Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak podjeliście decyzję o drugim dzieku?łatwo było?

Polecane posty

Gość gość

bo ja bym chciał, mąż w sumie też, ale tak jakoś nie możemy się odważyć ;) minął rok od porodu. wiem, że mamy czas jeszcze, ale jak będziemy tak zwlekać jak z pierwszym, to 40 nam stuknie:P

Gość gość
nie bylo lagwo tym bardziej, ze najpierw chxielismy tylko jedno dziecko. z czasem jednak stwierdzilismy, ze nasz starszak potrzebuje rodzenstwa a mial juz 4 lata wiec byl juz w sumie samodzielny a my mielismy wiecej czasu dla siebie i ogolnie wszystko bylo coraz to latwiejsze. jednak widac bylo po naszym dziecku, ze potrzebuje kompana i zdecydowalismy sie w sumie z dnia na dzien z mysla ze starania i tak moga potrwac nawet rok. jakiez bylo nasze zdziwienie kiedy w drugim cyklu zaszlam w ciaze...jestem 3tyg. po porodzie i uwazam, ze to byla sluszna decyzja. starszak uwielbia naszego bobasa :-)

Gość gość
ja mam corke 1,5 roku i tez mysle o drugim... maz jest na tak juz, tu, teraz i natychmiast... a ja sie troche boje. mieszkamy daleko od rodzinnych stron, czasowo co prawda, ale jednak i troche sie boje, ze bede miala okropnie duzo roboty z 2 jeszcze malych dzieci...

Gość autrokaaa
Wlasnie poczatkowo chcialam by maly podrosl,usamodzielnil sie troche i ze wtedy drugie dziecko,ale z biegiem czasu wydaje mi sie,ze wolalabym jednak pomeczyc sie ostro z dwojka maluchow a potem jak podrosna oboje to miec ciut lzej a nie znow to samo od poczatku;) no.zalujemy ze z pierwszym dzieckiem bardzo dlugo zwlekalismy,nie chcialabym bysmy znow tak patrzyli,ze niepotrzebnie zwlekalismy.

Gość autrokaaa
Dodam,ze my nie mamy wsparcia od rodziny,tzn takiego,ze mowia,o juz pora drugie dziecko,a kiedy i takie tam. Wszyscy az za bardzo trzezwo myslacy,moja mama nigdy dzieci nie planujaca,choc bardzo je kochajaca,nie namawiajaca na rozmnazanie sie:p brat tez ma tylko jedynaka i nikt nas nie rozumie.

Gość gość
no ja mam wlasnie ten problem, ze teraz nie pracuje, a jakbym miala dwojke w miare szybko, to potem juz nie musialabym robic soebie kolejnej pzrerwy, tylko mialabym z glowy rodzenie (bo trzeciego dziecka raczej nie bedzie). z drugiej strony moja corka wymaga jeszcze tego, zeby ja podniesc, a wazy sporo, bo 12 kg... jak tu wsadac do wozka takie dzecko z brzuchem....

Gość autrokaaa
Ale zanim brzuch wyskoczy to raczej juz sama bedzie chodzila?a czasami podniesc to jak ciaza nie zagrozona to nie powinno byc problemu?:) moje dziecko tez dosc duzo wazy,11 kg.w chwili obecnej. I tez mysle nad ta przerwa w pracy,ze by nie byla rozbita na dwie. Z drugiej strony moge miec przerwe w zawodzie tylko 5 lat ciagiem.potem musze zdawac egzaminy. Wiec jak nie znajde w chwili obecnej pracy(z poprzedniej zrezygnowalam bo sie przeprowadzilismy) to musze sie pospieszyc o ile chce miec w miare mala roznice wieku.

Gość gość
ciężko się zdecydować. Mamy dziecko roczne zawsze chcieliśmy małą różnicę wieku ok 2 lat ale nie wiem czy się zdecydujemy. Synek jest wymagający, nie zajmie się sam sobą ani chwili ale nawet nie o to chodzi boje się choroby mężaswojej dziecka, komplikacji okołoporodowych, braku pracy. finansów, boje się że zostanę sama :( przy pierwszym dziecku nie miałam takich obaw wszystko wydawało mi się proste. Z drugiej strony nie chcę długo czekać bo nie wiadomo czy uda się za 1 razem czy 10. I tak jak było już napisane chciałabym za jednym siedzeniem w domu. A późnieh już bez planów macierzyńskich pracować.

Gość autorkaaa
Moj synek wlasnie duzo zajmuje sie soba. I troche mi sie nudzi chyba:P tak mi sie wydaje ze w 4 bedzie nam weselej.

Gość autorkaaa
Ja sie boje tez komplikacji,ze zostawilabym meza z dzieckiem:(albo i dwojka:(. Ale ogolne to staram se o tym nie myslec. Czasami chcialabym wpasc i miec problem z glowy;)

Gość gość
u nas w sumie nie było żadnego "podejmowania" decyzji, bo było to oczywistą oczywistością, że dziecko będzie miało rodzeństwo, kwestia była tylko tego w jakim odstępie czasu ma być drugie, ale chcieliśmy w miarę szybko; rok po roku odradzała położna, więc postanowiliśmy na drugi rok zadziałać :)

Gość gość
U nas to nikt się nie decydował:)Młoda sama się zdecydowała:) Ja byłam po ciąży z in vitro i ponoć absolutnie nie było szans na naturalną ciaże. Jak widać była.Zaszłam 7 miesięcy po porodzie. Nie wspomnę że byłam i jestem zajechana bo synek daje w kość:)No ale decyzja z głowy:)

Gość gość
Uprawialiśmy gorący seks, zawsze kończył na zewnątrz. Ja byłam na górze, on chciał mnie odepchnąć, bo dochodził. Sęk w tym, że ja też czuła zbliżający się orgazm i wściekła wycedziłam przez zęby: Jeszcze nie!-zaciskając jednoczesnie uda. Doszłam, ale on też- 9 miesięcy później urodził się nasz drugi syn. No i fajnie, bo tak to bym się nie zdecydowała sama z siebie.

Gość gość
Mam nadzieje,ze u nas tez los szybciej zdecyduje niz my sami ;)

Gość gość
Podejmowaliśmy decyzję 3 lata i jak już sie zdecydowaliśmy to czekamy 3 lata i nic z tego.

Gość ex_debill_konkubina
ja tez jak wpadłam z pierwszym to od razu wiedziałam, ze będzie drugie i to jak najszybciej, bo czas gonił, ale musiałam odczekać ze względu na cesarkę i drugie wyszło 2l i 3 mies. po pierwszym

Gość gość
A ile musialas czekac po cesarce? Tez jestem po cc.

Gość ex_debill_konkubina
dwa lata - tyle chyba jest zalecane?

Gość ex_debill_konkubina
znaczy dwa lata do następnego porodu

Gość gość
O pierwsze staralismy sie troche ponad 2 lata, dlugie leczenie, ... Corka sknczyla 2, 5, roku a mmis zaczely nachodzic mysli, ale nie moglismy sie zdecydowac..w zeszle wakacje wyjechalismy do rodziny meza, spedzilismy tam caly miesiac, i bedac tam , to wlasnie mnie przekonalo o decyzji o drugim dziecku, jest tam duzo dzieci i widac bylo ktore sa rodzenstwem, trzymaly sie blisko siebie,, stawaly za soba murem..myslelismy ze zajscie w ciaze znowu zajmie nam troche czasu (mam rozlegla endometrioze) a tu pierwszy cykl, ba..nawet wiem kiedy to bylo...4 rano po przylocie do domu z wakacji;)