Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annamaria24

Czy pracodawca może odmówić zatrudnienia ciężarnej, tylko z powodu ciązy?

Polecane posty

Gość annamaria24

Witam , borykam sie od paru tygodni z problemem w znalezieniu pracy. Od trzech miesięcy jestem bezrobotną a niedawno dowiedziałam się ze jestem w ciąży. To zmusza mnie do podjęcia choćby tymczasowej pracy, dobrze się czuję,nie odczuwam typowych objawów, jestem w pełni sprawna i nie wobrażam sobie siedzieć w domu przez cala ciąże.Poza tym muszę z czegoś utrzymać dziecko i siebie.Byłam na kilku rozmowach, wszystko przebiegało dobrze dopóki nie wspominałam o ciąży. To dopiero 6 tydzień !!Czy ciężarne w Polsce nie maja prawa podjęcia pracy?

Gość gość
Teoretycznie mają ale zobacz jakie problemy mają często kobiety już pracujące i będące w ciąży...A co dopiero mówić o paniach w ciąży szukających pracy.

Gość gość
to po co wspominasz o tym? 6 tydzień to bardzo wcześnie, nic jeszcze nie widać i długo nie będzie. Wiele kobiet w 6 tyg nawet nie wie, że jest w ciąży. Z punktu widzenia pracodawcy, nie opłaca mu się Ciebie zatrudnić. Wiesz, kobiety są różne - jedne wykorzystają fakt bycia w ciąży i załatwią sobie zwolnienie od początku, inne będą pracować długo, ale potencjalny pracodawca nie wie z kim ma do czynienia. Inna sprawa, że pomimo Twoich dobrych chęci nie wiesz, jak długo będziesz mogła pracować. A zanim przejdziesz na zwolnienie, które opłaca ZUS, pierwsze 33 dni Twojego L4 opłaca pracodawca, więc finansowo to mu się nie opłaca. Na przyszłość, jak padnie pytanie czy jesteś w ciąży (chociaż absolutnie takie nie powinno paść :/), powiedz że nie. POtem najwyżej się wykręcisz, że nie wiedziałaś.

Gość gość
a po co wspominasz o ciąży? nigdy bym nie zatrudniła kobiety ciężarnej-90% szuka tylko po to, aby chwile popracować i siedzieć na L4

Gość annamaria24
Macie rację, sama spotkałam sie z takim przypadkiem gdzie zatrudnione poszły po pierwszym czy drugim miesiącu na L4...Niestety jestem w takiej sytuacji ,że muszę ruszyć się z domu i pracować mimo wszystko.Następną rozmowę mam za dwa dni, nie wspomnę ani słowa o ciąży-tak jak radzicie, to chyba najlepsze rozwiązanie.

No pewnie że może. To że jesteś w ciąży nie zobowiązuje go do tego żeby Ciebie zatrudnić. Ochrona ciężarnych obejmuje ciężarne już zatrudnione. Nie starające się o pracę.

Gość annamaria24
Nie chodzi mi o obowiązek przyjęcia ale odczuwam pewną dyskryminację kobiet z brzuszkiem.

Gość gość
Pracodawca musiałby byc nienormalny żeby ciężarną zatrudnić.

Taka rzeczywistość. Ty też nie chciałabyś pracownika który popracuje maksymalnie 8 m-cy i pójdzie na zwolnienie. A nie wiadomo czy nie wcześniej. To logiczne. Jedyne wyjście to nie wspominać o ciąży na rozmowie.

Gość gość
A dziwisz sie? Poczytaj kafe jak laski kombinują ze zwolnieniami. Jeszcze troche a bedą brać L4 na czas starań. Mimo że sama jestem kobietą to kobiet nie zatrudniam bo się już parę razy na tym przejechałam.

Gość aliksaa
No chyba żartujesz, pomyśl logicznie i postaw się na miejscu pracodawcy! Nie zna Cię a ma Cię zatrudnić żeby np. tylko za ciebie płacić jak pójdziesz na l4?! Co innego dobra pracownica a co innego obca kobieta w ciązy. Sam problem. Ja bym w życiu nie zatrudniła!

Gość aliksaa
Musisz mieć super wyksztalcenie i doświadczenie, inaczej nikt nie da Ci od razu innej umowy jak na okres próbny albo max 3 mce a wtedy i tak się wyda...

Gość gość
Jedyna opcja żeby ktoś cie zatrudnił to przemilczenie ciąży. Nie jest to uczciwe wobec pracodawcy ale to jedyna możliwość jak chcesz pracować.

Gość annamaria24
aliksaa , właśnie chodzi mi o prace tymczasową, być może w temacie źle to sformułowałam...naprawdę 3-4miesiace mnie ratują, nawet o innej umowie nie śmiem marzyć ;]

Gość gość
wystarczy że dostanie umówę na pow. miesiąc NAWET na okres próbny-potem daje informacje od ginekologa że jest w ciąży i od kiedy-ale nie ma informacji od kiedy wie o ciąży i już jest chroniona

Gość gość
jezeli dostajesz umowe na czas okreslony np na 3 miesiace i w tym czasie poinformujesz pracodawce ze jestes w ciazy i dostarczysz zaswiadczenie od lekarza od kiedy jestes w ciazy to pracodawca musi Ci przedluzyc umowe do dnia porodu. Takie jest prawo.

Gość gość
malo tego nie masz obowiazku informowania przyszlego pracodawcy ze jestes w ciazy. Prawo nie naklada na ciebie takiego obowiazku. Natomaist jezeli pracodawca nie bedzie wiedzial ze jestes w ciazy nie beda ciebie dotyczyly zapisy bhp dotyczace ciezarnych typu praca przy kompie do 4 godzin dziennie, nie dzwiganie ciezarow.