Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zły wynik badania genetycznego

Polecane posty

Gość gość

Witam Byłam w 11tyg na badaniu genetycznym. Kośc nosowa ładnie widoczna, wszytko jest ok prócz - zdaniem lekarza przezierności karkowej która wyniosła 2,50. Wyniki testu paap-a będę miała koncem tygodnia. Normalnie do konca ciąży o niczym innym nie będę myśleć :( Wiem, ze szanse na urodzenie chorego dziecka mają również osoby którym wszelkie badania wychodzą dobrze ale sama świadomość jest dobijająca. Ja już się nie cieszę, normalnie sie nie cieszę :( Jak to wszystko znieść? Jak nie myślec? Boże, pomocy

Gość gość
2,5 to jeszcze nie dramat, może być dobrze, powyżej 3 jest już gorzej

Gość gość
Jeny rety o matko święta... Jak tak srasz w majty to zrób sobie amnio.

Gość gość
nie panikuj, możliwe ze wszystko bedzie dobrze,nie pamietam juz ale 2,5 to jeszcze chyba górna granica normy.

Gość gość
Jeny rety o matko święta... Jak tak srasz w majty to zrób sobie amnio. --> no musiałabym być niesamowicie nieodpowiedzialna, zeby po takiej wizycie od lekarza być wyluzowaną. ------ Tak, 2,50 to górna granica ale wiem, ze to róznie może być i parametry mogą się pogarszać, a nie polepszać. --------- Mi chodzi o sam fakt, ze już jest zasiana niepewność i każde stwierdzenie "będzie dobrze" nie jest pocieszające, nie wiem czy rozumiecie :(

Gość gość
a jakie jest CRL ?

Gość gość
CRL 59,0mm

Gość gość
rozumiem ale czuję, że będzie dobrze :)naprawdę masz bardzo duże szanse na urodzenie zdrowego dzidziusia, większe niż chorego i tego się trzymaj mocno myślami :), nawet nie myśl, że coś może być nie tak

Gość gość
A o czym świadczy to badanie i taki wynik/

Gość gość
O mozliwosci kilku powaznych wad genetycznych m in zespolu downa czy edwardsa.

Gość gość
rozumiem ale czuję, że będzie dobrze usmiech.gif naprawdę masz bardzo duże szanse na urodzenie zdrowego dzidziusia, większe niż chorego i tego się trzymaj mocno myślami usmiech.gif , nawet nie myśl, że coś może być nie tak ---> dzięki bardzo! ----- A o czym świadczy to badanie i taki wynik ---> badanie ma wykluczyć (bądz wychwycić) wszelkie nieprawidłowości w rozwoju malucha na tym etapie ciąży.

Gość gość
a jak przepływy ?

Gość gość
Przepływy idealne, komory dobrze pracują, półkule dobrze wykształcone. No reszta parametrów jest b.dobra

Gość gość
Moje dziecko mialo przeziernosc 2,9. Crl 86 mm. Urodzilo sie zdrowe,dzis skonczyl roczek:) jest calkowicie(odpukac)zdrowy.

Gość gość
no widzisz, tego się trzymaj, Twój stres dziecku nie pomoże, a na pewno będzie dobrze, ja czytałam o wielu przypadkach jak bardzo znany profesor przy wszystkich badaniach genetycznych mówił o dużych wadach i radził usunięcie a dzieci urodziły się zupełnie zdrowe, a tamte parametry odbiegały bardzo od normy

Gość gość
to w takim razie nie ma się co stresowac, 2,5 to nie tragedia, według niektórych źródeł górna granica normy, jeśli usg w porzadku to będzie dobrze :)

Gość gość
A masz wyliczone ryzyko? Ile ono wynosi dla poszczególnych trisomii?

Gość gość
16.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość Moje dziecko mialo przeziernosc 2,9. Crl 86 mm. Urodzilo sie zdrowe,dzis skonczyl roczekusmiech.gif jest calkowicie(odpukac)zdrowy. xxx 2.9 przy crl 86 to wcale nie jakaś patologia 2,5 przy crl 59mm też nie - zwłaszcza, że wszystko jest ok (kość nosowa. przepływy) Normy NT obejmują ciąże od początku 11 tygodnia do końca 13 tygodnia ciąży: Dla CRL=45mm (11 t. c.) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm. Dla CRL=84mm (14 t. c.) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm. głowa do góry autorko- będzie dobrze!

Gość gość
Dziękuje za dobre słowa, na prawdę! Nawet nie wiecie jakie potrafią być pokrzepiające. Nie pamiętam już dokładnie, jakie miałam ryzyka ale dla trisomii 21 wyniosło 1:809 (mam schowane wyniki). Wiem, ze musze być dobrej mysli wiem, wiem ale jakoś dnia nie ma żeby człowiek nie myślał.

Gość gość
No to jeżeli ryzyko wyszło 1:800 to czym ty się kobieto przejmujesz?? Dla mnie niepojęte... U mnie było ryzyko 1:400 i w ogóle się nie przejmowałam, bo jakoś mi do głowy nie przyszło że to dużo. Masz bardzo dobre wyniki! No i zawsze możesz zrobić amniopunkcję, jeżeli masz się do końca ciąży denerwować, to chyba warto.

Gość gość
" [zgłoś do usunięcia] gość no widzisz, tego się trzymaj, Twój stres dziecku nie pomoże, a na pewno będzie dobrze, ja czytałam o wielu przypadkach jak bardzo znany profesor przy wszystkich badaniach genetycznych mówił o dużych wadach i radził usunięcie a dzieci urodziły się zupełnie zdrowe, a tamte parametry odbiegały bardzo od normy" Tak z ciekawosci,czy to pewien profesor z bialegostoku? Zastanawiam sie czy to ten,ktory chial usunac moje zdrowe dziecko...

Gość gość
Musi byc dobrze mysl pozytywnie powodzenia

Gość gość
Tak z ciekawosci,czy to pewien profesor z bialegostoku? Zastanawiam sie czy to ten,ktory chial usunac moje zdrowe dziecko... ---> nie, mieszkam kompletnie gdzie indziej. Muszę się wybrać na jakieś zakupy dla Malucha, muszę przestać myśleć. Serdeczne dzięki za wszystkie dobre słowa!

Gość gość
jestem w podobnej sytuacji do ciebie, u mojego dziecka przezierność 2,2, ale do tego inny marker - zatchawiczy przebieg jednej z tętnic. Ryzyko trisomii 1:500. Test pappa negatywny, ale mimo to do końca ciąży będę się martwić. Zostało mi 3 miesiące. Pozdrawiam Cię