Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy i jak rozpocząć mycie zębów u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czy jak synek ma rok i wyszły mu jedynki czy mogę kupić mu taką szczoteczkę już z włosiem jak dla dorosłych tylko z malutką główką ??? Bo takich silikonowych szczoteczek bez włosia już chyba nie ma sensu kupować, co ? Na razie planuję mu czyścić tylko szczoteczką umoczoną we wodzie. Ale do kiedy mam tak robić ? Tzn. kiedy będzie można myć dziecku zęby pastą dla dzieci ? Domyślam się że wtedy kiedy dziecko już będzie potrafiło wypluwać ale kiedy to nastąpi, czy wtedy jak dziecko będzie potrafiło już mówić ?

Gość gość
Mój ma 10mcy i ma 8 zębów, ale jakoś jeszcze mu nie czyszczę choć wiem że powinnam :P Pierwszemu dziecku też zaczęłam czyścić tuż przed roczkiem mimo, że miało zęby wcześniej i po dziś dzień nic z tego powodu się nie dzieje. Zaczynałam od tej silikonowej nakładki na palec****asty kupionej w aptece tej bez fluoru. Zwykłą szczoteczkę kupiłam dopiero koło 2rż i wtedy też chyba już kupiłam dziecięca pastę do zębów (musisz poczytać na opakowaniu od ilu lat można ją stosować u dzieci). Pediatra mi powiedziała żeby tej normalnej pasty dawać dosłownie odrobinkę, tak umazać szczoteczkę, więc to ma być ilość dużo mniejsza niż ziarnko groc*****ak zaczynałam używać tej pasty to córka nie umiała wypluwać, teraz niedługo kończy 3 latka i dopiero powoli uczy się wypluwać, ale czasem coś połknie zamiast wypluć :D

Gość gość
* nakładki na palec / i pasty kupionej * ziarnko grochu

Gość gość
Ja zaczelam jakos kolo roku,ale przyznam ze ten nieregularnie,bo synek czesto jest tak padniety,ze nie mam sumienia. Mam rozne szczoteczki ale najlepsza jest ta na palec nakladka. I synek najbardziej ja lubi. Uywamy pasty bez fluoru,niby takiej od poczatku,ziajki,ale nie wiem czy jak synek ja wysysa to mu nie szkodzi? Bo o wypluwaniu mowy nie ma:P xs

Gość gość
myłam od pierwszego zęba ale samą silikonowa nakładką. Koło roku jak był ze mną w łazience to zawołał daj i pokazał na szczotkę, więc powiedziałam mu że kupię specjalną dla dzieci, teraz ma 2 lata i myje sam ja tylko poprawiam.