Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim wieku Wasze dzieci zaczęły siedzieć, raczkować?

Polecane posty

Gość gość

córka ma 7,5 miesięcy i jeszcze nie siedzi i nie przemieszcza się. Ma jeszcze czas? jak było z Waszymi maluchami?

Gość gość
ma czas jeszcze. Srednia to ok 8,5 miesiaca. Moja jak miała własnie 7,5. Tak nagle i bez ostrzeżenia :)

Gość gość
sama siedziała jak miała pół roku, sama siadała jak skończyła 9 miesięcy. Raczkować zaczęła jak miała 11/12. A chodzić 15 miesięcy. O ile ja sie nasłuchałam przez 4 miesiące że ona jeszcze nie chodzi :) trzeba mieć więcej cierpliwości do rodziny niż swojego małego brzdąca :D

Gość gość
Syn urodził się 25. lipca 2013; zupełnie sam (z płaskiej powierzchni) usiadł 04.03. (miał 7 mcy i 1 tydzień); w połowie lutego (miał 6,5 mca) zaczął się przemieszczać: najpierw ślizgać się po panelach, od jakiś 2 tygodni coraz sprawniej zaczął raczkować, dzisiaj (wg relacji mojej mamy) zaczął wstawać przy meblach.

Syn urodził się 25. lipca 2013; zupełnie sam (z płaskiej powierzchni) usiadł 04.03. (miał 7 mcy i 1 tydzień); w połowie lutego (miał 6,5 mca) zaczął się przemieszczać: najpierw ślizgać się po panelach, od jakiś 2 tygodni coraz sprawniej zaczął raczkować, dzisiaj (wg relacji mojej mamy) zaczął wstawać przy meblach.

Spokojnie, u mojego syna, tez wszystko nagle ruszyło, dnia na dzień. Może to skok rozwojowy (wcześniej z rezerwą podchodziłam do tego stwierdzenia), ale miał takie 2 tygodnie, że zmienił się niedopoznania - z leżącego niemowlaka zmienił się w mały armagedon ;)

Autroko a jak z "mówieniem" u Twojego dziecka? Bo mój raczej ciągle "mówi" tylko aaaaaaa, czasem ej, am, mamamamam, trochę pokrzykuje, zaczął robić jak mały, dziki kotek gkghhhhh, ale mało łączy sylaby w dada, mama... :/

Gość gość
siedziec zaczela w wieku 7,5 miesiaca, wstawac w wieku 8 a raczkowac w wieku 8,5, maja skonczonych 9 miesiecy jak zaczela chodzic przy meblach a teraz wlasnie skonczyla 10 i od kilku dni probuje "stania bez trzymanki", o wiele szybciej idzie niz pierwsza corka ktora w wieku 8 skonczonych miesiecy dopiero zaczela sie obracac...

Gość gość
No właśnie z "mówieniem" też słabo. Jakieś krzyki aaaaa, beee, ojjjj i nie składa sylab typu mamama baba dada itp.

Gość gość
Córka obraca się od jakiegoś miesiąca ale właśnie nie siedzi, mało mówi, nie pełza nawet

Gość gość
syn sam zaczął siadac jak skończył 8 miesięcy, pełzał od 9 miesiąca, w 10 nauczył się raczkowac, a 3 dni przed pierwszymi urodzinami wstał i poszedł :) także spokojnie, nie porównuj do innych dzieci, bo każde inaczej się rozwija.

Wiadomo, ze najlepiej (dla naszego spokoju) jak dziecko rozwija się "książkowo', ale wszędzie też piszą, że każde dziecko rozwija się indywidulanie...a pewne umiejętności dziecko zdobywa - dosłownie- w 1 dzień... Syn co prawda przekręcał się na boki w wieku 4,5 mca. Stymulujesz córkę do ruchu, np. turlając ją na boczki? Dużo czasu spędza na podłodze?

Gość gość
Siedziala posadzona 7-8 miesiecy, Sama usiadla -miala prawie 9 m-cy Raczkowanie-11 Wstawanie przy meblach-13 Sama sie puscila bez pomocy w postaci trzymania za reke-niecale 15 m-cy.

Jak najwięcej czasu spędzajcie na podłodze, np. moje syna bardzo stymuluje odkurzacz, za nim potrafi naprawdę nieźle zasuwać...

6,5 miesiąca jak sama usiadła i miesiąc później zaczęła raczkować. Ale niektóre dzieci np zaczynają raczkować a dopiero siadać.

Widzisz, nie ma co porównywać - zarzuciłyśmy cię cyferkami, a rozpiętość jest bardzo duża :) Jak coś Cię niepokoi, to zawsze możesz pójść z córeczką do neurologa dziecięcego, ja miałam mnóstwo obaw, wszystko było nowe i wizyta u poleconej neurolog bardzo mnie uspokoiła.

Gość gość
Żeby nie zakładać nowego tematu, przyłączę się do tego z pytaniem: czy to źle, że dziecko, które niedługo ukończy 7 mies. jeszcze nie siedzi samodzielnie i nie stoi? Bo pediatra powiedziała mojej koleżance, że ma sadzać i stawiać dziecko na nóżkach, żeby zaczęło siedzieć i stać samodzielnie i to w ciągu dwóch tygodni, bo to już najwyższy czas. Kumpela mówi, że dotąd wiedziała, żeby dziecka nie przymuszać do takich rzeczy bo może jego stawy i kręgosłup nie są jeszcze odpowiednio ukształtowane. Wiecie może jak to jest? Ja nigdy nie przyspieszałam rozwoju moich dzieci i sama nie wiem co koleżance poradzić

Gość gość
Jakis glupi pediatra. Moj nie siedzial w 8 miesiacu posadzony a raptem z dnia.na.dzien sam usiadl i to z plaskiego. A za 2 tyg juz raczkowal. Jak skonczyl rok i tydzien to zrobil pierwsze samodzielne kroczki.

Gość gość
A usiadl jak skonczyl 8 miesiecy,bo nie napisalam.

Gość gość
też mi się wydaje, że dziecko samo musi dojrzeć, bo każde rozwija się w innym tempie. Wiadomo, że są górne widełki ale chyba w tym przypadku jeszcze do nich daleko