Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KRZTUSIEC któreś z dzieci chorowało

Polecane posty

Gość gość

Czy są tu matki dzieci które chorowały na krztusiec. Jakie objawy miały. Czy zawsze by potwierdzić tę chorobę robiłyście badanie z krwi?

Gość gość
moja corka dwukrotnie, test z wymazu z gardla

Gość gość
duze oslabienie,goraczka, wysypka, urywajaca sie flegma

Gość ex_debill_konkubina
mój miał, ale choroba była niepotwierdzona - objawy kaszel nocny masakryczny trwający tydzień, dwa, potem przerwa też tydzień, dwa, potem kolejny rzut i tak przez 2 i pół miesiąca, bez gorączki, bez innych objawów

Gość gość
Moje nie chorowalo ale zajmuje zie diagnostyka krztusca. Objawy to przewlekly bardzo meczacy kaszel, nasilajacy sie w nocy,doprowadzajacy do wymiotow. Najlepiej zrobic przeciwciala w klasie ostrej IgA. Bo w przewleklej beda po szczepieniu. W klasie IgA utrzymuja sie dosc dlugo. I niestety do krztusca lubia przyplatac sie powiklania w postaci chlamydii pneumoniae i mycoplasmy pneumoniae. Warto te badania zrobic razem,te dwa tez w klasie przewleklej,bo na nie nie szczepimy i lepiej miec pelen obraz.

Gość gość
Jezeli chcesz robic z wymazu z gardla to musisz sie w lab.dowiedziec czy w tym kierunku wykonuja,bo nie wszedzie robia. Potrzebne sa specjalistyczne podloza i nie wszedzie sa dostepne. Bardziej powszechne sa badania serologiczne.

Gość autorka tematu1
moja córka 3 tydzień walczy z męczącym kaszlem, napadowym, najczęściej przy wysiłku i w nocy. W tym okresie miała raz gorączkę. Cały czas ma też katar. Wymiotów brak. Ktoś pisał o badaniu z wymazu z gardła. Czy tak też można? Mam skierowanie na badanie w dwóch klasach IgA i jeszcze jednej ale nie pamiętam. Ale kosztują po 50 zł. Dla mnie to dużo. Tym bardziej że już dużo pieniędzy włożyłam w leczenie. Które nie przynosi rezultatu.