Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sir alex96

j.polski pomocy

Polecane posty

Gość sir alex96

Mam na jutro do przedstawienia temat na polski " obraz boga świata i człowieka w literaturze średniowiecza" i nie wiem jakie utwory wybrać aby omówić ten temat.. Może ktoś podpowie? Muszą być to 3 utwory.

Gość melanisi
bogurodzica, legenda o św aleksym, pieśń o rolandzie..

Gość sir alex96
a jakiś utwór który opisuje obraz świata bo z tym mam największy problem..

Gość gość
Summa teologiczna Tomasza z akwinu. Kwiatki sw. Franciszka z Asyzu Boska Komedia Dante Aligheri Poezja Francois Villon

Gość gość
Poezja Villon. Bo on wlasnie najlepiej opisal kryzys idealow, poczucie schylku, Melancholie, smutek, pesymizm i obsesje smierci i umierania. Za to omalo nie zostal powieszony.

Gość gość
Natomiast w kwiatkach swietego Franciszka znajdziesz bardziej pogodny obraz czlowieka. Mozesz przedstawic te utwory na zasadzie pewnego kontrastu - roznych obrazow czlowieka sredniowiecznego

Gość sir alex96
nie moge nic znaleźć z tym obrazem świata..

Gość gość
Tez wlasnie czytalam pobieznie ten utwor. Ale obraz swiata to tez pewnego rodzaju wierzenia, leki i nadzieje tych ludzi. W w tym wierszu wlasnie opisany jest ten strach przed Bogiem, przed tym co nieznane. Rowniez jak dobrze sobie przeczytasz to opisane sa pewne obrzedy itp. To wszystko stanowi obraz danej rzeczywistosci. Nie chce mi sie teraz analizowac tego wiersza, bo szkole juz mam dawno za soba. Ale mozesz rowniez znalezc w necie inny utwor. Tylko utwory Villana sa raczej ciezkie w odbiorze.

Gość gość
Najpierw zadaj sobie pytanie co rozumiesz przez obraz swiata oraz jakie byly glowne nurty w epoce sredniowiecza. A byla to specyficzna epoka. Czlowiek nie byl tak wyzwolony jak w renesansie. Czlowiek nie byl postrzegany jako indywiduum. Panowala kultura rycerska, wiec wszelkie obrzedy tego typu naleza juz do obrazu swiata. Przykladem moze byc piesn o Rolandzie. Tam znajdziesz tez motyw jezeli dobrze pamietam milosci. Chyba Tristan i Izolda tez sa ze sredniowiecza, Kolejny motyw nieszczesliwej milosci. Milosc tez jest tematem wedrownych pisarzy. Poza tym motyw ksiazki - jak wiadomo powoli zostaly docenione zalety papieru. Dalej: budowanie katedr. Summa teologiczna jest np. takim pojednaniem Arystotelesa z Biblia. Zadaj sobie pytanie dlaczego? I jaki to mialo wplyw na literature. Rowniez motyw swietego i jego biografii - np w Zlotej legendzie Jakuba. Polecam ci Kwiatki swietego Franciszka. Sam tytul juz jest wymowny....Milosc do natury, Franciszek zyl w zgodzie z natura, chyba nawet od tego utworu (nie jestem pewna) ale cos pamietam pochodzi pojecie ascetyzmu - bo on rozdal caly majatek biednym. A wiec zaprzecza sa sobie hedonizm. Boska Komedia kolejny przyklad. Czytalam ja bardzo dawno wiec nie moge ci teraz podac poszczegolnych wersow. Ale tam masz tysiace motywow. Wystarczy tylko sobie wybrac kilka. Slynny cytat "Memento mori" nawiazuje np. do zegarow, ktore staly sie bardziej precyzyjne i mechaniczne. Zadaj sobie pytanie: jaki to mialo wplyw na polepszenie warunkow zycia, albo zrozumienie czasu. Motywow jej wiele....

Gość gość
Nawet slowa dziekuje. Typowe dla kafe. No niech ci bedzie, powodzenia

Gość sir alex96
spóźnione ale szczere podziękowanie.. ;d