Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jake surowki dajecie dzieciom do obiadu,rocznym, poltorarocznym?

Polecane posty

Gość gość

Bo mi brak pomyslu. Uwielbia jablko z marchewka, buraka z jablkiem i pomidora. I na tym pomysly mi sie skonczyly. Co mozna jeszcze dawac?

Gość Afromental
Mizeria z ogorkow,kapusta czerwona,buraczki tarte,ogorki kiszone.

Gość gość
warzywa na parze :)

Gość gość
Kapusta surowa nie jest za ciezka? ogorkow o tej porze roku nie mam odwagi,wiec sie wstrzymam. Buraczki daje:) a kiszone lubi tylko w zupie. A warzywa gotowane to nie surowka:P szukam alternatywy do ciagle gotowanych i tyc pozycji co mu podaje. Ale dzieki:)

Gość Afromental
Wiesz,moja corka tak jadla, ma teraz 5 lat,kocha warzywa i nic jej nie bylo,synowi tez nic nie jest po tym,tez mialam obawy przy pierwszym dzieckut,eraz juz nie.

Gość gość
surówka z pekinki,marchewka ze śmietaną,groszek z marchewką,brokuły i kalafior itp ;)

Gość gość
Sprobuje z ta kapusta w niewielkiej ilosci i ta pekinska.

Gość gość
moja uwielbia por,marchew, jablko buraczki tarte z jablkiem i genralnie duzo gotowanych warzyw aha i jeszcze surowke z kapusty kiszonej i marchewki z oliwa z oliwek i cebula - to byl hit :)

Praktycznie wszystko możesz podać takiemu dziecku ;) Buraczki - na zimno,zasmażane. Marchewka z groszkiem. Marchewka z jabłkiem Mizeria Ogórki kiszone/kiszone Fasolka szparagowa Gotowany brokuł / kalafior / brukselka Kapusta kiszona

Gość gość
Mozna wszystkie warzywa dawac. Moj ma 1,5roku jadl do niedawna wszystko teraz tylko ogorki kiszone i zielony groszek wszystko inne jest bleee. W zupie za to zje każde warzywo a tak do obiadu nic.

Gość autorkaaaa
Ja wiem,ze moge dawac wszystkie warzywa,szczegolnie te gotowane i to nie problem. Do roku czasu dawalam w sumie tylko gotowane. Teraz skonczyl rok i zaczelam mu dawac surowki. Bo ciagle jadal kalafiory,brokuly,marchewke,groszek,fasolke szparagowa zolta,zielona,kukurydze,w zupie pietruszke,selera,pora,ogorki kwaszone,poza tym dynie,cukinie i wiele innych:p ale szukam co moge mu podac na surowo. Kapusty sie balam chociaz sama uwielbiam surowke z niej. Bede musiala sprobowac. Pora tez sie boje,chociaz z jablkiem to moj hit. Wydaje mi sie ze jemu nie posmakuje,ale kto wie;) czyli moge mu dawac i te warzywa? Ma dokladnie 13 miesiecy. Nie smakuje mu np.papryka surowa.

Gość gość
Ja mojemu dawalam wszystko co mu smakowalo. Daj troche , jak nie bedzie pluc to daj wiecej. Zaszkodzic nie powinno, to juz duze dziecko.

Gość gość
Brokuły, kalafior jako surówka - dzielisz na małe różyczki, blanszujesz (dosłownie minutę we wrzątku albo tylko sparzyć, i potem przelać lodowatą wodą), dodajesz sos jogurtowy albo lekki winegret, moja córka o wiele bardziej lubi takie właśnie chrupkie brokuły niż ugotowane "na śmierć" ;) * Cykoria - tylko trzeba wyciąć głąb, który jest najbardziej gorzki. Listki kroisz na kawałki, doprawiasz jak wyżej, można dodać jabłko, zwartą gruszkę, orzechy... * Sałaty, mieszanki sałat, roszponka, młode liście szpinaku z winegretem to oczywista oczywistość :) * Jak ktoś lubi fenkuła to z niego też można surówki robić (tu przepisu nie podam, bo osobiście nie znoszę jego zapachu ;) ) * Pyszne surówki wychodzą też z młodej cukinii (tylko to raczej latem) - tu nie trzeba wiele kombinować, obieraczką do warzyw kroisz na cienkie wstążki, doprawiasz lekko sokiem cytrynowym, solą, pieprzem, oliwą, posypujesz szczypiorkiem i gotowe. * Kalarepa - też wdzięczny materiał na surówki (ja ją robię z sosem jogurtowo-majonezowym (majonezu tylko ciut) i marchewką; pasuje też jabłko). * O, jeszcze marchewka z pomarańczami to u nas był długo hit :)

Gość gośćagatata
Roczne dziecko nie ma zębów by jeść kapusty sałaty wiec po co bzdury pisac. Moja ma 6 ząbków i jak ma jesc te ogórki i inne?

Gość gość
Bzdury to Pani pisze. Dziecko ma dziąsła i to nimi gryzie. To , ze nie ma zębów nic nie znaczy..

Gość gość
Moja córka też ma 6 zębów i świetnie sobie radzi np z surową papryką.

Gość FunHouse
Mój syn ma 10 miesięcy i pół zęba i wcina ogórki do kanapek aż miło, więc nie rozumiem jak dziecko z 6 zębami miałoby sobie nie poradzić z gryzieniem...