Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

irlandia20

Ospa!!!

Polecane posty

Witam. Nie wiem czy temat już był czy nie ale chciałam się zapytać czy jeśli mój 2 letni syn widział się z kuzynką w piątek a ona dziś dostała ospy to jest duża możliwość że mój synek jest zarażony?? lecimy do polski za 5 dni i trochę się stresuję bo zależy mi żeby lecieć.pozdrawiam

Zaraźliwość ospą jest zjawiskiem bardzo problematycznym i nietypowym. Być może mógł się już zarazić, być może zarazi się dopiero w wieku dorosłym.

Gość gość
lepiej teraz niż potem. w polsce też jest medycyna. my tu nie umieramy na zapalenie płuc i ospe

i co teraz robić. A mu wysypka wyjdzie w pl to jak wrócę...podobno z dzieckiem nie można wychodzić na zewnatrz jak ma ospę..a po jakim czasie są pierwsze objawy jeśli się zaraził?

zazwyczaj 13 - 17 dni ale w literaturze podaje sie przedział 10 -20

Gość nu zajec
Do 14 dni będzie wysypka, ale najpierw może kilka dni silnie gorączkować- to wszystko jeśli doszło do zarażenia.

zaraza sie na 2-3 dni przed pojawieniem sie pierwszych strupkow i 6 dni po, wiec jesli to bylo wczesniej to dziecko moglo miec farta, jednak zakaza sie prawie 90% ludzi...na ospe mozna zachorowac ponownie - wtedy mówimy o półpaścu, ma duzo ciezszy przebieg niz ospa i moze miec ciezkie powiklania takze nikt kto przebyl juz ospe nie mozne totalnie czuc sie bezpiecznie, nalezy unikac osob zarazonych szczegolnie jesli maja juz objawy

To już 4 dni jeśli mu wyjdzie to już w pl..albo wyjdą mu dopiero po pl albo w ogóle..słyszałam o wielu przypadkach gdzie dziecko mialo ospę a druga osoba sie nie zaraziła,,,mam nadzieje że jednak bedzie chory dopiero jak pójdzie do przedszkola a nie teraz...dziekuje za odp

Jego kuzynka 3 tygodnie temu miała dwa dni gorączke pozniej jeden dzien nie miala a pozniej 2 dni znow miala a dzis dostala ospy.