Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ślub kościelny 2014 ile ?

Polecane posty

Gość gość

Ile teraz płaci się "co łaska" za ślub kościelny? Jeśli niedawno braliście/będziecie brać ślub, to napiszcie ile w Waszym regionie średnio płaci się księdzu za ślub (jak możecie dopiszcie w jakim województwie odbył/odbędzie się ślub).

Gość gość
moja znajoma w tamtym roku brała ślub i mówiła, że księdzu dali 800, organiście 200 i 50 kościelnemu. Jak dla mnie to dużo. Woj. lubelskie

Gość gość
pow. sandomierski jedna z parafii 1000 zł

Gość gość
Trójmiasto ksiądz 800-1000 organista 100

Gość gość
Trójmiasto 500 zł w tym "co łaska", organista i strojenie kościoła

Gość gość
14 46 ciekawe jak za takie pieniądze można kościół przystroić ...

Gość gość
Można, bo strojeniem zajmują się siostry zakonne i wystrój obejmuje kwiaty na ołtarzu i kokardy organtynowe z pojedynczymi kwiatami na ławkach. Kościół jest barokowy, więc sam w sobie jest bardzo strojny i ojcowie (to kościół należący do zakonu) nie chcą go "przestrajać". Zresztą my z narzeczonym też wychodzimy z założenia, że na ołtarzu kwiaty wystarczą, szczególnie jak kościół jest stary i strojny. Bo nowe faktycznie zazwyczaj świecą pustkami. Nie potrzebujemy ton kwiatów, tiuli, płatków róż na podłodze itp.

Gość gość
To ja dodam,że pewnie jak wszędzie,ale kochana kolażanko nade mna,jestem z Trójmiasta i ponad rok temu ks.za wystrój kościoła wziął od nas tylko skromne 1000zł-ok,ale szlag mnie trafił jak okazało się,że dekoracja jest stała i w życiu nie można nic zrobić po swojemu a już można zapomnieć o tym by ktoś inny ozdobił kościół:(byłam na wielu ślubach w tejże parafi i zawsze była ta sama dekoracja.....uważam,że to jest złodziestwo w biały dzień ze strony ks i nie powinien tyle kasy brać!!!

Gość gość
a ile biorą w lubelskim?

Gość gość
No to jeżeli u Ciebie w parafii dekoracja zawsze ta sama, to faktycznie 1000 zł to dużo. U nas w parafii faktycznie biorą 500 zł i w tym są kwiaty na ołtarz - a wiadomo, że one są świeże więc zawsze trzeba kupić nowe. Organista też w tym jest. Tylko jeśli chcesz mieć scholę albo chór to musisz się z nimi dogadać i płacić im oddzielnie.

Gość gość
a u mnie ksiądz 1000 organista 200 kościelna 50 dekoracja na własną rękę - wychodzi ok 500 :/

Gość gość
u mnie 800-1000 mazowieckie

Gość gość
łódzkie- wystrój my organizujemy, organista 150, kościelny- 150, kościelny- sprzątanie ryżu i kwiatów przed kościołem- 50 zł (sic, też by chciała tyle na godzinę zarabiać), księdzu co łaska- myślałam, żeby dać 500 zł, ale po Waszych opiniach to chyba mało. Bu, nie mam pojęcia.

Gość gość
Kochana 500 zł w zupełności starczy dla księdza,ja też bym chciała tyle dostać za niecała godzine pracy:) Ksiądz od nas chciał 600zł ale kłóciliśmy się i spadło na 400...robiliśmy skromne wesele,więc tym bardziej.....

Gość gość
U mnie w parafii (województwo mazowieckie, średnia mieścina) ksiadz bierze 2500zl serio, tu nie ma błędu, a to śmieszne bo w naszym mieście są 3parafie i w jednej jest ile laska czyli dają około 500 a w trzeciej nie mam pojęcia ale nie tyle co w naszej

Gość gość
nie wiem czy wiecie, ale papież Franciszek zabronił księżom pobierania pieniędzy za udzielanie sakramentów!

Gość gość
lubelskie: 1150 plus zapowiedzi 100

Gość skromniczek
A co myślicie o 100zł dla księdza przy ślubie my, świadkowie i rodzice. Bez organisty, bez kwiatów, bez późniejszego wesela (żeby nie pomyślał ksiądz że na weselicho jest kasa a dla niego nie :D) itp?