Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do kobiet które karmiły piersią

Polecane posty

Gość gość

Proszę napiszcie do kiedy karmiłyscie piersią i jak zakończyłyście bo wkrótce chce odstawic dziecko od cyca i niewiem jak to zrobić żeby pokarm mi nie wyciekał jak niektórym.

Gość gość
2 lata nie zamierzam odstawiać, poczekam aż przestanie potrzebować mleka.

Gość gość
Ja karmiłam 2 lata i 8 miesięcy. Miałam potężną infekcję musiałam brać silne leki, dostałam od ginekologa lek na zanik laktacji, a dziecku wytłumaczyliśmy, że mama jest chora, w mleczku są bakterie i nie można go pić, on jest już duży i ma swoje mleko od kózki. Płaczu nie było, trochę miauczenia przy zasypianiu ale ostatecznie przytulał sie do jednej piersi na drugiej trzymał rączkę i tak zasypiał około tygodnia. Był straszna przylepa kilka tygodni ale stosunkowo szybko i bezbeleśnie przebiegło odstawianie. Njawyższa pora była, bo za miesiąc do przedszkola powędrował:).

Najlepiej stopniowo, u nas było to bardzo powoli, od ok 6 tż dziecka zaczął dostawać 1 butelkę z moim pokarmem albo mm, później po 5 mcu zaczęliśmy rozszerzać dietę i dostawał 2 butle z moim pokarmem albo mm, później doszła jeszcze 1 butelka a pierś była tylko na zaśnięcie i nocy, wreszcie ok 7 mż dziecka robiłam tak, że jednego wieczora dałam pierś, drugiego wypiłam sobie winka i nie mogłam karmić ;P, następnego jeszcze dałam i wreszcie przestałam karmić w ogóle. Myślę, że dla nas obojga tak stopniowo było najlepiej, ja planowałam karmić 3 tygodnie a zrobiło się kilka miesięcy, bo jakoś smutno mi było ;) Ale jak po kilku dniach przerwy podałam synkowi pierś, a ona była taka pusta to poczułam, że to już obrzydliwe. I oboje nie tęsknimy za kp :D

Gość gość
do 8:43 Kurde to do kawy będziesz mu tez wyciskać?

Gość gość
a co cię to interesuje?

Gość gość
Jak wychowasz dewianta, społeczeństwo czyli ja będzie miało problem z izolowaniem go.

Gość gość
dzieci odstawiają się zazwyczaj między 2 a 3 rokiem życia, czasami później, jeśli nie odstawi się do skończenia 3 lat, to będę tłumaczyła, że już wystarczy mleczka. Może być? ;)

Gość gość
I nie cieknie pokarm po stopniowym odstawieniu ? Bo mi pediatra radziła tak z dnia na dzień zakończyć ale to chyba musi byc straszne dla dziecka więc wolałabym tego uniknąć

karmiłam rok. stopniowo zastepowałam synkowi kolejne karmienie innym jedzeniem. Całkowicie go odstawiłam jak miał gdzieś 14miesiecy. Poszło gładko. Piersi się same "dostosowały" do potrzeb, nie było żadnego wyciekania.

U nas to było tak stopniowo, że ja nawet zaraz po odstawieniu małego przestałam nosić wkładki laktacyjne, nic nie cieknie. Ja bym nie mogła tak z dnia na dzień, zresztą to także kłopot z piersiami z takiego pełnego karmienia nagle przestać ?

Gość gość
co to za pediatra :O

Gość gość
Pół roku

Gość gość
Ja co tydzień eliminowalam jedno karmienie. Dzieki temu dla dziecka to nie był szok a i piersi nie były obolałe i przepelnione. Na koniec zostaly karmienia wieczorne i nocne z nimi bylo najtrudniej ale udalo sie i z nimi skończyć.