Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak duchowo przygotować się do porodu?

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy, czy przed porodem przygotowywałyście w jakiś sposób swoją psychikę i duszę? Wiem, że to trochę zalatuje sekciarstwem, ale naprawdę chodzi mi o coś zupełnie innego. Nie jestem nawiedzona. Zastanawiam się tylko w jaki odpowiedni sposób przygotować samą siebie na poród i spotkanie z dzieckiem. A może nie da się na to przygotować? Próbuję wizualizacji tego momentu, próbuję relaksacji, wyciszenia, skupienia, uczę się oddychania itd. Chodzi mi o oswojenie swoich własnych demonów ;) Proszę o jakieś wskazówki, coś, co wam pomogło przejść poród. Dzięki!

Gość nie wiem czy jestem pato
uwierz, jak zaczniesz rodzic, zadne duchowe przygotowanie nic ci nie pomoze :D

Gość gość
No tak, ale porod mozna przezyci lepiej i gorzej. A ja chcialabym lepiej :) Naprawde nic nie pomaga? Nawet wyuczone oddychanie? Staram sie wierzyc, ze jednak mam jakis wplyw na postepujacy porod i ze duzo zalezy od tego, co jest w glowie. Nie chce miec zadnej blokady czy paralizujacego leku.

Gość gość
weź sobie księdza na poród :( on ci pomoże :(

Gość gość
jak się boisz porodu to idź na cc, ja tak zrobiłam :) polecam :)

Gość gość
No już dobrze, zrozumiałam. Następnym razem założę temat w stylu "czy czytacie pudelka", "z jakiego rocznika jesteście", "czy chodziłyście do 8 klasy" lub uwaga uwaga "moja zupa jest za słona, co robię nie tak".

Gość gość
Do tego chyba nie da się przygotować. Pod koniec ciąży wiedziałam, że muszę iść, urodzić. I nawet się nie bałam a jak zaczęła odchodzić mi wody to wszystkie strachy powróciły. Żeby lepiej przeżyć poród... nie idź sama. Miej kogoś kto np. wymasuje Ci plecy i bardzo ważna jest współpraca z położnymi.

Gość gość
nie da sie przygotować, bałam sie jak cholera, jak mi wody odeszły to poczułam ze nastapił moment prawdy, ale umre albo urodzę :D

Gość AgaWus
Polecam Ci ćwiczenia oddechowe - opanowanie umiejętności oddychania przeponą. Mnie bardzo pomogły w znoszeniu bólu. Teraz przy drugim porodzie też na nie liczę ;). A co do duchowego przygotowania na spotkanie dziecka - lepiej się na nic nie nastawiaj. Jak się dziecko urodzi i spojrzysz mu w oczy - wszystko stanie się jasne ;) Zobaczysz.

Gość la maciorra
Muahahahaha

Gość Werka 123
Odmowic przed porodem rozaniec sw.

Gość gość
a chodziłaś lub będziesz chodzic do szkoly rodzenia? mysle,ze to w pewien sposob moze uspokoic, przede wszystkim pozytywnie sie nastawic,ze bedzie wszytko ok.

Gość gość
Droga autorko bo tu to tylko sie narzeka na tesciowe, mowi o tym jak sie dziecko danego dnia ubralo itd. a takie tematy to dla nich bez sensu sa.

Gość gość
Modlić się żeby szybko poszlo :P

Gość gość
Chodziłam 3 miesiące na szkołę rodzenia, uczyłam się relaksować, oddychać i powiem tylko tyle o duupę rozbić te wszystkie metody, boli jak sk****y syn. Sory za taki język ale inny nie oddaję bólu porodu

Gość gość
Tu autorka. Chodzę do szkoły rodzenia i muszę powiedzieć, że wiele mi dała w kwestii oddychania. Przynajmniej wiem jak prawidłowo oddychać przeponą. Jednak dziewczyny, które znam i które już rodziły powtarzają, że o oddychaniu i tak zapomnę i że w ogóle zapomnę o wszystkich "naukach". No zobaczymy jak to będzie. Ja po prostu nie chcę wejść na salę porodową na trzęsących nogach, rozdygotana, zdenerwowana, zestresowana, wylękniona i szukam sposobu jak ten stan pokonać.

