Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przystawki na obiad po ślubie cywilnym

Polecane posty

Gość gość

Witam. Organizujemy sami obiad po ślubie cywilnym ( mamy bardzo duży taras i chcemy zrobić na nim przyjęcie) i poszukuję ciekawych inspiracji na przystawki, może ktoś polecić coś sprawdzonego - dobrego,a co zarazem można podać ładnie ? Póki co myślałam jedynie o jajkach faszerowanych i schabie z chrzanem w galarecie. A nie mam pomysłu na więcej. Proszę o pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
może jakaś zupa-krem ? galarety nie wszyscy lubią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapomniałam dodać, chodzi o zimne przystawki :) Tak,wiem,że nie wszyscy lubią,dlatego też nie chcę robić za dużo galaret- myślę jedna wystarczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moze jakieś koreczki eleganckie i mini kanapeczki pieknie podane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moze cos z grilowanych warzyw,np.cukinia grilowana w oleju,baklazan grilowany,dynia grilowana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Litości, coś oryginalniejszego niż te jajka i schab podaj! :P Możesz np.: - łódeczki z liści cykorii z orzechami albo gruszką i roquefortem, skropione dobrym balsamico - terrinę z łososia - szparagi w jakiejś formie (jeśli impreza będzie już w sezonie na nie) - bliny z gęstą śmietaną, wędzonym łososiem i koperkiem/drobnym szczypiorkiem - roladki z wędzonego łososia z serem kanapkowym (doprawionym oczywiście) i ogórkiem (takie udawane sushi) - surowe warzywa i grissini, plus kilka różnych dipów (guacamole, sos jogurtowy, hummus...) - jakaś lekka sezonowa surówka-sałatka z dopasowanym do składników winegretem - jakaś tarta na zimno - połówki awokado napełnione miąższem z nich zmiksowanych z wędzoną rybą (najlepiej pstrąg) i jajkiem (sól, pieprz, sok z cytryny), udekorowane ogórkiem/rzodkiewką/koperkiem, do tego bagietka itp. itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skoro w głównej mierze moimi gośćmi będą dziadkowie i ludzie 50+ (nietstey za wymysłami nie przepadają) to raczej skupiam się na klasycznym menu(łososia nikt nie ruszy) , ale dziękuję bardzo za propozycje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aUTORKKA
A jaka jest różnica pomiedzy przystawkami obiadowymi po ślubie cywilnym a przystawkami po wyznaniowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kulki rybne w occie,filet z dorsza w jarzynach,ryba po grecku,sledz w sosie tatarskim,salatka jarzynowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciekawe, czy ci "starsi" ludzie kiedyś mieli okazję popróbować tych wymysłów czy tylko z góry nie bo nie (albo autorka tak zakłada) ;) pytam, bo moja prawie 80-letnia babcia pierwszy raz sushi spróbowała ze 2 lata temu i od tego czasu uwielbia, tak samo nie znała a pokochała np. awokado (w formie pasty, zamiast masła na chleb) czy mango; podobnie moi rodzice czy teściowie, niby wielcy polscy tradycjonaliści, a jak przychodzą do nas na obiad to aż im się uszy trzęsą jak wsuwają różnego rodzaju risotta, pasztety rybne, dania z soczewicy przyprawione "po arabsku", o takiej klasyce jak wędzony łosoś (przecież w PL jest bogata tradycja wędzonych ryb, czemu łosoś akurat dziwi?) na różne sposoby nie wspomniając ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to moi dziadkowie, wiem,że takich rzeczy nie lubią - obok dziadka na stole nawet nie mogą stać ryby w pobliżu, jest bardzo wybredny, nie przejdzie u nich nic - nie raz na Wigilii był np. pasztet z kalafiora czy roladka z łososia ze szpinakiem i nawet nie tknęli. Tacy ludzie - ,,nie i już" . Zwykli, prości ludzie. Dlatego jednak skłoniłabym się do bardziej ,,tradycyjnych" przystawek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to zrob rozne przystawki,takie ,,nowoczesne,,i tradycyjne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No to skoro tak to proponuję np. tymbaliki drobiowe z warzywami - będą ciekawsze wizualnie niż ten schab z chrzanem, a typ dania ten sam. Do tego deska dobrych wędlin i pasztetów, plus grzybki marynowane, ogórki kiszone i konserwowe, żurawina, pikle. Dla chętnych jakoś ciekawie podane śledzie (może np. jako sałatka-szuba - sama nie znoszę takich warstwowych, ale wiem, że wśród kulinarnych "konserw" ;) są lubiane).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja bym jeszcze dorzuciła tatara (jeśli w rodzinie jest lubiany), i sałatka grecka też powinna chyba przejść; tradycyjnej jarzynowej bym nie podawała na eleganckim obiedzie, za mocno mi się kojarz z imprezą "u cioci na imieninach" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tylko nie śledzie i ogórki kiszone, menu wprost z remizy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak gusta jak z remizy to i menu do nich odpowiednie;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koncziii77
u mnie zamawiałam catering na podobna uroczystość - www.slimak.com.pl/spotkania-imprezy zorganizowaliśmy szwedzki stół. Z przystawek i przekąsek poza wymienionymi u mnie były jeszcze koreczki pikantne i tosty. Fajnie wyszło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×