Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z PITem

Polecane posty

Gość gość

czy znajdzie się ktoś kto orientuje się lekko w temacie rozliczeń? w zeszłym roku pracowałem zarówno zagranicą(Anglia) jak i w Polsce. w jaki sposób powianiem się rozliczyć? będę wdzięczny za odpowiedź 🌼 :)

Gość gość
powinieneś się powiesić a nie rozliczyć

Gość gość
Gdybym wiedzial kochanie to bym ci powiedzial:-)

Gość gość
Więcej na http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/pit/72066,2,Jak-ustalic-podatek-od-dochodow-z-pracy-za-granica.html z ww. strony PRZYKŁAD Pan Roman Maliszewski w marcu 2007 r. wyjechał do pracy w Wielkiej Brytanii, z zamiarem powrotu do Polski z końcem roku. Przez pierwsze dwa miesiące 2007 r. pracował w Polsce na podstawie umowy o pracę. Ponieważ pan Maliszewski wyjechał za granicę bez zamiaru pozostania tam na stałe, jego miejsce zamieszkania nie uległo zmianie. Nadal jest więc polskim rezydentem podatkowym. Dlatego ciąży na nim obowiązek rozliczenia w Polsce wszystkich osiągniętych dochodów. Chociaż nowa konwencja polsko-brytyjska zwalnia z opodatkowania w Polsce dochody z pracy najemnej w Wielkiej Brytanii tam opodatkowane, to pan Maliszewski będzie zobowiązany uwzględnić je w zeznaniu rocznym, ustalając stopę procentową podatku. Musi bowiem złożyć zeznanie w Polsce w związku z osiągnięciem w 2007 r. dochodów z umowy o pracę w Polsce (w styczniu i lutym 2007 r.) opodatkowanych na zasadach ogólnych.

Gość gość
dzięki za informację, poczytam :)

Ja również mam taka sytuację. Część ubiegłego roku pracowałem w Polsce, a druga część za granicą. Początkowo myślałem, że większego problemu z rozliczeniem nie będzie. Byłem w błędzie ;] Po kilku telefonach (łącznie do US) zgłupiałem. Większość ludzi w ogóle nie wiedziała co z tym fantem zrobić. W końcu z polecenia wybrałem się do biura rachunkowego http://www.leaderway.pl/oferta/ksiegowosc i tam mnie rozliczyli. Zapłaciłem i mam święty spokój :) Tobie też tak radzę :)