Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DopieroRazRodząca

Drugi poród mniej boli. Prawda czy mit?

Polecane posty

Gość DopieroRazRodząca

Jak w temacie. Pierwszy moj porod byl koszmarem. Bol jak na srednowiecznej torturze, zakonczony wypychaniem dziecka przez dwie polozne. Wszyscy mnie pocieszaja - Drugi bedzie inny! Łatwiejszy, szybszy! Ściema to, czy prawda?? - Wiem ze u kazdego jest inaczej, ale jakas generalna zasada musi sie powtarzac u wiekszosci....

Gość gość
nie wiem, bo pierwszy miałam ze znieczuleniem a dziecko ważyło 3,6kg a drugi bez znieczulenia a dziecko 2,7kg, pierwszy trwał 15h a drugi 5h :) ogólnie jeśli chodzi o ból to oba wspominam podobnie, bo przy pierwszym jak zaczęły się parte to przestali mi dawać znieczulenie już

Gość gość
U mnie 2 szybszy od 1 ale za to 3 masakra wiec nie ma reguly

Gość sambamama
wes sobie przy drugim zzo albo zalatw cc to jest jeszcze lepsze wyjscie , nie bedziesz sie meczyla jak na sredniowiecznych torturach :)

Gość DopieroRazRodząca
Rodzilam 19h bez znieczulenia ( przeciwskazania ortopedyczne) i bylo mi BARDZO ciezko. Przeraza mnie perspektywa drugiego porodu. Po pierszym mam dużą traume, zostalam potraktowana w szpitalu jak zwierze, unieruchomiona przemoca przez dwie polozne, bez pytania zacewnikowana, itp. Krzyczano na mnie, a bol wspominam jak najgorsza torture, bez konca. Rodzina pociesza mnie ze drugi porod latwiejszy, ale juz nie wiem w co wierzyc....

Gość gość
Ja rodzilam dwa razy i drugi faktycznie byl krotszy, ale nie mniej bolesny. Za to nastawienie nieco inne, bo juz wiedzialam co sie dzieje a to bardzo pomoglo...

Gość sambamama
to poswiec troche czasu pochodz po lekarzach (psycholog - psychiatra tez sie liczy ) ortopeda okulista i wszystko co tylko mozliwe i zawalcz o cc -albo po prostu sobie kup cc

Gość gość
Czemu ją namawiacie na cc? Drugi poród _jest_ łatwiejszy u 90% kobiet. Czemu ma być w tych 10% które mają problemy nadal?

Gość sambamama
bo miala traumatyczny - nie dlugi czy bolesny tylko TRAUMATYCZNY porod i w tym wypadku jest ryzyko ze przy drugim wpadnie w panike moze nie myslec racjonalnie ze strachu i nie wspolpracowac z polozna czy lekarzem , poza tym cala ciaze bedzie chodzic w strachu i zdenerwowana a to nie jest stan wskazany dla ciezarnej cc to szybki zabieg okolo 20 min i dziecko i matka beda mieli sie dobrze

Gość gość
Mój drugi poród był rzeczywiście lżejszy. Trwał 4 godziny, a pierwszy 13. Myślę że nie ma co się poddawać, ja chciałam druga cesarkę ale mi to wybili z głowy lekarze. I dobrze - nie żałuję.

Gość gość
Up

Gość sambamama
lekarz wybil ci to z glowy bo nie chcial sobie klopotu robic naiwna kobieto :) zapytaj sie lekarza czy ma zone i jak rodzila :)

Gość gość
Moja ginekolożka rodziła sn ,co w tym dziwnego?! A mojej ciężarnej kumpeli ojciec jest pedriatrą i trzyma mocno kciuki żeby nie było wskazań do cc.

Gość gość
a tak z ciekawosci, bo juz w ktoryms temacie to widze- po co cewnikowanie podczas naturalnego porodu?

Gość gość
u mnie pierwszy poród baardzo szybki , drugi to myślałam że umrę ,ale przy trzecim to już byłam jedną nogą na drugim świecie..wymiotowałam itp..masakra :/ jakby mój 3 poród był pierwszy to NIGDY nie miała bym wiecej dzieci :D całe szczęście,ze był to 3 i ostatni :P:P nie ma reguły niestety...i qcale nie prawda ze 90% ma łatwiej przy drugim

Gość gość
Zalatw sobie cc bo sie wykonczysz dziewczyno , w imie czego chcesz sie katowac, nie warto , ja miala podobny jak ty pierwszy porod tylko troche gorszy ze tak powiem i przy drugim nawet sie nie zastanawialam

Gość gość
"w imie czego chcesz sie katowac" w imie tego, ze porod to nie tylko twoj dzien, ale tez dziecka, a dla niego najlepsze jest to, co zadecydowala natura. z natury nie wyciaga sie dzieci przez przeciecie brzucha na widzimisie matki. kwestia wybrania dobrego szpitala i lekarza. doula moze? zastanow sie.

