Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kurzajki

Polecane posty

Gość gość

mamy potrzebuje domowe sposobu na pozbycie się kurzajek doradźcie coś.

Gość gość
podpinam sie pod temat,moj synek ma kurzajke na palcu i nie wiem juz jak sie jej pozbyc

Gość gość
ja właśnie dzis zalozylam podobny temat-niby kurzajka, asie okazalo, ze to mięczak zakaźny :( i trzeba leczyć, zamrażać itp. cuda... żal dzieci, że łapią takie świństwa.

Gość gość
domowe sposoby to ponoć jaskółcze ziele dobre, albo papka z czosnku, w Niemczech jest takie coś jak warzen ex,kosztuje około 6 e, zżera brodawkę na biało i wydłubujesz.

Gość gość
ja mam kurzajkę a nie dziecko :P ten scholl na kurzajki jest drogi 60 zł kosztuje wole jakiś domowy sposób niby ze ocet z skorka cytryny pomaga ale nie wiem jak się to robi może któraś z was wie?

Gość gość
no o jaskolczym zielu tez slyszalam ze jest super,tylko ja w anglii mieszkam i nie wiem gdzie go szukac :( Te kurzajki to paskudzctwo jest lubia sie rozprzestrzeniac no i mozna sie zarazic masakra

Gość gość
JASKÓŁCZE ZIELE Jest jednym z najpopularniejszych "leków" na kurzajki. Kuracja ogranicza się do przełamania łodygi liści tej rośliny i posmarowania brodawki żółtym mleczkiem. Czynność tę należy powtarzać, aż narośl całkowicie nie zniknie. Żeby wzmocnić efekt można zakleić nasmarowane kurzajki plastrem. Jaskółcze ziele występuje dość powszechnie na całym obszarze Polski, nie powinno więc nastręczać większych trudności pozyskanie tego specyfiku.

Gość gość
jaskolcze ziele mnie osobiscie nie pomagalo, wiem, ze mialam tez jakas masc homeopatyczna z apteki... pomogl mi taki srodek do wymrazania z apteki, cos na "w"....

Gość gość
MNISZEK LEKARSKI Mniszek lekarski jest powszechnie występującą w Polsce rośliną. Nosi tez nazwę brodawnik. Kurzajki smarujemy kilka razy dziennie sokiem wydobywającym się ze złamanej łodygi rośliny lub liścia. Mniszek lekarski bywa nazywany również mleczem, jednak popularny mlecz jest innym gatunkiem z tej samej rodziny roślin (warto zatem zgłębić różnicę przed zastosowaniem porady, aby ustrzec się pomyłki). CZOSNEK Czosnek wywodzi się z Chin, gdzie poszukiwano środka zapewniającego długowieczność. Znany był też Rzymianom, którzy uważali, że poprawia kondycję oraz Egipcjanom, doceniających jego właściwości bakteriobójcze. Właściwości czosnku dostrzegł Hipokrates, który polecał go jako środek na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Zalety lecznicze czosnku są potwierdzone naukowo. W skład czosnku wchodzi tzw. allicyna o działaniu przeciwbakteryjnym, trójsiarczek dwuallilu o podobnym działaniu, siarkowe związki lotne, które wspomagają walkę z chorobami dróg oddechowych. Jest bogaty w witaminy: C oraz B, zawiera potas, magnez, fosfor i żelazo. Do walki z kurzajkami potrzebujemy niewielkiego kawałka ząbka czosnku lub odrobinę rozgniecionej miazgi. Czosnek nakładamy punktowo i zaklejamy plasterkiem. Opatrunek zmieniamy 2-4 razy dziennie, stosujemy również na noc. Kurację przek okolo 2 tygodnie. MAŚĆ SALICYLOWA Smarujemy brodawkę i zalepiamy plastrem. Stosujemy codziennie. Jeśli pojawi sie ból lub wydzielina ropna, trzeba na kilka dni przerwać kurację (koszt maści około 2 zł). CYTRYNA I OCET Potrzebujemy cytrynę obraną ze skórki i ocet. Cytrynę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do szklanki, zalewamy octem. Odstawiamy na noc. Rano odławiamy kawałki cytryny, delikatnie przykładamy w miejsce kurzajki i zaklejamy plasterkiem. Okład zmieniamy kilka razy dziennie, dodatkowo stosujemy także na noc. Kuracja powinna trwać minimum półtora tygodnia. Można wcześniej wymoczyć dłonie i stopy w ciepłej wodzie, będą one wówczas bardziej poddatne na działanie specyfików. SÓL MORSKA Innym sposobem jest wymoczenie kurzajki w nasyconym roztworze soli morskiej. Do pojemnika z ciepłą wodą wsypujemy sól morską (proporcja: 0,2 kg soli na 1 litr wody). W takim roztworze moczymy dłonie i stopy przez około pół godziny. Zabieg powtarzać codziennie, aż do ustąpienia objawów. ŻYWOTNIK Kurzajki można też usunąć codziennym smarowaniem zmian olejkiem lub nalewką z tzw. żywotnika. Nakrapiamy kilka kropel na brodawki i zaklejamy. Zabieg powtarzamy kilka razy dziennie, warto stosować również na noc (szybszy efekt). OLEJEK Z DRZEWKA HERBACIANEGO Roślina swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej liście barwią wodę na brązowy kolor. Aby pozbyć się kurzajki, smarujemy zmiany olejkiem z drzewka herbacianego kilka razy dziennie. Kuracja, żeby była skuteczna powinna trwać minimum dwa tygodnie. BABKA LANCETOWATA Jest to metoda, która polega na regularnym stosowaniu okładów z liści babki lancetowatej. Liście muszą być posiekane, a okłady muszą trwać około tygodnia. Roślina ta jest bardzo popularna, występuje najczęściej w okolicach trawników i chodników.

