Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnieszka z Poznania

Wymioty od trzech dni

Polecane posty

Witam serdecznie, mam pytanie - moja prawie dwuletnia córeczka, o 3 dni ma gorączkę z tym ze nie jest ona wysoka, poniżej 38 stopni i z reguły w nocy, raz w dzień wczoraj i przy tym w nocy raz wymioty, ale dziś w nocy to się nasiliło, wymiotowała 3x i miała 37,8 teraz chciałam jej dać herbatkę delikatną na bazie rumianku i cała od razu poszła, jest taka osowiała, uległa, bez płaczu... pokłada się. Dzwoniłam do lekarza i powiedziano mi że to taki wirus i że jej przejdzie bez podawania leków, ale czy to nie trwa jednak za długo... Czy ktoś przez to przechodził moze...

Gość gość
rotawirus - moze "trzymac" do 7 dni a w skrajnych przypadkach nawet do 10, wazne jest by postepowac wlasciwie; przede wszystkim picie malymi lyczkami, po lyzeczce co 2-3 minuty i nie dopuszczac do napelnienia zoladka, bo ten jest podrazniony i natychmiast zwroci zawartosc; podawac orsalit albo hipp ors (dostepny w aptece) a jesli nie chce, to dosalac wode; dobrze na zoladek (znieczulajaco i przeciwwymiotnie) dziala odgazowana coca-cola (schemat ten sam przy piciu: po lyzeczce), do jedzenia slone paluszki

Gość gość
musisz jej dawac pic łyżeczkami co kilka minut, bo za duza ilośc bedzie Ci zwracac, moja córke uratowały przed szpitalem krople Vomitusheel

dziękuję Wam bardzo za te rady, podaje herbatke - malutkim łyczkami ze szklaneczki i nie ma zwrotek, ale jedzonka nadal nie chce mi ruszyć, ze 3 płatki kukurydziane... a powiedzcie mi proszę czy mam isć do lekarza zaraz i nie bagatelizować tego, bo szczerze mówiąć tak bym zrobiła tylko tam zarazki więc moze nie ma sensu i stosować się do Waszych rad?

Gość gość
radze ci isc do pekarza.moj symn wymiotowal,w drugim dniu wym.lekarka odeslala nas do szpitala na kroplowke.Dziecko bardzo szybko sie odwadnia.Co sie okazalo...rotawirus.A dziecko samo by sobie nie poradzilo,kroplowka konieczna!!!takze radze isc do lekarza albo nawet i dzis na pogotowie

Gość gość
jesli dziecko nie jest odwodnione, to nie ma po co jechac na pogotowie. moja corka miala 10 dni biegunke przy rotawirusie i okazyjne wymioty do tego. i nie odwodnila sie. dawalam duzo pic i syrop blokujacy wymioty, zeby mozna bylo nawodnic doustnie.

Gość gość
moja córka wymiotowala 4 razy,nic nie jadła lecz pila dużo,tak mi się wydawało. Byłam u lekarza i mówił ze ok,dawać pic,orsalit itd po kilku godzinach pojechałam do innego lekarza bo córka była senna i nie robiła siusiu ale juz nie wymiotowala,lekarz stwierdził ze nie widzi oznak odwodnienia ale dal skierowanie do szpitala. Dopiero na oddziale w badaniu wyszło ze jest skrajnie odwodniona. Ja bym poszła do lekarza.

Gość gość
dziecko bardzo szybko sie odwadnia,nie sluchaj tej mamusi ktora odradza Ci jechac na pogorowie.Widac,ze sie nie zna,a najwiecej ma do powiedzenia pseudo mamuska...eehhh

Najważniejsze jest nawadnianie i to najlepiej płynami nawadniającymi.Podawaj małe ilości płynów, po każdych wymiotach, najlepiej podawać płyny lekko schłodzone i przez słomkę. Ja podawałam zawsze moim dzieciakom przy wymiotach Orsalit. Młodszym dzieciom podawałam go przez sen. Tutaj masz świetny artykuł na temat odwodnienia http://portal.abczdrowie.pl/odwodnienie-u-dziecka

Gość mamapoliimarty
po 3 dniach wymiotów koniecznie do lekarza,małe dzieci szybko się odwadniają-u mojej 3 latki objawem odwodnienia było rzadkie sikanie-raz na kilka godzin. Koniecznie nawadniaj też orsalitem i podawaj dużo do picia-zwykłej wody lub lekko słodkiej herbatki.