Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam pytanko o tarczycę, może ktoś się zna? (porównanie 2 wyników)

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanko bo może ktoś się na tym zna, zrobiłam dziś badanie z krwi tsh wynik z surowicy, a przy okazji znalazłam takie samo badanie sprzed dwóch lat. Normy są ok, ale czy ok jest też to, że ten wynik tak spadł? TSH - Tyreotropina Wynik w surowicy rok 2012: 2,030 ulU/ml rok 2014: 0,91 ulU/ml (norma mojego laboratorium: 0,300- 4,000) Nie chcę panikować czy coś, tylko po prostu dziwi mnie taki spadek, od czego to zależy?

Gość gość
Jeśli masz jakieś wątpliwości to zrób do tego Ft3 i Ft4, ale samo obniżenie TSH do ok. 1 nie jest żadnym powodem do niepokoju (chyba, że zaczynają temu towarzyszyć objawy nadczynności), generalnie tsh lepiej jest mieć w dole normy :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź, co do objawów, to od dawna już jestem senna i zmęczona i w ogóle mogłoby być lepiej, ale tak samo się czułam, gdy dwa lata temu zrobiłam od razu FT3 i FT4 a wtedy wyszły dobrze :P Ale głównie chodziło mi o to co napisałaś, czyli to nie jest jakiś tragiczny spadek :)

Gość gość
O losie i niepotrzebnie sprawdziłam te objawy nadczynności, bo oprócz spadku masy wszystko się zgadza, serio... :P . . . Najbardziej typowe objawy zwiastujące problemy z przesadną aktywnością tarczycy to: nieuzasadniona nerwowość, niestabilność emocjonalna oraz bezsenność pozbawiona przyczyny, a także dreszcze, większa niż dotychczas potliwość i obniżona tolerancja na ciepło. Pacjent może również uskarżać się na szybkie zmęczenie połączone z kołataniem serca i drgawkami, częstymi objawami są przy tym również powtarzające się biegunki oraz utrata masy ciała, która postępuje nawet pomimo tego, że pacjent wcale nie skarży się na problemy z apetytem. Warto pamiętać o tym, że wszystkie wymienione tu objawy nie musza wcale występować jednocześnie, możliwe są przy tym również zmiany w ich intensywności i częstotliwości .

Gość gość
akurat Twój tegoroczny wynik jest zdecydowanie LEPSZY i jak najbardziej prawidłowy niż ten sprzed 2 lat ile masz lat?

Gość gość
Super, mam 24 l.

Gość gość
zrób badanie przeciwciał jeżeli masz zapalenie tarczycy, to TSH potrafi wariować, na początku choroby wskazuje nawet nadczynność, chociaż faktycznie ktoś ma już zniszczoną tarczycę i niedoczynność

Gość gość
a ja bym nie sprawdzała wyników w internecie tylko poszła do specjalisty - ENDOKRYNOLOG

Gość gość
no to skoro jesteś w tzw. wieku rozrodczym, to najlepiej by Twoje TSH oscylowało wokół wartości 1

Gość Mozektospomoze
Podepnę się. Od paru miesięcy czuje się źle. Mam często zaparcia, jestem senna, nie mogę się wyspać, męczę się szybko, jest mi duszno, mam wahania nastrojów i mocno obniżone libido. Przerzedziły się mi też włosy, rzęsy, brwi. Mam spory problem z sucha skórą, suchymi włosami, które robią się sianowate, już nie wspominając o wiecznie spierzchniętych, suchych ustach na które nic nie działa. Czasem obniża mi się lekko głos, czasem dostaje wytrzeszczu gałek. Ostatnio przytyłam, chociaż wykonuje sprawdzone ćwiczenia i to regularnie, nie miałam wcześniej problemów z tyciem. Nie mam apetytu. Mam spore łaknienie na wodę. Ostatnio dwukrotnie okres trwał 8 dni, a cykle trwają od 29-32. dziś też źle się czuje. Wyniki tarczycy mam w normie, co to może być? Tsh: 2.076 (0,350-4,940) ft3: 2,86 (1,71-3,71) ft4: 1,06 (0,70-1,48) anty-tpo: <1 (0,00 - 5,61) anty-tg: 1,47 (0,00-4,11)

Mozektospomoze. Wyniki masz w normie.. Twoje objawy wskazują na nadczynność, ale poziom hormonów na to nie wskazuje. Autorko, ja mam hashimoto (podwyższony poziom przeciwciał), ale hormony są wciąż w normie. Jeśli okaże się, że masz podobnie kup sobie selen. Mój endokrynolog zalecił mi branie 2 tabletek każdego dnia. Selen ma chronić tarczycę przed atakiem moim własnych przeciwciał. Do tego korzystnie wpływa na kondycję skóry. Pozdrawiam!