Gość gość
mialam ten sam problem z córka 3lata, nie wiem skad te swinstwo sie jej wzielo, co gorsza, roznioslo sie z jednego palca na drugi:/ stosowalam jaskolcze ziele, namaczalam skorki pokrojone od cytryny i przyklejalam, troche zeszlo ale jak tylko przestalam to robic odroslo wieksze. Lekarka polecila brodacid, po miesiacu przeszlo, do tej pory nie pojawilo sie ponownie sladu nawet nie ma. Smarowalam raz dziennie a wokol palca przyklejalam plasterek aby nie poparzyc skory obok. Po miesiacu zrobilo sie miekkie i male czarne kropeczki, ktore dalej smarowalam(to byly korzenie). Po problemie

Gość gość
Moj syn mial najpierw jedna,a z niej zrobilo mu sie mnostwo,na dloniach,a potem coraz wyzej na rekach,nie moglam tego gooowna wyleczyc,ani brodacid nie pomogl ani wartner,wkoncu na allegro znalazlam glistnik chyba,ile pamietam,kupilam we fiolce malutkiej,takie brazowe i smierdzace mocno,smarowalam dwa razy dziennie i w ciagu 3,4dni zniknely.zostala najwieksza,ja trzeba bylo dluzej ale i jej juz nie ma.za te fiolke zaplacilam cos kolo10zl,a jeszcze moj syn potracil i wylal polowe.i mimo tego starczylo to co zostalo.ja synowi smarowalam w ferie bo ta emulsja przebarwia skore,po sknczonej kuracji przebarwienia zeszly.

Gość gość
Dermatolog proponowala wypalanie,za jedna 100zl,a syn mial ich ze 13,leczenie tego jest zmudne,dlugotrwale.i trzeba pilnowac zeby dzieci nie drapaly,bo tak roznosza.

Gość Izabelaw
Sprawdź jeszcze tutaj: http://www.kurzajki.net.pl/ Znajdziesz parę sposobów na kurzajki a także informacje na ich temat - objawy i leczenie.

Gość ingixx
Jak są dzieci w domu to problem kurzajki się prędzej czy później pojawi, to jest bankowe ;) Trochę teorii i praktyki co do występowania i leczenia kurzajek jest na portalu nakurzajki.com.pl. A jeśli chodzi o same usuwanie kurzajek to najlepsza moim zdaniem jest krioterapia, czyli wymrożenie. Można usunąć razem z podstawą, czyli kurzajka odpada w całości.

Gość gość
Mnie również dopadł problem z kurzajkami. To paskudztwo pojawiło się na moich stopach, próbowałam pozbyć się tego sam, ale kurzajki nie znikały. Moja mama widząc moją desperacką walkę z kurzajkami zapisała mnie na wizytę do http://www.zdrowe-stopy.com/ we Wrocławiu. Trafiłam tam na profesjonalistów, którzy usunęli mi kurzajki raz na zawsze.