Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domi875

Psychologia czy pedagogika?

Polecane posty

Gość domi875

Z góry przepraszam za dział, ale nie wiedziałam gdzie to wrzucić ;) Niedługo maturka i rekrutacja na studia :) Chcę się więc poradzić co do kierunku studiów :) Plan na życie mam juz od dawna i wiem, czym chcę zajmować się w przyszłości - ciągnie mnie w kierunku terapii uzależnień a dokładniej działań profilaktycznych dla młodzieży, warsztaty, zajęcia, praca (być może nawet jakaś fundacja ;) ) z trudną młodzieżą :) Też interesuje mnie postrzeganie świata przez dzieci i uświadomienie ich perspektywy oraz problemów rodzicom (jak wiadomo "rodzic zawsze ma rację, a dziecko nie ma nic do gadania" - jest zbyt małym człowiekiem, żeby być branym pod uwagę, a co dopiero poważnie traktowanym... No właśnie jest CZŁOWIEKIEM, ma uczucia i przeżywa tak samo jak dorosły, a nawet silniej, gdyż okres dzieciństwa ma największy wpływ na całe życie :) ) Ale do rzeczy :P Ostatnio odkryłam również dziedzinę jaką jest coaching - takie hmm terapie(?) w celu uszczęśliwienia i poprawienia jakości życia "zwykłego", każdego człowieka (niekoniecznie z problemami natury psychicznej jak w psychoterapii) ;) Pytanie brzmi: który kierunek studów - psychologia czy pedagogika (z odpowiednimi oczywiście specjalnościami, np. resocjalizacja w przypadku pedagogiki) bardziej "pasują" do moich zainteresowań i pozwolą na wykonywanie działań a tym zakresie? Najlepiej, gdyby wypowiedzieli sięstudenci bądź absolwenci tychże kierunków :)

Gość gość
A ja mam pytanie. Czy zamierzasz kształcić się dalej po 5 latach?

Gość gość
Psychologia- większe pole do popisu. Praca w szkole, poradniach, ośrodkach terapeutycznych, placówkach szkolno- wychowawczych itd.

Gość gość
Po reso mozesz pracować jako,kurator,pedagog szkolny, w domach dziecka, ośrodkach poprawczych, wiezieniu, świetlicach, ośrodkach terapeutycznych, sądzie, policji no i po tych 3 latach mozesz isc na magisterkę z czegoś innego Np psychologie...

Gość domi875
Być może pójdę na studia podyplomowe z coachingu lub psychoterapeutyczne, bo po samej psychologii bez doświadczenia niewiele można zdziałać jeśli chodzi o leczenie ludzi ;) Jednak najpierw trzeba znaleźć pracę, żeby zarobić na ten trzeci stopień.. ;) i tu koło sie zatacza :P

Gość domi875
No właśnie psychologia to studia jednolite magisterskie, więc raczej nie ma opcji robienia magisterki na tym kierunku po licencjacie z pedagogiki ;) Chyba że jako drugi kierunek, ale na to mnie nie stać ;)