Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AlbertEinstein

Teraz wierzę w istnienie Boga

Polecane posty

Gość AlbertEinstein

Jak Einstein powiem: „Moja religijność polega na pokornym podziwie Ducha nieskończenie nas przewyższającego, który objawia się w najmniejszych szczegółach, jakie jesteśmy w stanie zrozumieć naszą kruchą i słabą inteligencją. Fundamentem mojej wiary w Boga jest głębokie i wzruszające przekonanie o obecności najwyższej racjonalnej Mocy, która się objawia we wszechświecie” (s. 102-103). Trzeba pamiętać, że Einstein zdecydowanie odrzucał twierdzenie, że istnieje tylko to, co możemy zaobserwować i zbadać naszymi zmysłami; uważał, że jest ono z gruntu fałszywe i ograniczające nasze możliwości poznawcze.

Gość AlbertEinstein
Albert Einstein, pisał, że w prawach natury objawia się tak wielka Inteligencja, iż cała racjonalność ludzkiej myśli w konfrontacji z Nią jawi się jako Jej nic nie znaczące odbicie.

Gość gość
🖐️ Nie ma żadnej sprzeczności pomiędzy rozumem i wiarą

Gość gość
wierzyl w boga ale nie powiedzial ze w religie chrzscijanska czy katolicka

Gość gość
A co mnie obchodzi w co Einstein wierzyl ? Mam inne problemy

Gość AlbertEinstein
„Nie jestem ateistą – pisze Einstein – i myślę, że nie można mnie zdefiniować jako panteisty. Jesteśmy w sytuacji dziecka, które weszło do nieogarnionej biblioteki pełnej książek w wielu językach. Dziecko wie, że ktoś musiał je napisać. Lecz nie wie jak i nie zna języków, w których zostały one napisane. Dziecko niejasno podejrzewa, że istnieje tajemniczy porządek w dyspozycji tych ksiąg, ale nie wie, jaki on jest. Wydaje mi się, że obrazuje sytuację człowieka, chociażby najbardziej inteligentnego, w jakiej on się znajduje przed Bogiem. Widzimy wszechświat cudownie zarządzany i kierowany przez pewne prawa, ale my bardzo słabo je rozumiemy. Nasz ograniczony umysł jest jedynie zdolny do intuicji, że istnieje tajemnicza moc, która porusza konstelacje”

Gość taki jeden gostek
A Stephen Hawking nie wierzy a zdaje się że ma obecnie większą wiedzę niż Einstein !! :-) ;-)

Gość AlbertEinstein
,, Ktokolwiek na serio zaangażował się w pracę naukową, przekonuje się, że prawa natury objawiają istnienie Ducha nieskończenie większego od człowieka, i przed którym my, z naszymi skromnymi zdolnościami, powinniśmy być pokorni”

Gość taki jeden gostek
dobrze, ale Einstein mówił to wieki temu jeśli chodzi o naszą wiedzę z fizyki i astronomii DZISIAJ. Dzisiaj wiedza poszła jeszcze dalej. Czy uważasz że Hawking nie ma pokory ?

Gość AlbertEinstein
Jan Paweł II pisze, że: „Wiara i rozum (fides et ratio) są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy. Sam Bóg zaszczepił w ludzkim sercu pragnienie poznania prawdy, którego ostatecznym celem jest poznanie Jego samego, aby człowiek – poznając Go i miłując – mógł dotrzeć także do pełnej prawdy o sobie” (Fides et ratio, 1). Nie można się wznieść ku kontemplacji prawdy tylko jednym skrzydłem, są do tego konieczne dwa: rozum i wiara, które się wzajemnie wspomagają i uzupełniają.''

Gość taki jeden gostek
dla mnie rozum często przeczy wierze niestety a poza tym po co to wszystko ? Jak nas stworzył to po co mu fakt poznawania go przez nas ? Jak chce żebyśmy go poznali to po co zabawa w dobrych i złych tutaj ? Ta cała gra ?

Gość AlbertEinstein
,,Czy uważasz że Hawking nie ma pokory ?'' x Uwazam,ze ma jedno skrzydło za mało.:D

Gość gość
"Twierdzenie, że wierzący czuje się szczęśliwszy od niewierzącego, nie znaczy nic więcej jak to, że pijany jest szczęśliwszy od trzeźwego." — George Bernard Shaw

Gość AlbertEinstein
Wiara otwiera przed rozumem nieograniczone perspektywy i wolność poznawania. Natomiast wiara pozbawiona oparcia w rozumie narażona jest na wielkie niebezpieczeństwo, gdyż może ona wówczas ograniczyć się do uczuć oraz przeżyć i stać się przesądem lub mitem. Wiara powinna zawsze opierać się na rozumie, a rozum na wierze. Kościół katolicki naucza, że błędem jest opieranie się tylko na samym rozumie (potępia racjonalizm) i tak samo błędem jest całkowite odrzucenie rozumu i opieranie się wyłącznie na wierze (potępia fideizm).

Gość gość
"Słowo „Bóg” jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić." — Albert Einstein

Gość gość
"Odkryłem, że całkiem dobrą strategią, gdy ktoś pyta mnie, czy jestem ateistą, jest uświadomić mu, że on również jest ateistą, wszak nie wierzy w Zeusa, Apollona, Amona Ra, Mitrę, Baala, Thora, Wotana, Złotego Cielca ani w Latającego Potwora Spaghetti. Ja po prostu poszedłem o jednego Boga dalej." — Richard Dawkins, Bóg Urojony,

Gość AlbertEinstein
Einstein:,,Jeśli Bóg stworzył ten świat, z pewnościa nie troszczył się przede wszystkim o to, byśmy mogli go łatwo zrozumieć." (List do Davida Bohma, 10 lutego 1945r.)

Gość taki jeden gostek
wiara: niepokalane poczęcie rozum: niemożliwe z punktu widzenia biologii Gdzie tu jest łącznośc wiary i rozumu wg katolicyzmu ????????

Gość AlbertEinstein
"Nauka bez religii jest ułomna, religia bez nauki jest ślepa." ..... (byc może jest to nawiązanie do powiedzenia Kanta "Myślenie bez intuicji jest puste, intuicja bez myślenia jest ślepa")

Gość taki jeden gostek
jak połączyc rozum ludzki z rzekomym faktem istnienia Boga który istnieje od zawsze poza czasem itd. ? Jak katolicyzm łączy te rzeczy ?? Jak łączy rozum i logikę z faktem iż Bóg zna przyszłośc - wobec czego wie kto będzie zbawiony a kto nie w związku z czym cała ta szopka tu na ziemi jest z góry zaprogramowana.

Gość gość
taki jeden gostek-> nie znajdziesz u wierzacych logicznych odpowiedzi ;) nie spodziewaj sie tego rzuca malo wnoszacym cytatem i tyle Twojego dlatego bo oni wierza bo chca wierzyc a nie dlatego ze to prawda

Gość AlbertEinstein
Prawdę o Niepokalanym Poczęciu Maryi można przyjąć jednie rozumem oświeconym wiarą.

Gość taki jeden gostek
Wiara wg mnie może działac na niektórych ograniczająco a słychanie kościelnych hierarchów hamująco na chęc zadawania pytań i poznawanie świata bo oni wszystko już na tacy podają i uznają że mają monopol na wiedzę

Gość gość
"Problem jest jednak taki, iż aby wyjaśnić, dlaczego jakaś banialuka jest bezsensowną bzdurą, trzeba sporej wiedzy i długiego wyjaśniania. A żeby wypowiedzieć taką banialukę, wystarczy mieć gadane i nie przejmować się faktami."

Gość gość
podnoszę

einstein zdecydowanie odrzucał koncepcję boga osobowego, daleki był od katolicyzmu, śmieszne jest powoływanie się na niego no i dziś wiedza z fizyki jest już bardziej zaawansowana

Gość HHAH dead brain sBIG 666
Jesteście schizofrenikami tutaj Wy wszyscy!

Gość gość
Zobacz na youtube: Ewolucja a Biblia oraz Dinozaury a Biblia Tam jest mnóstwo dowodów z fizyki na obalenie koncepcji ewolucji i braku wiary w Stwórce Świata. Polecam.