Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

porod a ciaza

Polecane posty

Gość gość

Hej. Drogie kobietki! Kiedy można starać sie o drugie dziecko po porodzie?:) ileś trzeba odczekać? Czy 6 tyg? I można sie starac? Czy to zależy od wizyty u lekarza na kontrolę?

Gość gość
Mi się wydaje że 3 pełne cykle, przynajmniej mi tak lekarz doradził po poronieniu

Gość gość
6 tyg?> zwariowałas toz to dopiero połóg się kończy....poczekaj przynajmniej te kilka miesięcy

Gość gość
Nie wiem, dlatego pytam. Wypytam sie również lekarza.

A urodziłaś już? Mi tez się marzyło zaraz drugie dziecko, ale w "praniu " to trochę inaczej wychodzi :P Znam mnóstwo rodzeństw rok po roku, np. mąż i jego rok starszy brat są dokładnie rok po roku, ale wzmocnij trochę organizm przed kolejną ciążą, uzupełnij niedobory, ciąża, poród bardzo wyniszczają organizm.

Gość gość
3 tygodnie temu urodziłam. :) zapytałam sie tylko, nie jest powiedziane ze będę sie starać. Pójdę do lekarza na kontrolę i wszystkiego sie dowiem.. pewnie za pół roku postaramy sie o kolejnego Dzidziusia.

Gość gość
Mi lekarz powiedział, żebym odczekała chociaż pół roku.

Gość gość
No i pewnie u mnie też tak bedzie.

Gość gość
Ja gdzieś czytałam,ze przynajmniej rok trzeba odczekać żeby organizm się zregenerowal,a dwa lata to byłoby optymalnie. Wtedy wszystko odbędzie się bez szkody dla płodu i matki.

Gość gość
Bez szkody dla płodu i matki? Tzn?

Wy chyba o cc piszecie... Rok, 2? To bzdura jakaś :/ Naprawdę mam pełno znajomych z rodzeństwem z roczną różnicą wieku...

Gość gość
Na sali ze mna byla dziewczyna co urodzila dokladnie rok po poprzedniej cesarce.

Gość gość
Ja rodzilam naturalnie. Bez komplikacji. :)

Gość gość
znam rodzeństwo z tego samego roku, dwie siostry, jedna ze stycznia druga grudnia.

Gość gość
Trzeba dac organizmowi czas na regeneracje. Macica musi sie porzadnie obkurczyc a organizm odnowic zapasy np zelaza. Minimum to chyba pol roku ale lepiej rok. Ciaza to duze obciazenie dla matki, lepiej odczekac dluzej niz zeby mialy byc jakies komplikacje. Znajoma zaszla po 5 miesiacach w kolejna ciaze i miala ciagle bole brzucha byla wiecznie zmeczona i brakowalo jej sily do opieki nad starszym dzieckiem.

Gość gość
Zgadzam się że trzeba dać ciału czas na regenerację bo ciąża to spore obciążenie.

Gość gość
Wiadomo ze to obciążenie, dlatego specjalista powinien powiedziec ci kiedy możesz. Każda kobieta ma inny organizm.