Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama pierwszy raz

od kiedy wprowadzić rutynę w życie niemowlaka

Polecane posty

Gość mama pierwszy raz

moja mała ma właśnie skończone dwa miesiące. dość często płacze z powodu brzuszka i jelit (krzyczy i wierzga wtedy nóżkami). ale wczoraj o dziwo nie płakała w ogóle w ciągu dnia tylko grzecznie leżała, bawiła się i uśmiechała i dziś też, po czym wnoszę że może powoli jej się tam w tym brzuszku zaczyna układać:) śpi też różnie, czasem przysypia w bujaczku na parę minut po czym budzi się wypoczęta, bawimy się pół godziny i znowu zaczyna marudzić. karmię piersią na żądanie, kiedy tylko chce (i chociaż wiem że to źle to czasem też częściej). jedyna rutyna jaka się sama ukształtowała to, że zasypia ze smoczkiem między 20.00 a 24.00 (ale coraz częściej wcześniej niż później), budzi się miedzy 2.00 a 3.00 na karmienie i śpi do 6.00 rano. wiem, że nie jestem idealna matką. nie potrafię jeszcze rozszyfrować jej wszystkich płaczów, a na uspokojenie dziecka stosuję różne metody takie jak smoczek bujanie w bujaku, przystawienie do piersi, robienie szszszsz... do ucha, a wszystko dla tego by jak najmniej brać ją na ręce i nosić, żeby się nie przyzwyczaiła i to wszystko na raz wydaje mi się tak strasznie chaotyczne. kiedy idziemy na spacer to nie ważne czy po spaniu czy nie i tak w wózku uśnie. czytałam w różnych źródłach, że w tym wieku można a nawet trzeba już zacząć wprowadzać plan dnia ale ja sobie tego nie wyobrażam. wieczorem mała czasem zasypia od razu, a czasem płacze trzy godziny a co dopiero nauczyć ją spania w ciągu dnia. np. wczoraj miała kilka drzemek krótkich w ciągu dnia a dziś cały czas żywa, jednak o 12 usnęła i śpi do tej pory. a za tem: CZY U TAKIEGO MALEŃSTWA DA SIĘ WPROWADZIĆ RUTYNĘ I JEŻELI TAK TO JAK TEGO DOKONAĆ?

Gość gość
Im szybciej tym lepiej,rutyna jest bardzo ważna,dziecko czuje się bezpiecznie kiedy wie, ze na przyklad po kąpieli je lub idzie spać. Musisz być konsekwentna jeśli chodzi o wieczorne usypianie,w końcu będzie chodzila spać i stałej porze. Dobre też jest zapisywanie kiedy dziecko spi w ciągu dnia,wtedy można ustalić rytm dziecka i łatwiej będzie się nauczyć co danym płaczem dziecko nam komunikuje. Moja 16-tygodniową córkę kapie o 18,później oproznia dwie piersi i zasypia. W dzień niestety spi po 30-40 minut.

Gość mamaufolinka
Trzeba próbować od samego początku poprzez stałe punkty dnia, na przykład spacer i kąpiel. Więc napisałam na swoim blogu mamaufolinka. Zapraszam :)