Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neostraldatic suduru

Jak pozbyć się chorobliwej potrzeby bycia najlepszym i kompleksów na tym tle

Polecane posty

Odczuwam chorobliwą potrzebę bycia najlepszym we wszystkim i nie wiem jak z tym walczyć. Muszę być zawsze w centrum uwagi, osobą najatrakcyjniejszą fizycznie, najbardziej przebojową, najinteligentniejszą, najzabawniejszą i osiągającą najwięcej. Ego nie pozwala mi przyznać się do porażki i do tego, że jestem od kogoś gorszy, a gdy widzę przejawy tego, że coś mi nie wychodzi, albo ktoś jest w czymś lepszy to natychmiast mam poważny problem i odczuwam ból psychiczny, a czasem gdy myślę to świadomość tego, że nie jestem w czymś najlepszy sprawia, że zastanawiam się nad samobójstwem. Jestem osobą strasznie wyczuloną na opinię innych. Każdy komplemet jest na wagę złota, a krytykę ledwie znoszę. To chyba skrajny narcyzm. Jak można z tym walczyć? Wiem, że nie jestem dobrą osobą, i że to paskudna cecha, ale chcę się zmienić bo to dla mnie uciążliwe, dla otoczenia może też. Chcę zaakceptować siebie taką osobą jaką jestem i nauczyć się z tym żyć, a nie starać się za wszelką cenę imponować innym i wyróżnić.

nikt nie wie?

Gość Szymuś Szymuś
Ty a jak sobie wyobrażasz swój pogrzeb i stypę po nim ?

a co to ma do rzeczy?

Gość Szymuś Szymuś
"Odczuwam chorobliwą potrzebę bycia najlepszym we wszystkim" To ostatnie słowo - we wszystkim. Śmierć, pochówek i inne sprawy z tym związane również mieszczą się w tym pojęciu.

To akurat nie, bo nie za bardzo wierzę w życie po śmierci, więc wtedy nie będzie to już miało większego znaczenia, skoro i tak tego nie zobaczę.

Gość Szymuś Szymuś
:) Widzisz jednak nie we wszystkim. Możesz zasnąć w spokoju.

Gość gość
Czy jestes zodiakalnym Baranem? Chyba oni tak maja :(

Gość gość
Ty nie zakrawasz pod narcysyzm. Narcystyczna osoba to taka, która w ogóle nie przyjmuje do wiadomości że nie jest idealna. Ty widzisz problem. Masz poczucie niższości z poczuciem pedanterii :-) rada dla Ciebie? Raczej fachowa, w formie psychologa do spraw samozachowań. Zy dużo od siebie wymagasz, i.... tak po prawdzie mówiąc, za dużo tu "naciągłaś" o sobie. Za dużo sprzecznych sobie informacji podałaś. Szukaj fachowej pomocy i życzę Ci powodzenia :-)

Gość gość
ty wyzej, przeciez to chlop jest autorem

Gość gość
Wygląda jakby baba pisała CYTUJE kawałek takstu AUTORKI "....osobą najatrakcyjniejszą fizycznie, najbardziej przebojową, najinteligentniejszą, najzabawniejszą " Obojętnie. Moja wypowiedź tyczy się baby i faceta :-)