Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina Bart

Jaką kwotę przeznaczyć na święta wielkanocne?

Polecane posty

Gość Karolina Bart

Witam, moje pytanie jest takie. Zwykle wydaję na jedzenie na dwie dorosłe osoby -ja i mąż (śniadania, obiady, kolacje) w ciągu tygodnia kwotę między 120-150 zł. W święta przyjeżdżają dwie kolejne osoby na łącznie 5 dni (zostają dwa dni dłużej), prawdopodobnie przyjdzie w jeden dzień świąteczny na obiad jeszcze jedna osoba z rodziny. Ile powinnam przeznaczyć na owe 5 dni? Będzie na pewno sałatka jarzynowa (duża ilość bo wszyscy lubią), tradycyjne jajka w majonezie, wędliny, kiełbasa wiejska, obiady (raczej jednodaniowe, mięsne) oraz 1-2 rodzaje ciasta. Jaką orientacyjną kwotę mam wziąć pod uwagę, zwłaszcza że nie chcę wydawać majątku, ale i żeby nikt nie był głodny? Nie wiem jak to obliczyć bo do tej pory kupowałam jedzenie tylko na dwie osoby i wychodziła kwota (mniej więcej) 120-150 zł.

Gość gościówa codzienna
Trochę dziwne pytanie. Nie rozumiem.

Gość gościówa codzienna
Masz już zaplanowane menu z tego co doczytałam. To kup produkty i już.

Gość gość
300 zł, barszcz jeszcze zrób, bo tani i zapycha z jajkiem i kiełbasą.

Gość Karolina Bart
Do Gościówa -muszę się liczyć z pieniędzmi, więc chcę wiedzieć ile mniej więcej na to przeznaczyć, zaplanować, na co dzień nie mam takich dylematów bo żyjemy w dwie osoby, teraz przez 5 dni będzie więcej osób (a to my jako gospodarze musimy wszystko zaplanować i kupić do jedzenia dla wszystkich) i mniej więcej chcę wiedzieć na jakie kwoty się przygotować na te 5 dni (w tym 3 świąteczne). Jak nie ma świąt to w życiu codziennym około 120 zł tygodniowo idzie na jedzenie, czasem więcej, czasem mniej.

Gość gościówa codzienna
Ja rozumiem, że trzeba się liczyć z kasą, ale nie kumam dlaczego masz problem z tym ile masz na to wydać. Jeśli założysz, że 300 zł to kup takie produkty żeby się w tym zmieścić, jeśli 500 to odpowiednio więcej. To ty masz założyć ile możesz wydać i zmieść się w tym. Kup dwa kurczaki upiecz w całości i masz obiad. Kup jarzyny na sałatkę i majonez. Co jeszcze? Pieczywo. Nagotuj kompotu z jabłek - będzie nie dość, że tanio to oryginalnie. W czym problem?

Gość a mi szkoda
tak, jak Ci dziewczyny piszą: zaplanuj sobie, co i ile byś kupiła, podlicz to mniej-więcej wtedy, jak Ci wyjdzie za drogo, to na czymś przytnij - i tyle... w święta - to pewnie jakieś ciasto, coś tam jeszcze extra, czego się zazwyczaj nie je; no i - więcej czasu się spędza w domu, więc chętniej i więcej się przekąsza;)

Gość gość
A co za różnica 300 500 czy 1000?