Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Leczenie HPV

Polecane posty

Gość gość

Hej, czy któraś z Was leczyła HPV onkogennego (dysplazja małego stopnia)? W jaki sposób lekarz prowadził chorobę? Bardzo proszę o wypowiedzi, bo nie wiem czy mój lekarz nie robi mi pod górę.

Gość gość
Przy cin1 nie robi sie nic, tylko odczekuje pól roku i powtarza cytologię, gdyż najczesciej dyspalazja cofa sie samoistnie. jeśli masz cin2 lub 3, to pewnie skieruja cię na dalsza diagnostykę (kolposkopie, pobranie wycinka z szyjki macicy) i w zależności od wyniku ...roznie... Moga na przyklad skrócić szyjkę o zainfekowany obszar.

Gość gość
od ponad dwóch lat mam cały czas małego stopnia. Na kolposkopii ani się nie cofa ani nie rozwija. Dlatego zastanawiam się co dalej? Czy powinnam zmienić lekarza?

Gość gość
Zawsze mozesz zasięgnąć opinii innego ginekologa. tylko wybierz jakiegoś specjalistę, najlepiej pracującego nie tylko w przychodni, ale i w jakiejs klinice, aktywnego naukowo, bo taki wciąż sie uczy i ma dostęp do wynikow badan. A w kwestii hpv wciaz wiele sie zmienia.

Gość gość
problem w tym, ze w moim mieście problem jest z lekarzami, którzy się na tym znają, ale dziękuję za opinię! Najwyżej podjadę do kliniki pod akademią med :)

Gość gość
Czesc ja też mam wirus wysokoonkogenny ale ja już idę na zabieg bo mam duże dysplazje i wogóle z wycinków wyszedł zły wynik.

Gość gość
Będą skracać ci szyjkę macicy? coż, samego wirusa nie da sie wyleczyć, poki co nie ma na to sposobu, leczenie jest objawowe, wiec usuwa sie fragment zainfekowanej tkanki. lepiej tak, niż za kilka lat...cala macicę. kolezanka miala skracana szyjkę, a pózniej jeszcze dziecko urodziła, wiec sie nie martw:) najwazniejsze, by sie teraz pozbyc intruza

Gość gość
No właśnie nie samą szyjke bo juz dośc mi sie wszystko posunęło mam mitozy nacieki także lekarz zaproponował wyciecie całej macicy.Mam już dwoje dzieci wiec myśle że sie zdecyduje.

Gość gość
Uuuu, powaznie się zrobilo... zawsze mozesz zasięgnąć opinii drugiego lekarza, ale jeśli faktycznie jest juz tak powaznie, to nie ma co za dlugo zwlekać z decyzją. jajniki zostaja? Jeśli nie, zapytaj tez o hormonalną terapię zastępcza.

Gość gość
Jajniki zostają bo lekarz powiedział ze musiał by sobie chyba w łeb strzelić gdyby wmoim wieku miał sie tak daleko posunąc (dosłownie tak powiedział).Konsultowałam sprawe u innych lekarzy ale nic mi to nie pomogło połozna znajoma w rodzinie tez mi podpowiada że lekarz dobrze mnie prowadzi.Dziękuje za link bo przydatny :)