Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc numer jeden

co na oparzenie? prosze pomozcie

Polecane posty

Gość gosc numer jeden

Oparzylam dzis reke woda o temperaturze 90 stopni. Na razie nie ma zadnych strasznych sladow procz zaczerwienienia i mysle ze tak pozostanie. Niestety reka strasznie mnie piecze. Pomaga tradycyjnie zimny lod, ale tylko na chwile, a nie moge caly dzien siedziec z lodem przy dloni. Znacie jakis sposob na usmiezenie bolu?

Gość luisssska
białko jaja kurzego takie z lodówki, roztrzepane

Gość gosc numer jeden
niestety nie mam jajek, ale to bialko na miejsce oparzone przylozyc i co? przestaje bolec tak po prostu?

Gość jajeczko78
panthenol spray :) w aptece bez recepty na oparzenia m.in. sloneczne, u mnie w szafce zawsze stoi ;) oprocz tego na recepte argosulfan - ale to juz lekarz musi...

Gość luisssska
mnie przestało :) a nie masz pantenolu?

Gość gość
z domowych sposobów starty surowy ziemniak lub mąka ziemniaczana

Gość gość
Właśnie ostatnio oglądałam program w którym ratownik medyczny wypowiadał sie na temat oparzeń i przestrzegał przed tymi babcinymi sposobami typu białko, ziemniak itp. ma to takie samo działanie jak chłodna woda ale namnażają się w nich bakterie które zamiast pomóc mogą tylko zaszkodzić. Tak więc na oparzenia tylko woda ewentualnie specjalna pianka dostępna w aptece bez recepty.

Gość gosc numer jeden
no niestety nie mam nic oparzenia w domu, w dodatku nie mieszkam w Polsce wiec tutaj kupic cos bez recepty ciezko:O Na razie stosuje ten lod ale pomaga na chwilke doslownie a potem znow musze przykladac. Wyczytalam ze moze pomoc oklad z moczu:P ale to juz takie troche odwazne podejscie:D Jak mi nie przejdzie do wieczora to moze sie skusze, bo musze byc sprawna wieczorem

Gość gość
Idz do apteki i kup sobie Bepanthen w sprayu. Jest niedrogi i bez recepty. Ma dzialanie ochladzajace, usmiezajace bol i lagodzace, nawilzajace. Bron boze nie nakladaj kremow, czy masci ktore nie sa do tego przeznaczone. Radze ci tego tak nie pozostawic, bo moze zostac ci blizna

Gość Wojtullla
mnie szybko rana po oparzeniu zregenerowała się kiedy zaczęłam stosować curiosin.