Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniaprosze o pomoc

urlop macierzynski ubezpieczenie dziecka

Polecane posty

Gość aniaprosze o pomoc

witam, od 2 stycznia 2014 przebywam na macierzyńskim, (otrzymuje zasiłek macierzyński) czy obejmuje mnie ubezpieczenie od państwa? czy muszę się ubezpieczyć dodatkowo? od 2 .01.2013 prowadziłam działalność gospodarczą, (opłacam składki), którą zawiesiłam 27.01.2014 r.W lutym 2014 opłaciłam składkę zdrowotną za styczeń 2014. była u mnie położna która powiedziała ze sprawdzała mnie w systemie i teraz pojawiło się na czerwono moje ubezpieczenie... i zebym z tym cos zrobila;/ Jak wygląda sprawa z ubezpieczenie muszę ubez dziecko? przeciez wszędzie pisza ze ubez dziecko - konstytucja przewiduje ubezpieczenie dzieci do 18 roku zycia czytałam na innym forum "Bezpłatną czyli NFZ nie odda tych pieniędzy przychodni/ szpitalowi. Co innego gdy dziecko jest wciągnięte do ubezpieczenia rodzica, dlatego nie przyjmuja..." nie długo szczepienia ..czy mogą mi odmówić? jesli chodzi o dopisanie do ojca to nie da rady..

Gość gość
skoro zawiesiłas działalność to nie jesteś ubezpieczona. w teorii dziecko jest ubezp do 18 roku życia ale gdzieś chyba musi być do tego ubezpieczenia zgłoszone, nawet w urzędzie pracy. a ty? jakie masz plany? jakiś wypadek i wpadniesz w długi do końca życia.

Gość gość
Rodzice nagminnie nie zgłaszają do ubezpieczenia zdrowotnego swoich dzieci. Wydaje im się, że ubezpieczenie dziecka jest automatyczne, albo uważają, że jak zrobili to raz, to ważność ubezpieczenia będzie trwała do ukończenia przez dziecko 18 lat. Tymczasem tak nie jest. Od 1 stycznia 2013 roku rodzice mają obowiązek zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego swoje dziecko w przeciągu 7 dni od jego urodzenia. Co to znaczy zgłosić do ubezpieczenia? To znaczy poinformować swojego płatnika składek (np. praco-dawcę, jeśli jest się osobą zatrudnioną, ZUS, jeżeli prowadzi się działalność gospodarczą, KRUS, jeżeli jest się samemu ubezpieczonym w KRUS) o nowo narodzonym dziecku i złożyć wniosek o objęcie go ubezpieczeniem zdrowotnym. Zgłosić dziecko może zarówno mama, jak i tata (mogą też obydwoje), a jeżeli żadne z nich nie jest ubezpieczone, mogą to zrobić ubezpieczeni w Polsce babcia lub dziadek. Jeżeli dziecko ma opiekunów prawnych ubezpiecza je opiekun. Ale to nie wszystko. Zgłoszenie do ubezpieczenia nie jest jednorazowe i nie trwa automatycznie do ukończenia przez dziecko 18 lat. Nie wystarczy, że już raz rodzic zgłosił dziecko do ubezpieczenia, bowiem gdy zmienia się status opiekuna (np. miejsce zatrudnienia czy forma z umowy o pracę na umowę zlecenie) zostaje on wyrejestrowany z ubezpieczenia zdrowotnego, a razem z nim wszyscy zgłoszeni wcześniej członkowie rodziny, w tym małoletnie dzieci. Jeżeli ponownie nie zostaną zgłoszone do ubezpieczenia, np. w nowym zakładzie pracy, biurze pracy, ZUS, KRUS, będą po prostu nieubezpieczone.

Gość gość
Położna ma rację, minął okres połogu w którym obejmowały cię bezpłatne świadczenia medyczne (czyli 6 tyg. po porodzie), zawiesiłaś działalność i jesteś na zasiłku macierzyńskim, ale nie na urlopie. Jako przedsiębiorca możesz dalej prowadzić działalność, dostając zasiłek macierzyński, musisz jedynie opłacać składkę zdrowotną (innych- nie). Dziecku przysługują świadczenia ale powiem szczerze że nie wiem gdzie je zgłosić, bo chyba gdzieś trzeba, ale w tej sprawie najlepiej do NFZ zadzwonić.

Gość gość
ta a rodziny z ukrainy ktore przyjechaly wlasnie.. maja wszytko za free porąbany kraj ja kiedys otrzymalam taka in od nfz osoby przebywające na zwolnieniu lekarskim po ustaniu zatrudnienia (lub po zawieszeniu działalności gospodarczej) i pobierające z tego tytułu zasiłek z ZUS - przez cały okres pobierania tego zasiłku będą wyświetlały się w systemie eWUŚ jako osoby, którym Fundusz nie potwierdza prawa do świadczeń. Wynika to z faktu, że osoby takie nie są ubezpieczone a jedynie objęte prawem do świadczeń przez czas pobierania zasiłku. Dla osób tych dokumentem potwierdzającym status uprawnionych do świadczeń jest zaświadczenie z ZUS.