądek mi ni epozwala. Jak ktos pisze, ze bieda w Polsce to nie ma na mysli, że nikogo nie stać. chodzi tylko o to ile ludzie stac a ile nie, a ta druga grupa niestety z roku na rok się zwieksza. A to, ze galerie pelne to nie znaczy, ze ci wszyscy ludzie kupuja. Spacer po galerii to taka rozrywka dla biednych w zamian za pójście do kina czy na basen bo to juz kosztuje. Sama z rodziną byłam w zeszłą niedzielę w galerii i nie kupiłam nic. pooglądalismy.

Gość gość
1)Co roku kilka milionów Polaków wyjeżdza całą rodziną na wakacje za granicę z biurami podróży, dodatkowo część organizuje wyjazdy samodzielnie. 30% z nich wybiera luksusowe 5* hotele. Koszt wyjazdu takiego to kilka tysięcy złotych za rodzinę. W większośći jeżdżą ludzie młodzi, młode małżeństwa i małżeństwa z młodymi dziećmi 2) galerie handlowe przeżywają prawdziwe oblężenie. Nie tylko tanie sieciówki (HM) ale także droższe (Zara), podobnie wygląda sytuacja w sklepach całkiem drogich (Aldo, Mango, Simple) i bardzo drogich (Katerina). Korzystają z nich głownie ludzie młodzi 3) Oblężenie przeżywają dobre sklepy spożywcze typu Alma, Delima, gdzie ludzie poza "normalnymi" produktami po wyższych cenach kupują też ekskluzywne towary 4) Biedronka, niby tani dyskont, zaczęła sprowadzać wyroby w wysokich cenach i wysokiej jakości, tj jak włoskie sery, jakieś dobre alkohole, ryby świeże, łososie, kawiory... no przecież nie po to żeby to leżało, bo ludzie to na potęgę kupują! 5) co 3 nastolatek w Polsce nosi aparat ortodontyczny, koszt takiego leczenia przez 2 lata to minimum 10tys złotych przy niezbyt skomplikowanych przypadkach oczywiście 6)Jadąc przez liczne wioski nie sposób nie zauważyć tych wszystkich nowych domów, nawet willi! Skąd tylu ludzi ma pieniądze na budowę domu? Szczególnie młode małżeństwa,albo narzeczeństwa? 7)zapisy do stomatologa PRYATNIE- czas oczekiwania, nieraz nawet tydzień, bo wszystkich jakoś na to stać

Gość gość
"Bogaci" z długami, kredytami, komornikami na karku oraz wirtualnymi pieniędzmi mnie nie interesują i nawet ich nie zaliczam do klasy średniej, której tak naprawdę w Polsce nie ma, szczególnie tej wyższej. A bieda w Polsce jest, wystarczy odrobinę lepiej się przypatrzeć.

Gość kdjvfb
70 zł na buty to jakis problem ???????? kim jestes ze nie potrafisz zarobic na buty ? kaleką ? nieudacznikiem , leniem ? bo tylko te opcje wchodzą w grę .

Gość gość
bieda bierze sie przez sianie ciemnoty zwalczanie antykoncepcji zakaz sterylizacji i terror presje rozkaz i propagande rodzenia co rok i posiadania kilkanasciorga, 20 lub 30 dzieci

Gość kdjvfb
bieda jest wszedzie !!

Gość gość
dokładnie ja mam termin za 2 tyg na prywatną wiżyte u stomatologa.

Gość gość
Jesteście puste i nadęte pisząc, że tylko nieudacznicy nie zarabiaja na siebie. Wystawcie nosa dalej poza swoje środowisko oceńcie obiektywnie. I nie piszcie bzdur, że co 3 nastolatek nosi aparat.Co to za brednie nastolatkiem jest sie przez 10 lat, a aparat nosi przez 3. Jesli 1/3 nosi aparat to oznacza, ze niektórzy nosza kilkakrotnie.

Gość gość
nie ma zakazu antykoncepcji i nikt nie każe rodzić 20 dzieci (nawet kościół mówi że tyle dzieci na ile stać).

Gość gość
Tydzień temu wróciłam z Egiptu,samolot do ostatniego miejsca wypełniony.Na miejscu wszędzie Polacy,ja biedy nie widzę.

Gość gość
ja próbowałam kupić wczasy w Keni, 6 tysięcy lekką ręką, samolot- sami polacy. Do ostatniego dnia była walka o miejsca (znajomi się nie załapali niestety już). I całymi rodzinami!