Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 18, 2014 Witam. Mam 38 lat i dopiero teraz podj臋艂am si臋 terapii Dzieci艅stwa. Po roku intensywnej pracy dostrzegam efekty mojej przemiany. Jest to d艂ugi i trudny proces aby przechodzi膰 samemu ,dlatego chcia艂am zapyta膰 czy jest tu kto艣 z grupy DDA ,kto艣 kto przerobi艂 dzieci艅stwo lub tak jak ja jest w jej trakcie. Prosz臋 o powa偶ne komentarze. Dzi臋kuje Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Marzec 18, 2014 chcesz zeby ktos ci p[owiedzial jak terapia wyglada? sama sie przekonaj, a nie czerp wiadomosci z neta Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Marzec 18, 2014 Sorry ale napisa艂am 偶e od roku jestem w terapii , co znaczy 偶e sama si臋 przekonuje. Fajnie by by艂o z kim艣 na ten temat pogada膰 i podzieli膰 si臋 spostrze偶eniami. Je艣li nie masz nic do powiedzenia to si臋 nie udzielaj w tym temacie.Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Marzec 18, 2014 Ja chodz臋 na tak膮 terapi臋 ju偶 1,5 roku i efekt贸w wymiernych nie widz臋, naprawd臋. jestem na grupowej. Moim najwiekszym problemem zwi膮zanym zdda jest l臋k, niska samoocena, brak asertywno艣ci i zaznaczania w艂asnych granic. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 18, 2014 2 lata temu skonczy艂am 2 letni膮 terpie dda by艂o bardzo ci臋偶ko czasami ale da艂am rad臋, okres zdrowienia po terpii to 2 lata, widze 偶e jestem spokojniejsza, nie zyje przesz艂osci膮, nie uprawiam czarnowidztwa, mam lepszy wgl膮d w siebie i swoje uczucia, moje relacje z innymi ludzmi poprawi艂y si臋 i wzbogaci艂y, jestem bardziej wyluzowana Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 18, 2014 jednocze艣nie mia艂am terpi臋 grupow膮 i indywidualn膮, og贸lnie mia艂am za艂amanie nerwowe nim trafi艂am na terapie, ona mnie odbudowa艂a na lepsze i uratowa艂a 偶ycie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 18, 2014 go艣膰 18.09 ja te偶 w trakcie terapii nie widzia艂am efekt贸w a po ukonczeniu efekty same si臋 pojawi艂y ale potrzeba by艂o na to miesi臋cy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 18, 2014 Moja indywidualna terapia trwa ko艂o roku ( dok艂adnie 23 marca bedzie rok) jakikolwiek efekt spostrzeg艂am po 11 miesi膮cach intensywnej pracy. Nie wiem czy to d艂ugo czy kr贸tko , wa偶ne 偶e dostrzegam co艣 co mi zabrano w dzieci艅stwie - wr臋cz mog臋 powiedzie膰 obdarto ze sk贸ry. Fakt ,nikt nie powiedzia艂 偶e b臋dzie 艂atwo. Przyj臋艂am role bohatera . A jakie by艂y wasze role? Oczywi艣cie je艣li mo偶ecie napisa膰. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 18, 2014 Tez bohater w domu w szkole raczej kozio艂 ofiarny, generlanie jest tak 偶e najczesciej starsze dzieci sa bohaterami ale jest tez tak w ci膮gu swojego zycia w rodzinie alkoholowej moga przymowa膰 wyminnie r贸偶ne role. Ja ca艂kiem niedawno odry艂am siebie okazuje sie 偶e mam bardzo silne cechy przyw贸dcze. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 18, 2014 u mnie zosta艂 jeden temat nie przepracowany co odkry艂am praktycznie nie dawno, nie lubie dzieci wr臋cz ich nie trawi臋, my艣le ze mam tak poniewaz mnie jako dziecka nie szanowano i obdarto z dzieci艅stwa i prawa do bycia dzieckiem do opieki, bezpiecze艅stwa, czu艂o艣ci, do spokojnego dorastania Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 19, 2014 Zgadzam si臋 z Tob膮 - w domu bohater w szkole kozio艂 ofiarny. Zastanawiam si臋 dlaczego tak jest? Czym ja si臋 r贸偶ni艂am od innych dzieci? Dlaczego pozwala艂am na takie traktowanie - wytykanie palcami itp.? Czy偶by m贸j wstyd i upokorzenie tym co dzia艂o si臋 w moim domu? Na terapii zaczynam przerabia膰 cz臋艣膰 ojca. Kurcze jakiego dozna艂am szoku , gdy us艂ysza艂am , 偶e pr贸cz alkoholika by艂 te偶 narkomanem. A偶 si臋 boj臋 co b臋dzie dalej. :( . W moim przypadku starsze rodze艅stwo nie udziela艂o si臋 w relacjach rodzic贸w czym odbija艂o si臋 to na mnie poniewa偶 starszy brat wy偶ywa艂 si臋 na mnie. W taki te偶 spos贸b sta艂am si臋 cieniem - nie istnia艂am. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 19, 2014 wykszta艂ci艂as sobie taki a nie inny mechanizm obronny, ja sie czu艂am tak bardzo obci膮zona problemami ze w szkole nie mia艂am si艂y by by膰 jak inne dzieci czu艂am sie przywalona problemami gorsza brzydka g艂upia 偶y艂am w swoim 艣wiecie i nie mia艂am o czym rozawia膰 z tymi radosnymi dzie膰mi, zawsze nie mia艂am o czym z nimi rozmawia膰 na przerwach siedzia艂am po scian膮 czekaj膮c na koniec przerwy, ma艂o si臋 odzywa艂am, by艂am totalnie wycofana z zycia:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Marzec 19, 2014 w jakim mie艣cie mia艂y艣cie terapi臋 ? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 19, 2014 Warszawa Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 19, 2014 Pi臋knie przedstawi艂a艣 obraz, w kt贸rym zobaczy艂am siebie. Te偶 siedzia艂am pod 艣cian膮 b膮d藕 ukrywaj膮c si臋 w najcia艣niejszym k膮cie aby nie zosta膰 zauwa偶on膮 przez r贸wie艣nik贸w ,w oczekiwaniu na koniec przerwy. Te偶 nie mia艂am o czym z nimi rozmawia膰. Panicznie ba艂am si臋 ich spojrze艅, nie wiedzia艂am dlaczego wytykaj膮 mnie palcami , pluj膮 na mnie , wyzywaj膮 , zniekszta艂caj膮 nazwisko. W domu nie mog艂am si臋 poskar偶y膰 bo us艂ysza艂am 偶e to moja wina , bo jestem dziwad艂em i nie potrawie dostosowa膰 si臋 do 艣rodowiska. Dopiero gdy kto艣 nog臋 mi skr臋ci艂 zapad艂a decyzja o zmianie szko艂y. Teraz gdy takimi przypadkami zaj臋艂o si臋 pa艅stwo i zosta艂o to nag艂o艣nione wiem 偶e nie by艂am i jestem z tym sama. Zastanawia mnie tylko znieczulica dyrektora szko艂y i nauczycieli , kt贸rzy nie reagowali widz膮c 偶e taki problem istnieje. Teraz z perspektywy czasu , maj膮c swoje dziec***ilnuje aby sytuacja sie nie powt贸rz艂a. Dzi臋ki takiej wiedzy uda艂o mi si臋 zaniecha膰 powt贸rnej sytuacji z moj膮 c贸rk膮. Ciesze si臋 偶e uda艂o mi si臋 pokona膰 swoje l臋ki i stawi膰 czo艂a przemocy w jej klasie. Ch艂opak zosta艂 wydalony ze szko艂y a w klasie zapanowa艂 spok贸j. Rany jakie to wszystko wydaje si臋 艣wie偶e. Moja terapia odbywa si臋 w P艂ocku. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 19, 2014 Pi臋knie przedstawi艂a艣 obraz, w kt贸rym zobaczy艂am siebie. Te偶 siedzia艂am pod 艣cian膮 b膮d藕 ukrywaj膮c si臋 w najcia艣niejszym k膮cie aby nie zosta膰 zauwa偶on膮 przez r贸wie艣nik贸w ,w oczekiwaniu na koniec przerwy. Te偶 nie mia艂am o czym z nimi rozmawia膰. Panicznie ba艂am si臋 ich spojrze艅, nie wiedzia艂am dlaczego wytykaj膮 mnie palcami , pluj膮 na mnie , wyzywaj膮 , zniekszta艂caj膮 nazwisko. W domu nie mog艂am si臋 poskar偶y膰 bo us艂ysza艂am 偶e to moja wina , bo jestem dziwad艂em i nie potrawie dostosowa膰 si臋 do 艣rodowiska. Dopiero gdy kto艣 nog臋 mi skr臋ci艂 zapad艂a decyzja o zmianie szko艂y. Teraz gdy takimi przypadkami zaj臋艂o si臋 pa艅stwo i zosta艂o to nag艂o艣nione wiem 偶e nie by艂am i jestem z tym sama. Zastanawia mnie tylko znieczulica dyrektora szko艂y i nauczycieli , kt贸rzy nie reagowali widz膮c 偶e taki problem istnieje. Teraz z perspektywy czasu , maj膮c swoje dziec***ilnuje aby sytuacja sie nie powt贸rz艂a. Dzi臋ki takiej wiedzy uda艂o mi si臋 zaniecha膰 powt贸rnej sytuacji z moj膮 c贸rk膮. Ciesze si臋 偶e uda艂o mi si臋 pokona膰 swoje l臋ki i stawi膰 czo艂a przemocy w jej klasie. Ch艂opak zosta艂 wydalony ze szko艂y a w klasie zapanowa艂 spok贸j. Rany jakie to wszystko wydaje si臋 艣wie偶e. Moja terapia odbywa si臋 w P艂ocku. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vb12 Napisano Marzec 19, 2014 nauczyciele nie chcieli widzie膰 problemu, 20 lat temu o dda ma艂o kto wiedzia艂 zw艂aszcz nauczyciele, pedagodzy, nawet dzisiaj nie ma narzedzi by temu przeciwdzia艂a艣 bo ciezko wyrwa膰 kogos bez jego zgody z alkoholimu lub wsp贸艂uzale偶nienia, znieczulica kiedys by艂a straszna teraz sie to nag艂a艣nia w mediach i t臋pi, u nas nawet rodzina nie wnika艂a co sie u nas w domu dzieje, nie chcieli wiedziec i nie chcieli sie zmierzyc z problemem, lepeij by艂o nic nie m贸wi膰 i ograniczyc kontakty:( az drugiej strony takie dzieci maj膮 mocno poprzesuwane granice pozwalaj膮 otoczeniu na przekraczenie ich granic bo nawet nie wiedz膮 偶e moga sie przeciwstawi膰, by膰 asertywnym, w domu ja tez by艂am ta najgorsza matka t臋pi艂a u mnie jakiekolwiek przejawy asertywno艣ci, cokolwiek by艂o zle w szkole, w relacjach ja by艂a winna, Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Doros艂e Dziecko Alkoholika 0 Napisano Marzec 19, 2014 Moja przyj臋ta rola odbija si臋 na relacjach z m臋偶czyznami. Nie jestem ju偶 z m臋偶em i nadal nie potrafi臋 odnale藕膰 si臋 w ich towarzystwie. Pomimo 偶e wko艂o mnie kr臋ci si臋 wielu m臋偶czyzn ja ich odtr膮cam. Teraz wiem 偶e problem le偶y we mnie dlatego staram si臋 ich unika膰, uciekam lub czuje si臋 jak oszustka. To chore !!!. Mia艂am wiele szkole艅 z asertywno艣ci i nadal nie umiem z nimi rozmawia膰 Chcia艂abym wreszcie poczu膰 jak smakuje prawdziwe uczucie mi艂o艣ci , szcz臋艣cia. Widzia艂am dziecko matki alkoholiczki i zastanawiam si臋 jak chore emocje i traumy przechodzone podczas ci膮偶y wp艂ywaj膮 na dzidziusia? Jakie ono b臋dzie/ jest? jak si臋 zachowuje, jego emocje itp.? Jak takiemu dziecku mo偶na pom贸c? Jakie b臋d膮/s膮 wi臋zi macierzy艅skie? Mo偶e zawia艂o filozofi膮 , ale pr贸buje zrozumie膰 pewne relacje moje i mamy. (lustro to nie wszystko). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach