Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie EEG u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Byłam ostatnio u neurologa z moim trzylatkiem (prywatnie). Lekarz napisał długą listę badań ktore trzeba przeprowadzić - między innymi EEG. Jak to badanie wygląda? Długo trwa? Czy muszę mieć na nie skierowanie jeśli chcę robić prywatnie?

Gość gość
skierowania chyba nie,my byliśmy na oddziale neurologii dziecięcej więc mieliśmy skierowanie ogólne dziecko musi być bardzo śpiące tak by zasnęło gdy już będzie podpięte,nie wiem jak inne dzieci ale mój wpadł w histerię bo się bał tego wszystkiego,czepek,kilkanaście kabelków,nie wiedział co się dzieje i się bał,miał wtedy ponad 3 lata,ale jakoś poszło,potem dziecko musi zasnąć gdy jest już podłączone,mój na szczęście zasnął,nie pamiętam ile trwało badanie,ale niezbyt długo,specjalista obserwuje na monitorze-też nie wiem co hehe potem gdy się kończy normalnie dziecko już można obudzić i po wszystkim ;)

Gość gość
Niekoniecznie musi spać. Moja córka musiała być obudzona ponieważ sprawdzali reakcje na bodźce fizyczne i emocjonalne. Badanie trwało 1,5h

zależy od wskazań- niekiedy eeg wykonuje się w czuwaniu, niekiedy dziecko musi spać

Gość tyyyykaaaa
a co jest dziecku?

Gość gość
pamiętam że inne dziecko miało w czuwaniu ale ono miało 8 lat

Gość gość
Synek nadal nie mówi.Poza tym wydaje się być wszystko ok. Normalnie chodzi do przedszkola, świetnie się tam odnalazł. Początkowo kilku lekarzy sugerowało autyzm ale to raczej niemozliwe.Smyk jest bardzo kontaktowy, uwielbia się przytulać, lubi wszelkie zmiany i urozmaicenia, jest żywiołowym i radosnym dzieckiem. Za to czasami ma krótkie momenty "zawieszenia". Zapatrzy się w przestrzeń lub skupi na czymś co akurat robi i trzeba podnieść głos żeby się "ocknął". Badanie ma być przeprowadzone w czasie snu. Przeraża mnie to trochę... Jeszcze jedno pytanie: czy długi jest czas oczekiwania na badanie? Mam nadzieję że nie będę czekać tyle co na badanie genetyczne - 10 miesięcy... Jest szansa że jutro umówię dziecko na dzien następny czy też są kolejki?

u mnie około tygodnia-dwóch się czeka

Gość gość
O to nie tak długo. Jutro rano zadzwonię do szpitala i dowiem się co i jak. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
u nas sie czeka ok 2 miesiecy, dziecko musi nie spac prawie całą noc żeby zasnęło na badaniu niestety...

Gość gość
mój dostał diagnozę autyzmu przy normalnym kontakcie wzrokowym itd,ale był szereg innych objawów 3 lata to jeszcze nie tak źle,uwierz z genetykiem miałaś przegięcie,ja czekałam 3 tygodnie ja bym jeszcze chętnie mu wykonała badanie bera powiem Ci ze różne są przyczyny opóźnionej mowy u nas były to alergie !!!! oraz nadwrażliwość dotykowa dłoni,pleców i głowy

Gość gość
Witam ponownie.Dziś mamy to nieszczęsne badanie eeg i w związku z tym jesteśmy ze smykiem na nogach już od 4-tej... Czekam aż wyjdzie słoneczko i idziemy na spacer.Badanie mamy na 13.Mam nadzieję że bąbelek zaśnie. Ostatnie 1,5 tygodnia walczyliśmy z jakimś paskudnym wirusem. Mało brakowało, a badanie trzeba by było przełożyć. Synek przez 10 dni walczył z gorączką. Na szczęście już wszystko w porządku.

Gość gość
mi to wyglada na epilepsje

Gość gość
Już po badaniu. Jak założono mu na głowę tą siatkę i podpięto kabelki to mały wpadł w histerię. Wył na caly szpital chyba z pół godziny.Usilowal za wszelką cenę zedrzeć to ustrojostwo z głowy. W koncu - jak już mialam się poddać - zmęczył się tą szamotaniną i usnął... Wyniki będą za dwa dni. Teraz synek jest na mnie obrażony ;-) Ja jestem wykończona fizycznie i psychicznie, ale cieszę się że mam to badanie za sobą. Badanie bera też robi się w czasie snu? Ciekawe gdzie to robią w mojej okolicy... I za ile...

Gość gość
ja miałam to badanie i nie można podczas niego spać ponieważ w pewnym momencie trzeba otworzyć oczy, w innym zamknąć.