Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek dla bezrobotnych!Holandia!Pomocy!!!

Polecane posty

Gość gość

Witam, straciłem pracę i chcę ubiegać o zasiłek?Ktoś mi objaśni jak to wygląda, czy cięzko jest dostać taki zasiłek???

Gość gość
jesli byles przyjety na umowe z pelnym ubezpieczeniem i zwolniony to idziesz do urzedu pracy a tam daja ci dokumenty do wypelnienia skladasz i to wszystko :) z reszta tam cie poinformuja

Gość gość
ok a jeśli chcę wyjechać do Polski? Słyszałem, że można zrobić transfer. Wiesz na czym to polega?

Gość gość
Po zakończonej pracy za granicą rejestrujesz się we właściwej instytucji ds. bezrobocia i uzyskujesz prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Pozostajesz w dyspozycji zagranicznej instytucji ds. bezrobocia, przez 4 tygodnie. Składasz wniosek o wydanie dokumentu „U2" w związku z zamiarem poszukiwania pracy w Polsce. po przyjezdzie do Polski zgłaszasz się do powiatowego urzędu pracy, w ciągu 7 dni od daty wskazanej na dokumencie „U2" - celem uzyskania statusu osoby poszukującej pracy i przekazujesz Dokument U2. Aby kontynuować pobieranie zasiłku za granicą musisz powrócić do kraju, w którym ustalono uprawnienia do zasiłku - najpóźniej w ostatnim dniu ważności formularza dokumentu „U2".

Gość gość
dzięki za wyczerującą wypowiedz :). Tylko jest problem.. w Polsce jestem na K R U S-ie i nie wiem czy moge sobie pobierać pieniądze...Wiadomo będać w krrusie nie moge pracowac za granicą..teoretycznie...a nie chcę też tego ubezpieczenia w PL.

Gość gość
..nie chcę tego ubezpieczenia stracic w PL. o to chodziło...

Gość gość
w 36 tyg musisz mieć przepracowane 26 tyg. Masz tyle?

Gość gość
tak mam.Ledwie, ale starczy

Gość gość
najlepiej jakbys zadzownil do jakiejs osoby, albo jakiegos pl biura poszedl i oni Ci zalatwia zasilek za kilkadziesiat euro.

Gość gość
Kilkadziesiąt??To ile taka pomoc kosztuje?Oriętujesz się??Możesz coś polecić??

Gość gość
za zalatwienie zasilku to ok 50-70 euro jak nic. Skad jestes?

Gość gość
A to nie tak źle..Wręcz nawet mało za załatwienie zasiłku. Ktoś mi kiedyś mówił ,że oddał pół zasiłku,ale nie pamietam co to za biuro było. A ja jestem z Rotterdamu :)

Gość gość
To pewnie zle rozliczyli temu komus i musial oddac ;) o to dobrze sie sklada, bo ja tez. Moge Ci polecic biuro poldam na Pleinweg blisko Netto Markt. Ja tam ostatnio zalatwialam kilka spraw i jestem zadowolona.

Gość gość
dokladnie to Rotterdam Zuid

Gość gość
O popatrz ;). Dzięki skoczę tam i dowiem się co i jak :)

Gość gość
Nie ma za co. Ciesze sie, ze moglam pomoc ;)

Gość gość
Mam przyznany zasiłek holenderski. Obecnie mam zrobiony transfer i przebywam w Polsce. Jestem również zameldowana w Holandii. I tu moje pytanie. Czy po zakończeniu mojego zasiłku mogę zrezygnować z ubezpieczenia holenderskiego? Księgowa mówiła mi, że ubezpieczenie muszę opłacać póki jestem zameldowana w Holandii.

Gość gość
Każdy polak to kręt i złodziejaszek. Powinni was natychmiast deportować z tej Holandii, bo oszukujecie gdzie się da.

Gość gość
nieprawda, ciężko pracujemy płacimy podatki, składki, ubezpieczenia, przy meldunku opłaty za kanały, i mnóstwo innych opłat. Sorry ale w momencie gdy tracimy pracę to mamy prawo do zasiłku... należy się nam jak psu buda !

Gość gość
Witam.Mam takie pytanie,bo pobieram zasiłek z Holandii,które załatwiłem sobie przez biuro które się zajmuje takimi rzeczami,decyzję z UWV o przyznaniu zasiłku dostałem no tylko że mam problemy z otrzymywaniem "inkomstów" (zasiłek przyznany od grudnia do marca,jest początek lutego a ja jeszcze inkomstu z grudzień nie dostałem,mimo iż się ciągle o niego upominam) i to prawda co mi biuro mówi że nawet jeśli skończy mi się okres zasiłku to pieniądze przyznane mi na decyzji i tak muszą mi wypłacić,tylko nastąpi to już po okresie zasiłku ?