Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrobic makaron, zeby sie nie posklejał

Polecane posty

Gość gość

jesli ugotuje makaron rano, co zrobic zeby do poludnia byl ladnie rozdzielony? chodzi mi o dobrny makaron w kształcie literek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
olej,sól.do gotowania. a po wyjęciu pod zimną wodę od razu. ja bym powkladala kazda porcje w miseczki oddzielnie po ugotowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po oglaniu dodaj 2 lyzki oliwy i przemieszaj nie poskleja sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pewnie popełniam zbrodnie, ale przelewam makaron dość długo zimną wodą i daję do miski, po jakimś czasie sprawdzam ręką czy dobrze wypłukałam, czuć dłonią czy nie jest oklejony jakąś mazią i ewentualnie jeszcze raz płuczę mocno solę wodę w której się gotuje ale najważniejsze jest, aby nie rozgotować makaronu, musi być lekko twardy i dać dużo wody do gotowania- ja biorę największy garnek w domu, a po wrzuceniu makaronu jeszcze dolewam wrzącą wodę z czajnika żeby jej było jak najwięcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po pierwsze każdy kucharz Wam to powie: dobry makaron nie potrzebuje żadnej oliwy czy oleju w wodzie!!!! Makaron wrzuca się do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu wylewa wodę i już. NIE przelewa się makaronu zimną wodą (ryż owszem). To są właśnie jakieś takie "dobre rady", które tylko szkodzą. Wiem, bo sama tak robiłam (czyli jak mama). _ Ja gotuję makaron, odcedzam. Gdy mam go podać już po tym, gdy ostygł, to przelewam go gorącą wodą i jednocześnie przemieszam. Nie jest posklejany wtedy. Wszystko ładnie się rozdziela. I wtedy go wrzucam do garnka z wodą lub sosem (różnie), żeby się podgrzał (czy tam do mikrofali).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja robię jeszcze lepiej. Poprostu kupuje makaron z pszenicy durum. nigdy sie nie skleja i przede wszystkim nie rozgotowuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Musisz dać odpowiednio dużo wody i nic się nie poskleja. A mój mężczyzna zawsze gotował w małym garnku, wlewał tam oleju - i fakt, posklejać się nie poskleja ale po cholerę ten olej? ;/ Bleh. Długo walczyłam zanim wypleniłam ten nawyk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A. I makaron gotuje się bezpośrednio przed podaniem. Inaczej to zbrodnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
".... A wystarczylo uzyc Lubelli...." :D. Okropna reklama :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dodaję po odcedzeniu łyzkę oliwy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie powinno sie plukac bo wtedy zmywa sie skrobia a to dzięki niej sos potem ladnie oblepia makaron. Jak to do zupy to jak przelejesz zimna woda nic sie nie stanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie rozgotwac, do gotowania dodac olej lub oliwe a po odcedzeniu od razu przelac - nigdy mi sie wtedy nie skleja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×