Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwulatek a alergia na mleko krowie

Polecane posty

Gość gość

Witam, chciałabym się poradzić i i dowiedzieć czy może ktoras z was miała podobny problem do naszego. Otoz moja corka ma 2 lata i od ponad roku ni epije mleka modyfikowanego, ale zamiast tego jadla kupowane kaszki . Od ok 2 mcy nie je już tych kaszek i zamiast tego zaczelam jej podawac kupowane mleko UHT w sklepie i robiłam kakao ( typu PUCHATEK). Od mniej więcej tego okresu zaczely się problemy skorne , miała wysypke swedzaca na ciele, w zgięciach lokci i nozek. na brzuszku i plecach, Takie czerwone plamy a skora była bardzo szorstka, na buzi tez jej się pojawialo . nie przypuszczałam, ze to od mleka bo wcześniej sporadycznie jej to mleko podawalam, a to trochę do kaszki, a to trochę z platkami. a to w naleśniku, a to jogurt , czy smietana . Od 2 dni nie pije już tego kakao i jest trochę lepiej.tzn sa jeszcze plamki ale wydaje mi siez to te stare i teraz czekam jak znikna. odrzuciłam tez winogron bo może on uczula. Poczekam jeszcze 2 tyg i zobaczę czy to faktycznie ktores z tych produktów uczula ... dodam, ze zmieniłam proszek na dziecięcy, wode jej przegotowuje do kapania. smaruje skore emolientami lub zwqyklym bambino kremem. może to mleko UHT jakos na nia działa uczulająco, a takie mleko prosto od krowy już nie. Już sama nie wiem. Wczesniej wlasnie jej podawalam takie naturalne , kupowane u gospodarza. czy ktoras miała podobny problem.?

Gość gość kobieta 31 lat
Jak można dawać dziecku mleko UHT ?? fuj ja takiego nie tknę a dziecku bym nie dała tym bardziej. i do tego kakao puchatek wiesz ile tam cukru jest?? daj jej jeszcze danio do tego :O

Gość gość
Spróbuj to nowe mleczko z lidla pozbawione laktozy-ono stoi w lodówce obok tego świeżego Ja kiedy swojej 4latce podaje to kakao ze zwykłym mlekiem to boli ją brzuszek i zdarza się że wymiotuje ale po tym tak się nie stało:)

Gość gość
gosciu, nie doradzaj glupio by sprobowala mleka bez laktozy skoro dziecko autorki ewidentnie ma objawy uczulenia na bialko mleka krowiego autorko - odstaw mleko, bez niego serio da sie zyc, moja corka nie dostaje mleka w postaci surowej juz od 4 lat i skora ma sie dobrze, trzeba najjpierw wyciszyc objawy, tj zaleczyc skore i wtedy probuj POWOLI wprowadzac nabial, zacznij od bialego sera, jogurtu, ser zolty zostaw na koniec bo ma wlasciwosci silnie alergizujace i moze uczulic, najbezpieczniejsze sa biale sery i kefiry oraz maslanki, w nastepnej kolejnosci jogurty; sprobuj tez kozich przetworow ale wszystko bardzo powoli i po trochu, wprowadzaj max 1 rzecz na raz, czyli podawaj codziennie troche (albo wiecej jesli dziecko chce) jednego tego samego produktu przez nie krocej niz 5 dni pod rzad

Gość gość
Jedna mądrzejsza od drugiej :o Autorko może póki co udaj się do pediatry albo alergologa zamiast słuchać, czytać pseudo-lekarki z kafeterii. Naprawdę czasem lepiej udać się i posłuchać lekarza.

Gość gość
mleko krowie przynosi często więcej szkód niż pożytku czasami szkodzi laktoza,czasami białko krowie,rzadziej kazeina a ostatnio się dowiaduję że to pasteryzacja szkodzi bo po podgrzaniu mleka i takim schłodzeniu zabija mikroorganizmy-które potem przecież wypijamy bo nie da się ich z mleka usunąć po pasteryzacji. ja nie widzę sensu wpychania dzieciom mleka krowiego,bo po co ?

Gość gość
u pediatry już bylam , do alergologa ide za tydzień. Mój pediatra stwiedzila, ze to może być wysypka od glisty ludzkiej gdyż wlasnie się na nia leczymy już ponad 3 mce. Ja początkowo tez tak myslalam, ale teraz obawiam się wlasnie ze to do mleka, albo kakao. moja coreczka je jogurty i po nich nie ma wysypki. Kefiry , maślanki i sery biale odpadają, bo ich wogole nie tknie... wszystko jej smierdzi :( a to mleko i kakao dawlam jej dlatego, ze to jedyny posiłek jaki z checia zjadala. Kto nie ma w domu niejadka ten nie wie co ja z nia mam, Wszystko jej smierdzi, wszystko be ! nawet patrzeć czasami na jedzenie nie chce ... probowalam jej podawac dosłownie wszystko, ale zawsze to ladowalo w koszu, albo sama zjadałam. dziwi mnie tylko to , ze jak pila mleko modyfikowane to nie miała alergii, je jogurty, zupy na śmietanie i jest ok, tylko po tym mleku z kakaem.. no nic odczekamy jeszcze trochę i zobaczę jak z ta wysypka będzie, a później za jakiś czas podam jej znowu mleko tylko prosto od krowy.

Gość gość
Jezeli podejrzewasz u dziecka alergie to idz do lekarza i je przebadaj. Moj mlodszy syn tez nie pije mleka krowiego, bo nie toleruje laktozy, ale jak zaczely sie problemy z brzuszkiem to wlasnie znajome mamy, obowiazkowo madrzejsze od lekarzy, doradzaly mleko sojowe badz kozie. Jak w koncu poszlam z synem na badania, to sie okazalo, ze na kozie mleko reaguje jeszcze gorzej niz na krowie, a sojowe mleko lekarz odradzil, bo jest w nim duzo estrogenu, ktory nie jest wskazany dla chlopcow. Okazjonalnie mozna podac mleko sojowe, ale nie codziennie, a moj syn bez mleka zyc nie moze. Teraz robie mleko sama, migdalowe badz ryzowe.

Gość gość
wygląda mi to na alergię, mój syn odrzucił mleko modyfikowane w wieku 10 miesięcy, w wieku 12 zaczęłam podawać mleko krowie UHT. 20 ml-ok 50 ml-ok 100ml-wyskoczyła skaza (rozpoznaje wczesne stadium bo jako 3 miesięczne niemowlę też miał skazę) Je jogurty, kaszki, i inne rzeczy które sa na mleku, i skaza nie wyskakuje. Mimo wszystko udaj się do lekarza - nieleczona alergia pokarmowa może przerodzić się w alergie dróg oddechowych

Gość gość
a jakie badania alergolog zleci ? czy mazna już robic jej testy skorne? ma 2 latka. czy takie testy skorne sa wiarygodne?

Gość gość
dziekuje za ostatni wpis :) czyli jednak tylko po tym samym mleku może mieć wysypke... a jakie sa objawy tej skazy u Twojego synka?

Gość gość
podnoszę temat...