Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy imię Weronika jest bardzo popularne?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w drugiej ciąży i zastanawiam się nad imieniem dla dziecka. Moja pierwsza córka ma dość niepopularne imie. Mam schize na punkcie popularności imion bo sama dostałam bardzo modne imię i choć jest ładne to zawsze denerwowalo mnie, że dookoła jest mnóstwo innych dziewczyn, kobiet, które nazywają się rąk samo jak ja. Dlatego nie chciałabym by moje dzieci miały ten sam problem. Bardzo podoba mi się imię Weronika Dużo znacie Weronik?

Gość gość
z takich starszych parę by się znalazło, a osobiście wśród znajomych dzieci jest jedna Weronika urodzona w tym roku, reszta to Julki, Nikolki

Gość gość
* tak samo

Gość gość
znam jedną Weronikę ma teraz 15 lat no i moja mama ma na drugie Weronika .A tak nie spotkałam wszędzie Julie i Majki .

Gość gość
W moim otoczeniu też są same Julie, Maje, Leny, Zuzanny. Oprócz Weroniki podoba mi się też Bogna, Manuela i Maryla. Mężowi najbardziej do gustu przypadła Weronika.

Gość gość
Znam trzy: 9 lat, 5 lat i 3 lata. Warszawa.

Gość gość
moja siostrzenica ma na imie Weronika ma 14 lat,jest jedyna Weronika w szkole

Gość gość
jest popularne jak natalia u nas. same julki:O fuj

Gość gość
Moja córka ma na imię Weronika, ma 15 lat. Młodsza , 12-letnia ma na imię Marta. Moja kuzynka swoje córki nazwała tak samo , jej Weronika ma 10 lat , a Marta 5. Tyle ,że mieszkamy na dwóch przeciwnych krańcach Polski.

Gość gość
Nie znam żadnej. Raczej niepopularne imię.

Gość gość
popularne imie to lenki nicolki julki a nie weronika

Gość gość
w Szczecinie - popularne :(

Gość gość
nie jest to popularne imie, znam 2 Werki, jedna ma 8 lat druga 1,5 roku i mysle,ze nie bedzie to populane imie wiec spkojnie mozezsz tak nazwac corcie i sie nie martwic,ze baezdie Weronik po kilka w klasie.

Gość gość
.http://dzieci.pl/kat,1034539,title,Najczesciej-nadawane-imiona-w-2013-roku,wid,16297268,wiadomosc.html?smgputicaid=6125ac x Weronika jest na 24 miejscu, więc raczej dość popularne. Ale na pewno nie tak jak Lena, Julcia, Zuzia i Maja. Ja co prawda mam chłopca, ale wybrałam mu imię spoza tej listy najczęściej nadawanych. Wszyscy zwracają uwagę, że fajne imię wybraliśmy, nie żadne udziwnione, klasyczne, a jednak niezbyt popularne. Poza tym dobrze się komponuje z nazwiskiem.

Gość gość
znam jedna mala werke i jedna 30 letnia. na miescie slysze: wanesska, julka, natala, ola. to chyba najczesciej.

Gość gość
No ja właśnie widziałam tę listę najpopularniejszych imion, ale osobiście nie znam żadnej Weroniki, ani dorosłej ani małej dziewczynki, dlatego pytam. Moja pierwsza córka ma na imię Dagmara. Chłopcu chciałabym dać na imię Bogusław/Bogumił.

Gość gość
Bogusław/Bogumił to staropolskie imiona, w dodatku bardzo osadzone w narodowej religijności. Takie imię to już stygmatyzacja dziecka. Ciężko być ateistą Bogumiłem. Raczej bym unikała takich imion. Czyli nie znacie jeszcze płci?

Gość gość
Moja córka ma na imię Weronika i jest jedyna w otoczeniu od 8 lat. Przedszkole, szkoła, znajomi - nikt tak nie dał na imię dziecku tylko ja :)

Gość gość
To, czy kafeterianki znają dużo Weronik nic Ci nie da. Obiektywniejsza jest lista imion popularnych. Weronika jest dość popularna, ale 24 miejsce to raczej daleko od podium i w klasie prawdopodobnie nie będzie drugiej Wery. Ponadto to piękne imię. Oczywiście nazwisko nie może się zaczynać na "C". A co myślisz o imieniu Lidia?

Gość gość
Każde imię coś oznacza i nie koniecznie zgadza się z charakterem osoby go noszącej. Podoba mi się imię Boguś od bardzo dawna i nie zakładam, że będzie ateistą :)

Gość gość
Uważam, że Lidia to bardzo ładne imię. Jednak ja jestem bardziej za Weroniką. Podobają mi się zdrobnienia: Wera, Werka, Wercia.

Gość gość
Tak, każde imię coś oznacza, ale nie każde stygmatyzuje. Nikt nie wnika w źródłosłów imienia Katarzyna, Piotr, Krzysztof, czy Małgorzata. W przypadku Bogusława etiologii nie trzeba szukać, bo ona się sama narzuca. A zakładać światopogląd dziecka to już jest mocno niebezpiecznie. Ja nawet będąc bardzo religijną osobą byłabym niezmiernie ostrożna w nadawaniu takich imion. To dziecko będzie to imię nosiło, nie ty. Oczywiście to jest twoja decyzja, ale nie zdziw się, jak syn ci kiedyś wypomni ;) Jest wiele innych fajnych imion dla chłopców, nie tak popularnych, a dobrze brzmiących.

Gość gość
Jak Ci się podoba, to dawaj. Imię jest śliczne. Ja znam jedną Weronikę tylko. I to jest super dziewczyna, więc imię mi się bardzo dobrze kojarzy. Poza tym i dla małej dziewczynki i dla dorosłej kobiety. Można z tym imieniem spokojnie też wyjechać za granicę. Jak byłam w ciąży to było to jedno z topowych imion w razie dziewczynki. Los jednak dał mi chłopca :P

Gość gość
Uważam, że Bogumił czy Bogusław stygmatyzuje znacznie mniej niż Alan czy Oralia. Ja nie wybieram dziecku światopoglądu. Jestem osobą wierzącą, ale akurat nie wiarą kierowałam się w wyborze tego imienia. Po prostu podoba mi się jego brzmienie i mam z nim dobre skojarzenia.

Gość gość
No Oralia to może być stygmatyzująca ze względu na wulgarne skojarzenia. Alan jest po prostu nie polskie i dlatego nie brzmi naturalnie (jest udziwnione). Te imiona nie stygmatyzują jednak w takim sensie jak Bogumił, czy Bogusław. One nie mówią nic o posiadaczu de facto. Imiona staropolskie mają inny charakter. One miały na celu określenie dziecka i dalej w ten sposób są odbierane. W laicyzującym się kraju nie koniecznie będą dobrze odbierane, mogą się kojarzyć z dewocją. Imię nadaje się dziecku, ono z tym imieniem ma przeżyć te 80 lat i to wg mnie powinno się głównie brać pod uwagę. Rodzicom też ma się podobać, ale dopiero w drugiej kolejności. Sentyment zaś nie jest dobrym powodem by dziecku dać dane imię, ono tego sentymentu mieć nie będzie.

Gość gość
Boguś będzie tak czy siak. Nie jest to imię osmieszajace i nie widzę powodów dla których miałabym zmieniać swoją decyzję. Dziękuję za wypowiedzi odnośnie Weroniki. Pozdrawiam :-)