Gość AgaWus
Ja nie zapomniałam jak się oddycha, mogłam się na tym skupić i nie myśleć tak o bólu. Co prawda działało to przez 1 fazę, bo gdy zaczęły się bóle parte to jednak na to mocnych nie ma :) Ale że faza 1 jest najdłuższa, to się przydało. Gdzieś czytałam jakieś statystyki, że 30% rodzących oddychanie przeponą nie przynosi ulgi. No ale pozostaje większość, której to może pomóc.

Gość gość
Ogladalam taki odcinek "Porodowki", na ktorym dziewczyna "duchowo"przygotowywala sie do porodu, miala plyty z muzyka relaksacyjna, medytowala, duzo opowiadala o wizualizacji i "happy place", a jak przyszlo co do czego, to wrzeszczala, zeby jej dali znieczulenie :) Moj maz sie poplakal ze smiechu :) Nie mowie, ze tak samo bedzie w Twoim przypadku, ale jako kobieta, ktora rodzila wiecej niz raz moge Cie zapewnic, ze porod bedzie dla Ciebie szokiem i chocby czlowiek nie wiem ile czytal i chodzil do szkoly rodzenia, nic Cie na to nie przygotuje. Plus jest taki, ze za drugim razem bedziesz juz bogatsza o to doswiadczenie :) P.S. Faktycznie, prawidlowe oddychanie bardzo pomaga, bo jest sie na czym skoncentrowac w momencie bolu.

Gość gość
Ja ci powiem ze da radę sie przygotować do porodu. Przede wszystkim spokój, spokój, spokój. Nie panikować, ze o moj Boże!!!! niedługo rodzę i co dalej. Ja podchodziłam do tego na luzie. Co ma byc to bedzie o tyle:) skoro moja mama dała radę a było nas 6 to ja sobie z jednym nie poradzę? Jak wszystko sie zaczęło to tez wszystko na spokojnie. Moj maz panika, wszyscy dookoła panika a ja spokojnie ich wszystkich wyprosilam, bo tylko mnie ich stres stresował haha. W trakcie porodu bolało jak cholera ale dałam radę. Cały czas przypomniałam sobie ze musze oddychać. Bo niestety boli tak ze zapominasz o oddychaniu. Poszło gładko :)

Gość gość
oddychanie przeponowe pomaga. no i grunt to nastawienie bojowe moim zdaniem :). u mnie bylo calkiem niezle, nie wspominam zle porodu, a rodzilam na wlasne rzyczenie sn i bez zzo.

Gość gość
najgorsze jest własnie to pier/dol/enie kobiet o porodzie. nasłuchasz sie jak to jednej krocze pękło aż do o***tu i prawie na plecy :P druga czuła jakby jej telewizor przez d**e wyjeli, a 3 będzie opowiadać ,że rodziła 40 h. Prawda jest taka,że to celowe umartwianie sie i heroizowanie siebie , żeby komuś dokuczyć. To nie jest do końca przyjemne, ale musisz myśleć o tym,że zaraz zobaczysz dziecko, a nie o tym,że boli. starać sie wizualizować koniec porodu sobie , a także myśleć w kryzysowych sytuacjach ,że wkrótce będzie po wszystkim. i ważne jest ,żeby być przy kimś. mąż, siostra, przyjaciółka , ktoś bardzo bliski jest potrzebny.

Gość la maciorra
To nie zadne dokuczanie, tylko skoro ktos pyta jak bylo to laski posza o swoich przezyciach.. Jak ktora miala lekko to super! Ale jesli ciezko to co..ma klamac? Zeby nie straszyc??