Gość gość
Z tego co pisala autorka jakos za pierwszym razem natura zawiodla czy moze za naturalne uwazasz wyciskanie dziecka przez dwie polozne ? Wlasnie dla dobra dziecka drugi raz bym nie ryzykowala bo moze stac sie tragedia , nie namawialabym na cc kobiety ktora sprawnie urodzila SILAMI NATURY ( mi przy takim wyciskaniu naturalnie lekarz zebra polamal a moja corka urodzila sie naturalnie sina niedotleniona)

Gość gość
cc i nie dramatyzowac ludzie 21 ale macie problemy

Gość gość
mit

Gość gość
cos w tym jest ze z drugim teoretycznie łatwiej ale czy mniej boli? moze krocej trwa bo organizm troche juz wie o co chodzi, pewnie tez niektore babki odczuwaja go przez to , jako mniej bolesny

Gość gość
"90% ma łatwiej przy drugim" - robilas badania? czyli 1/10 ma gorszy lub taki sam porod?hehe

Gość gość
mysle,ze jest szybszy bo to drugi raz,wiadomo o co chodzi,mniej stresu z tego powodu ale nie zawsze jest to regula a bol nie jest mniejszy.

Gość gość
Rodzilam 19h bez znieczulenia ( przeciwskazania ortopedyczne) i bylo mi BARDZO ciezko. Przeraza mnie perspektywa drugiego porodu. Po pierszym mam dużą traume, zostalam potraktowana w szpitalu jak zwierze, unieruchomiona przemoca przez dwie polozne, bez pytania zacewnikowana, itp. Krzyczano na mnie, a bol wspominam jak najgorsza torture, bez konca. Rodzina pociesza mnie ze drugi porod latwiejszy, ale juz nie wiem w co wierzyc... x nie wierzę...to chyba prowokacja wiadomo poród boli ale jesli chodzi o traktowanie to po prostu nie wierzę rodziłam dwa razy, w szpitalu państwowym, dwa różne szpitale, bez łapówek, własnej położnej czy lekarza i nie moge złego słowa powiedzieć na nikogo z personelu. opieka super, życzliwe położne, pomagały, masowały, interesowały się. o każdym kroku informowały, pytały się czy chcę to czy tamto.

Gość gość
Pierwszy z oksytocyną bardzo bolesny, ale dosyć szybko poszło (3 godziny rozwieranie, 20 minut parcia i kilka minut łożysko). Drugi poród bez oksy 7 godzin rozwierania, 5 minut parcia i kilka minut łożysko. ból był zdecydowanie mniejszy, do zniesienia, przynajmniej się nie darłam jak opętana. Ale myślę że to przez oksytocynę miałam tak bolesny pierwszy poród.

Gość bkt
1. masakra, 2 oxy, wypychanie dziecka, 12 h na porodówce, trafiłam do szpitala jak skurcze były na tyle mocne że już spać nie mogłam, skurcze co 3 min 2. do odejścia wód lajtowo:P 2,5 h póżniej mały był na świecie:) samo parcie 13 min:) bez oxy :) 3. to już w ogóle lajt:P przysypiałam między partymi:P więc u mnie każdy następny lżejszy:)

Gość gość
Pierwszy szybki a drugi hmm dobrze,że bylam w szpitalu bo nie zdarzylabym dojechac ;) a czy mniej boli raczej nie,ale wole rodzic niż przechodzic kolki nerkowe.

Gość gość
Matko zdazyc maialo być

Gość DopieroRazRodząca
Odradzano mi cesarke przed tym porodem, bo mam skolioze mocnego stopnia i wklucie mogloby byc niebezpieczne, musialabym miec pelna narkoze. Mimo ze sie balam sn to jednak zaryzykowalam.... Teraz coraz bardziej przekonuje sie do cc, mimo ze wiele osob posrednio nawet w mojej rodzinie zarzuca mi tchorzostwo. Przeszlam pieklo, podczas porodu pekla mi szyjka macicy ( w czasie wyciskania) , zle zszyto mi krocze, pekniecia pochwy niestety NIE zauwazono i zrosla sie wadliwie sama z siebie, corka urodzila sie z krwiakami na calej glowie.... Nie miejcie zalu ze mysle o cc.... Ten porod byl dla mnie gehenna....

Gość gość
Tylko idiotki z tego farum ( na szczescie nie wszystkie) moga miec do ciebie zal chociaz nie maja takiego prawa . Ja na twoim miejscu rozwazylam bym cc w ogolnej narkozie , twoje dzieci potrzebuja zdrowej mamy a ty przeciez chcesz urodzic zdrowe diecko?